Hirdetés

Megtorpant az autópiac Európában

Csökkent a forgalomba állított új személygépkocsik száma áprilisban Európában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg nálunk még nőtt, Európában már csökkent az újonnan eladott autók száma. A nagy autógyártók közül csak a Toyota, a Suzuki és a Kia tudta növelni eladásait.

Nem csak hazánkban sikeres a Suzuki, Európában is azon kevés gyártó közé tartozik, amelyek idén növelni tudták eladásaikat

A hazai autópiac áprilisi, továbbra is növekvő eredményéről már a hó elején beszámoltunk, mostanra pedig befutott a teljes európai összesítés. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) 1 millió 230 ezer 235 autót helyeztek forgalomba. Szép nagy szám, ám ez 6,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenés alapvetően annak tudható be, hogy idén áprilisra estek a húsvéti ünnepek, magyarán kevesebb munkanap jutott a negyedik hónapra.

Többek között az új Yarisnak köszönhetően a Toyota is növekedni tudott idén is

A legnagyobb piacok közül a legerősebb, 19,8 százalékos visszaesést Nagy-Britannia könyvelhette el, míg Németországban 8,0 százalékkal, Franciaországban 6,0 százalékkal, Olaszországban pedig 4,6 százalékkal mérséklődött a forgalomba került új autók száma. Egyedül Spanyolországban emelkedett szerény, 1,1 százalékos mértékben az új autók száma.

Egyelőre még nem bontakozhatott ki a piacon az új Insignia, az Opel/Vauxhall az összes márka közül a legjelentősebb visszaesést mutatja egyelőre

Az EU tagállamaiban a legnagyobb autógyártók közül az Opel/Vauxhall esett vissza a legnagyobb mértékben, 13,4 százalékkal. A Nissan által átadott autók száma 13,2 százalékkal csökkent, a Ford 11,4 százalékos, a Hyundai 10,3, százalékos, a Volkswagen-csoport 8,8 százalékos, a PSA-csoport 6,4 százalékos, a BMW 6,0 százalékos, a Daimler 2,7 százalékos, a Renault 2,6 százalékos, a Fiat Chrysler pedig 0,8 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

Hirdetés

Az év első négy hónapjában összességében 4,5 százalékkal, így több mint 5,48 millióra emelkedett az utakra került új autók száma a 32 európai országban, ezen belül az EU-ban 4,7 százalékkal, több mint 5,33 millióra ugrott az új autók száma. Olaszországban 8,0, Spanyolországban 6,1, Franciaországban 2,0, Németországban 2,5, Nagy-Britanniában pedig 1,1 százalékkal nőtt az új autók eladása. Kis emlékeztet: hazánkban áprilisban 7,7 százalékkal, 8681-re, január-áprilisban pedig 18,9 százalékkal, 33 024-re emelkedett az üzembe helyezett új autók száma, igaz, a válság előtti szintektől még mindig nagyon messze vagyunk.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?