Könnyebb és erősebb versenylabor a Porschétól

Második generációjába lépett a Porsche mozgó laborja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Erősebb, könnyebb és takarékosabb, de nem gyorsabb a Porsche 911 GT3 R Hydrid új verziója.


Alapvetően változatlanul vág neki az idei, június 25-én startoló, 24 órás Nürburgring futamnak a Porsche 911 GT3 R Hybrid. A hajtásláncnak azonban csak elve és belső égésű motorja azonos a tavalyival, a hátsó kerekeket továbbra is 4,0 literes, hathengeres, 470 lóerős boxermotor hajtja. Elöl viszont kerekenként immár nem 82, hanem 102 lóerősek a villanymotorok, azaz az utasülés helyére, a korábbinál súlytakarékosabb, szénszál merevítésű műanyag házba épített, percenként akár 40 000 fordulatot tevő lendkerekes, mechanikus energiatároló, azaz a fékezési energiából felpörgő hibrid-akkumulátor 204 lóerővel toldhatja meg a boxer teljesítményét. A hibrid komponensek tömegének 20 százalékos apasztásával a 911 GT3 R Hybrid tömege 1350-ről 1300 kilogrammra csökkent, ám a gyári kalkulációk alapján kisebb önsúlya és nagyobb tömege ellenére sem fog tudni a tavalyinál gyorsabb köröket futni. Fogyasztása azonban érezhetően apad, azaz kevesebb tankolási kiállással összességében mégis gyorsabb lehet.
A tavalyi és az idei R Hybrid ránézésre az immár szerényebb méretű légbeömlőkről ismerhető fel, a fejlesztett hibridrendszer ugyanis nem csak könnyebb, kevesebb hűtést is igényel, így a kevesebb orr-nyílással a légellenállás is csökkenhetett. A sofőrök a ritkább tankolások mellett a könnyebb vezethetőségnek is örülhetnek, ugyanis a korábbinál is több kezelőszerv került a kormánykerékre, de legfőbb változásként az elektromos motorok immár nem csak gombnyomásra, hanem a gázpedál padlóba taposásával is bekapcsolhatók.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?