Még idén önvezető autókkal újít az Uber!

Az Uber szerint a sofőr is felesleges: önvezető technikára cserélik az alkalmazottaikatat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Év végén már az utakra kerülhetnek az Uber és a Motional 10 éves kollaborációs megegyezésének első önvezető autói. Mutatjuk a részleteket, illetve hogy mit várnak a projekttől a felek!

"A robottaxik széleskörű elterjedésének alapköve ez az egyezség" - mondta Karl Iagnemma, a Motional elnöke. Míg az Uber a sofőrök fizetése nélkül tud szolgáltatást nyújtani az önvezető autókkal, a járműveket átalakító Motional valós környezetben láthatja az autók működését, illetve egy a közlekedés terén tapasztalt cég javaslataihoz is hozzájut. Ilyen ismeretek például a rossz útvonalválasztás miatti felesleges mérföldek, illetve az utasok és ételrendelők visszajelzései is. A legújabb együttműködés első fecskéi már idén megkezdik a tesztüzemet a két cég közös tervei szerint. Az emberi tényezőt kivonva jobb és egységesebb szolgáltatás mellett az Uber ezzel akár még költséget és árakat is csökkenthet hosszú távon, így számukra is megéri a közös munka.
Hirdetés
Mindez már nem az első közreműködés a fent említett cégek közt, ételfutár autók ugyanis már rohangásznak sofőr nélkül Kalifornia útjain az Uber Eat égisze alatt. Az Ioniq 5 alapon működő robotfutárokkal állítólag "jól kijönnek" a vásárlók, nem szokott problémákat okozni a sofőr nélküli rendelések átvétele. Ezt a flottát bővítik most más régiókban. Ráadásul az Uber önvezetős sztorija még régebbre nyúlik vissza: 2020-ig saját önvezetést fejlesztő részleggel rendelkezett a nemzetközileg ismert cég. A Motional viszont néhány szinttel profibb, az Aptiv és a Hyundai közös munkája az Ioniq 5 villanyautók átalakítása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?