Meghalt az egyik legkomolyabb sportkocsi tervezője

A Vector sosem teljesített úgy, ahogy tervezték, mégis komoly nyomot hagyott

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kevesen tudják, hogy a Vector Motors még ma is működik, pontosabban működött, mert a tervező, Gerald Wiegert a napokban elhunyt.

Meghalt Gerald Wiegert, aki az egyik legkevesebbet látott, ám annál jobban ismert szupersportautót adta a világnak, a Vector W8-at. Jerry 76 évesen ment el január 15-én - írja az Automotive News. Kreatív tanulmányaihoz a General Motors dizájnrészlegénél végezte szakmai gyakorlatát, majd elvégezte a kaliforniai ArtCenter dizájn főiskolát is, ezután szabadúszó formatervezőként dolgozott. A Vector W8 tervezője az 1970-es évek eleje óta álmodott arról, hogy egyszer egy olyan autót épít, ami megfogja a Lamborghiniket és a Ferrarikat is. Amerikai tervezőként csak és kizárólag amerikai alkatrészekben gondolkodott, a Vector pedig egészen ígéretesnek tűnt a számok alapján. 1971-ben alapította meg vállalatát, mely végül 1989-re készült el a Vector W8 első két darabjával, egy prototípussal és egy kiállításra szánt autóval. A középmotoros sportautóban egy 6,0 literes duplaturbós V8-as motor kapott helyet. 0,4 baros töltéssel 625, 0,8 bar töltőnyomással pedig 1200 lóerőre volt képes, legalábbis a katalógusadatok szerint. 3,9 másodperc alatt gyorsult 100 km/h-ra és 389-cel is tudott volna menni, ha bárki is kipróbálta volt, legalábbis a gyártó ezt ígérte. 17 darab készült el összesen a Vector W8-ból, Wiegertnek végül el kellett adnia a céget, amit egy indonéz befektető vásárolt meg. 1995-ben elkészült a második Vector modell, valamint versenyváltozatot is építettek belőle. Wiegert később visszaszerezte a tulajdonjogokat és egészen haláláig dolgozott az új Vector sportautón, a WX8-on, mely állítólag 2000 lóerőre is képes lehet.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?