Melyik a legmenőbb mai Audi?

Audi tesztnap: A3-tól az A8L-ig vezettük a palettát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy napon keresztül, 11 autóból álló flottát nyúztunk, hogy kiderítsük, melyik Audi a legmenőbb és legjobb a német gyártó palettáján.

A német prémiumgyártóknál jól bevett szokás, hogy évi rendszerességgel road showkat rendeznek, ahol a top ügyfelek kipróbálhatják közel a teljes modellpalettát. Ezúttal az Audi rendezett egy ilyet, ahol egy külön napon az újságírók is meghívást kaptak. Az Audi Driving Experience névre keresztelt programon összesen 11 modell várt ránk és egy Budapest-Balatonfüred-Budapest útvonal. Ennyi autót ilyen távolságon szinte lehetetlen végigpróbálni, a szervezésnek hála viszont közel az összes modellt sikerült megkaparintani egy-egy 20-30 perces etap erejéig. A rövid időtartam miatt csak a leglényegesebb tapasztalatokat írom le az egyes modellekről. Jöjjenek a villámteszt beszámolók!
Hirdetés
A legkisebb, az A1-es ezúttal kimaradt a tesztflottából. A paletta belépő modelljét így az A3 képviselte, amely idén lépett negyedik generációjába. A külsőt tekintve minden eddiginél vagányabb és sportosabb, a belsőt pedig részben a nagytesóktól örökölte. Az MMI infotainment rendszer teljesen megegyezik azzal, amit a nagyobb modellekben már megszokhattunk, a klíma vezérlése szerencsére itt még nem érintőképernyőn, hanem fizikai gombokkal történik. Hajtásláncot tekintve a jelenleg legerősebb dízellel, a 150 lóerős 35 TDI-vel és hétgangos S tronic váltóval volt szerelve a modell. Érződött, hogy ez bizony csak egy alsókategóriás modell a német gyártónál, ugyanis mind a motor és gördülési zaj igen jelentős volt az utastérben. Egy benzinessel bizonyára a dízeles ketyegés eltűnik, utóbbi azonban még így is megmarad. Érdekesség, azaz inkább megdöbbentő, hogy ez a dízel 12,1 millióról indul, a tesztautó pedig 18 milliót kóstált. Ennyi pénzért már inkább egy nagyobb, A4-est választanék. Ugorjunk is erre a modellre, hiszen ez is a flotta része volt. A 2015-ben érkezett középkategóriás tavaly egy ráncfelvarráson esett át. A motortérbe a még 190 lóerős 40 TDI került szintén 7 fokozató S tronic váltóval. Ez a blokk idén ősztől már 204 lóerőt teljesít. Zajokat tekintve nem sokkal jobb az A3-nál az A4, még itt is domináns a motorhang és a gördülési zaj. Alapáron 14,7 millióról indul, a tesztelt modell 18,7 milliós árcédulát kapott. Úgy tűnik, hogy az igazán első komoly modellt az A6 testesíti meg, lássuk, hogy mi újság a közepes méretű limuzinok kategóriájában!
Hirdetés
A6-ból több változat is volt a flottában. A 2,0 literes, 245 lóerős 45 TFSI-t csak azért nem próbáltam, mert a tesztnap után elhoztam magammal, hogy több napon át tegyem próbára. Erről tehát külön teszt érkezik hamarosan itt, az autonavigator.hu-n. Volt viszont plug-in hibrid, egész pontosan a 55 TFSI e quattro modell, ami 367 lóerős összteljesítményt ad. Mindezt alsó hangon 24,2 millióért. Pozitívum, hogy egy ilyen erős, összkerekes és 2,1 tonnás autóval 7,4 l/100 km fogyasztással is lehet autózni, mindezt dinamikus vezetési stílusban. Sőt! WLTP norma szerint akár 1,92-2,1 l/100 km a kombinált érték, hiszen 53 km-t tisztán elektromosan is megtehetünk vele, ami a valóságban inkább kb. 35-40 km. Jól szuperál az ingolstadtiaknál is a hibrid hajtáslánc, végre egy olyan modell, amit van miért szeretni. Tágas, jó a zajszigetelés, dinamikus és keveset fogyaszt. Az A8-cal kellene folytatni, azt viszont a cikk végére tartogatom, megvan az oka, hogy miért. Ezért a SUV-ok következnek. Q7-ből két változatot is sikerült megkaparintani. A TFSI 55 e szintén plug-in hibrid, ami 381 lóerős összteljesítmény nyújt, a hajtást 8 fokozatú S tronic váltó közvetíti a négy kerék felé. Tisztán elektromosan is autózhatunk, kb. 35-40 km áll rendelkezésre az emissziómentes módban. A fogyasztást sajnos nem sikerült megörökíteni, az A6-ból kiindulva itt 8-9 l/100 km értékkel lehet számolni, az akkumulátor lemerülése után, persze ez erősen függ attól, hogy városban vagy hosszútávon, autópályán használjuk-e az autót. A modell egyébként már 2015 óta piacon van, tavaly pedig egy ráncfelvarráson esett át.
Hirdetés
A nap egyik fénypontját, pontosabban inkább hang- és vezetési élményét a csúcsdízel SQ7 jelentette. A V8-as TDI 435 lóereje és 900 Nm-es nyomatéka versenyautós vezetési élményt ad, már ami a menetdinamikát jelenti. Az előzés csak egy pillanat, miközben üvölt a V8. Megunhatatlan! Az alapból 30,8 milliós SQ7 bőszen kapott extrákat, így a tesztmodell közel 45 milliót kóstált. Senki ne rohanjon a szalonba, ugyanis ilyet már nem lehet kapni. Az egyre szigorodó környezeti normák miatt az Audi kivezette a palettáról ezt a blokkot. Aggodalomra nincs ok. Továbbra is lesz SQ7, abban viszont már egy V8-as benzines fog duruzsolni. A testvérmodellt, a Q8-at a 45 TDI blokkal sikerült kipróbálni. A 286 lóerő és 600 Nm bőségesen elég, hogy dinamikusan autózzunk egy ekkora, 2,2 tonnás SUV-val. A fogyasztás miatt sem kell aggódni, 9,3 l/100 km-t mutatott a hosszútávú memória, amely 17120 km alatt alakult ki. A flotta részét képezte az e-tron is, amely méreteit tekintve a Q7 kategóriájába esik. Lényegében egy tisztán elektromos Q7 is lehetne. A 408 lóerős teljesítmény, a 660 Nm forgatónyomaték és a motorzaj nélküli gyorsulás különleges élményt nyújt. Bruttó 95 kWh-ás akkumulátorából közel 84 kWh áll rendelkezésre. A bő 30 kWh-ás fogyasztás miatt a 300 km alatti hatótáv nem jött össze a tesztnapon, óvatosabb vezetéssel viszont simán hozható a 300 km. Egy navigációs hiba miatt némi offroadozás is várt rám a Balaton felvidéki szőlőkben, ahol a kavicsos, homokos talaj vastagon felázva sem fogott ki rajta. Hiába a nagy nyomaték és az utcai gumik, offroad módban közepes emelkedőn is magabiztosan lehetett haladni, laza talaj ide vagy oda. A plug-in modellekkel ellentétben az e-tronnal 100 százalékban tisztán elektromosan tudunk autózni, cserébe alapáron 29,3 milliót kell kicsengetni, a tesztautó 38,8 milliót kóstált. Térjünk vissza az alacsonyabb építésű modellekhez. Egész nap azt hittem, hogy az SQ7 lesz a csúcs, de tévedtem. Hazafele úton utolsó előttiként sikerült kipróbálni a modellpaletta krémjét, amit az A8L jelentett. Nem gondoltam volna, hogy ilyen élményt kapok egy ekkora limuzintól. A 60 TFSI e hajtáslánc szintén egy plug-in hibridet jelent, amely 449 lóerőt és 700 Nm-t ad. A hosszított változat hátul fejedelmi lábteret és kényelmet ad. Kényelemből azonban a vezetőülésben is kapunk jócskán. Az egész nap próbált modellek közül ez nagyságrendekkel kényelmesebb, csendesebb és gyorsabb volt. Alacsony üléspozíció, pazar zajszigetelés, brutális menetdinamika. Minden idők legkomolyabb Audi élményén vagyok túl az A8L-nek köszönhetően, mindezt 59,8 millióért. Ennyi pénzért igen komoly luxust és tisztán elektromos hatótávot, na meg a zöld rendszámnak köszönhetően ingyenes parkolást is kapunk. Rég volt olyan autó, ami ennyire lenyűgözött volna. Kár, hogy hasonló élményt és komfortot nem ad alacsonyabb kategóriában a gyártó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?