Kanada is elbúcsúzik a belsőégésű motoroktól 2035-re

Kanada is elkötelezte magát a karbonsemleges közlekedés mellett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kanada nem csak a juharlevél, hanem a hatalmas távolságok és a dermesztő hideg országa is. A háromból kettő nem tesz jót a villanyautók hatótávolságának, mégis betiltják az új belsőégésű motoros kocsik és könnyű haszonjárművek forgalmazását.

A Reuters információi szerint az átállás folyamatos lesz, hogy felkészítsék a lakosságot a változásra. A végcél, hogy 2050-re ne csak a közlekedés, hanem az egész ország karbonsemleges legyen. 2025-re és 2030-ra kisebb tilalmakkal és átalakításokkal készülnek, illetve különböző befektetéseket is terveznek, amelyek megkönnyítik majd a kanadaiak számára a változással járó problémák áthidalását. Fontos figyelembe venni, hogy nem Magyarországról van szó, az átlaghőmérséklet és a nagyvárosok közti átlagos távolság is sokkal rosszabb villanyautós szemszögből, mint nálunk. Éppen ezért az újautó-eladások közt mindössze 3,5% az elektromos modellek részesedése, ami lényegesen rosszabb, mint az EU 10%-os átlaga.
Hirdetés
Éppen ezért meglepő Justin Trudeau miniszterelnök 2021. június 29-én tett bejelentése, miszerint 14 év múlva ilyenkor már csak helyi emisszió nélküli járművek állnak majd a szalonokban. A teherautókra, mezőgazdasági gépekre és nagyobb haszonjárművekre mindez a jelenlegi tervezet szerint nem vonatkozik, de ha a jövőben az akkucsomagok és az elektromos hajtásláncok fejlődése, vagy például a hidrogén üzemanyagcella esetleges sikere lehetővé teszi, akkor ezekre a kategóriákra is kiterjesztik a tiltást. Ha elég város, megye, régió és ország választja ezt az utat, azzal a többi területen is elősegítik az átállást, ha ugyanis a világ jelentős részére nem lehet már belsőégésű motort gyártani, akkor nem fogja megérni a gyártóknak a technológiát a maradék területre fejleszteni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.07.01. at 15:06
    Permalink

    Na erre nagyon kíváncsi leszek! Gondolom a politikusoknak ott is mindegy mit gondol a nép! Mégis hogyan szándékoznak megoldani a közlekedést ott ahol villannyal még a város határáig sem ér el az ember? Ez egy rossz vicc vagy ez a Trudeau tud valamit amit senki másnem! :D:D:D

Vélemény, hozzászólás?