Nem csak az elsősegélycsomag hiányáért büntetnek

Milyen sarc jár az elsősegélycsomag hiányáért?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Napjaink rémhíre, hogy 50 ezer forintra büntetik a lejárt elsősegélycsomaggal rendelkezőket. Az ORFK cáfol, ám a lehetőség megvan, miként számos egyébre is.

E héten ismét felbukkant a már évek óta terjengő rémhír: a rendőrök az elsősegélydoboz meglétét és érvényességét ellenőrzik, az április 15-től életbe lépett bírságok szerint 50 ezer forintos büntetést szabnak ki, amennyiben valami nem stimmel.
Gyakorlatilag a csapból is e hír folyik, ám olyan emberrel még nem sikerült találkozni, akit valóban ezért igazoltattak, egyáltalán igazoltattak volna a napokban, ám a hír terjedését jól mutatja, hogy saját információnk és egyéb újságírók értesülései szerint egyaránt valós a pánik, hiánycikk lett az egészségügyi csomag. A rémhír kapcsán egyébként az ORFK is sajtóközleménnyel élt, melyben olvasható: Az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelt el a fentiekkel kapcsolatos ellenőrzést. Ez azonban nem zárja ki, hogy egyes egyedi esetekben az intézkedő rendőr saját elhatározása alapján ne végezne ilyen irányú ellenőrzést. Az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5000 Ft volt.
A totalcar.hu hasonló témájú cikke[/url] szerint azonban "a hiányzó mentődoboz általában rögtön ötvenezret, a lejárt harmincezret ér". Hogy mi az igazság, azt megítélni sajnos nem tudjuk, a legfrissebb, az okauto.hu portálról származó információk szerint két túlbuzgó rendőr magánakciója volt, nem lesz jellemző. Ellenben bárkivel, bármikor előfordulhat - jogosan, hogy igazoltatás során ellenőrzik a szóban forgó elsősegélycsomagot, így nézzük inkább azt, hogy miként kerülhető el a bírság biztosan, mikor szabályos a kötelező felszerelés?
Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza.
„106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:
a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:
aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db
ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db
ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
ad) fóliakesztyű: 1 pár
ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
ak) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
al) tartalomjegyzék: 1 db
b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:
ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db
bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db
bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db
bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db
be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db
bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db
bg) fóliakesztyű: 1 pár
bh) háromszögletű kendő: 2 db
bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db
bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db
bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db
bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db
bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db
bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db
br) tartalomjegyzék: 1 db
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.
(3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.
(4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.
(5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.”
A fenti szabályozást az 50/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 1. §-a állapította meg, és az 2010. január 1-jétől hatályos.
Hirdetés
Magyarán 2013. január 1-jéig szabályosak a bontatlan, még címkéjük szerint is érvényes csomagok, s a felbontottak is, amennyiben azokban minden előírt elem megvan, s azok lejáratával sincs gond. Jövő év első napjától pedig már csakis a tartalom lesz mérvadó, a csomag egyébként nem is lényeges, hiszen a fenti előírás az elsősegélynyújtó felszerelés tárolásával kapcsolatban csak azt rögzíti, hogy azt portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járműben tartani. Ebből kifolyólag akár lehet zacskóban vagy a kesztyűtartóban is, s noha annak kapcsán még nem hallottunk büntetésről, de akár a pótkerékbe gyömöszölt csomag is szabálytalannak lenne minősíthető.
Ötleteket azonban nem a büntetéshez, hanem annak elkerüléséhez kívánunk adni: akinek felbontott vagy lejárt érvényességi idejű elsősegélycsomagja van, annak érdemes újat vásárolnia, vagy egy patikában előírás szerinti, friss elemekkel feltöltetnie azt. Mindkét megoldás szabályos, egységes a 3-4 ezer forintos költség és az is, hogy momentán egyik sem járható út, hiány lett a kötszer.
Akár rosszindulatú pletyka, akár valóság az elsősegélydoboz hiányáért büntetés, az jogos, miként parkoláskor is érdemes minden részletre figyelni (például nem a forgalommal szemben állni), de ugyanígy minden eddiginél jobban érdemes figyelni a pirosra váltó lámpákra vagy a sebességkorlátokra is, azok figyelmen kívül hagyásáért ugyanis saját információink szerint is a megszokottnál buzgóbban osztják a befizetendő csekkeket a rendőrök. Apropó csekk, az ORFK meg is jegyzi: "Helyszíni bírságot az intézkedő rendőr csak abban az esetben szab ki, amennyiben az intézkedés alá vont személy a szabálysértés elkövetését elismeri és a kiszabott helyszíni bírságot tudomásul veszi. A helyszíni bírságot a rendőr által átadott készpénzátutalási megbízáson 30 napon belül kell megfizetni. Készpénzzel a helyszíni bírságot nem lehet megfizetni, készpénzt az intézkedő rendőr nem fogadhat el." Azaz, ha például akár az elsősegélycsomag hiánya miatt rendőrnek látszó személy a helyszínen pénzt kér, akkor nem kell mást tenni, mint központi számról (107 vagy 112) valódi rendőrt hívni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Nekem az a véleményem, ha valakit balesetér a saját egészségügyi csomagját senki nem használja a metősök saját csomagjukat használják, arról nembeszélve, hogy már mindent az autósokkal fizetettnek meg, mindenki tudja, hogy mikezek emlékeztetőül csak egy a balesetiadó bevezetése és ami már eddig is volt és amimég ezután jön. egy autós!

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ezeket a szabályokat mindenki elfigadta, mikor olyan tevékenységbe kezdett, amelyere az adott szabály vonatkozik. Ezek után, miért kell hisztizni, ha ezeket a szabályokat be akarják tartatni.
  A rendőrök csak végrehajtják a nekik adott utasítást, ezért nem őket kéne utálni.

  Mindenkinek van egy választott képviselője, esetleg nála kéne verni az asztalt, hogy adjon be egy indítványt, a jelenlegi szabályok megváltoztatására. Minél többen, minél több képviselőt zaklatnak ezzel, annál nagyobb a siker esélye. De aki ezt még nem tette meg, annak, nincs joga hisztizni, kritizálni!

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Nem vagyok rendőr és közöm sincs hozzájuk, de…
  Hiába kiabálunk itt, hogy “Na én biztos nem…”, mindenkinek kötelessége és ezért büntethető is ha elmúlasztja a segítség nyújtást. Szavatossági idő: nem tudom mit szólnátok ha az étteremben lejárt szavatosságú összetevőkből készítenék a vacsorát, mondván, hát ez még jóóóó! Persze van ahol meg is teszik.
  Azzal egyet értek, hogy felesleges ilyen mértékű szigor és jobban tennék ha másra használnák erőforrásaikat a rend őrei. Mert a közlekedésre oda tudnak figyelni, kivéve a luxus autók esetén de a közbiztonságra, korrupcióra már nem.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  A rendőrségnek csak akkor lesz erkölcsi alapja bármiért is büntetni az autóst, ha az összes autó út üzemeltetőjét gondatlan károkozás és egészség károsítás miatt kellően megbünteti.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Az én Istenem mentsen meg minden sérültet attól, hogy én lássam el a sérülését. Ha nem leszek rosszul a sok vértől, akkor mire kitalálom, hogy mihez nyúljak, odaér a mentő. Ha jól emlékszem, valaki, egy napkeleti bölcs volt, azt mondta, a XXI.sz-ban élünk, és minden kocsiban van legalább egy mobiltelefon. Azzal lehet hívni a mentőket. A XX.sz-ban, mikor még nem volt mobiltelefon, sőt még másik telefon is csak a kiváltságosoknak, volt jelentősége az elsősegélydoboznak. Ez megint csak a pénzlenyúlásról, pénzbehajtásról szól.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  De ugyanez a főkabát másik csatornán már úgy nyilatkozott, hogy Nem szálltak rá az eü dobozra, meg nem igaz hogy 50000 Ft a bírság, hisz múlt héten is csak 80 esetben történt az országban lejárt eü doboz miatt büntetés és mindegyik esetben csak 5000 Ft birságot szabtak ki.
  Nem tudom, hogy én vagyok a hülye, vagy csak nem értem a mai politikát, mert egy héten 80 eset nem is oly kevés, meg kamu az 50000, csak 5000. Akkor most büntetnek, vagy nem!

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Készítsenek egy kimutatást arról, hogy az elmúlt 40 évben hány esetben használták a kötelező mentődobozt közúti baleseteknél? Továbbá abból hány esetben keletkezett súlyos egészségromlása a sérültnek, hogy szavatossági időn túli eszközöket használtak fel? Ha 1:100.000 arányban kimutatásra kerül még akkor sem éri meg az ellenőrzést és a bírságolást.
  A mentődobozok tartalmát rendszerint a családban előforduló kismértékű sérülések ellátására használják az emberek.
  A mai gyors információ áramlás idején nincs értelme a mentődoboz szavatossági idejének, ugyan úgy mint az égőkészletének sem. Egy modern autón szakember nélkül égőt sem lehet cserélni. Az elsősegély nyújtásánál is első a szakszolgálat értesítése, és ki mit tud alapon a segítségnyújtás. Már ha eszméletvesztés nélkül valaki bírja.
  Az egész egy erőltetett célirányos pitiáner dolog. E helyett figyeljenek oda a konkrét baleseti forrást előidézők kiszűrésére, pl. a mai napig tízből hatan telefonálnak vezetés közben.
  Évekig őrködtem a közlekedésben résztvevők felett, de ilyen értelmetlen dolog ellenőrzésével nem is foglalkoztam.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Nézzük már meg ! A rendőr autót van e benne egésségügyi csomag.
  Ugyanis ha a helyszinre érnek állampolgári kötelességük nekik is elkezdeni a sérültet kezelni.
  Én még ilyet nem láttam.Fel kell jelenteni őket,amig meg nem unják.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Egyszer előttem ütöttek el egy kereszteződésben egy biciklist, aki elájult. Az elsősegély csomagból csak a frissítő kendőnek vettem hasznát, azzal törölgettem a hideg verítéket a homlokáról, amíg kijöttek a mentők. Legbölcsebb nem hozzányúlni egy sérült emberhez szerintem.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Ez nem csak mítosz!
  Engem is megállítottak (vagy is egyedül) volt a rendőr: szem.ig., forgalmi, jogsi, majd rátért az EÜ dobozra!
  8 éve van jogsim, a kutya nem kérte még az EÜ dobozt!!!

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Jó lenne, ha csak a valóban tönkrement összetevőit kellene pótolni! Az talán 1000 ft-ból megúszható lenne. Soha nem találkoztam olyannal, aki nem orvos, vagy ápoló, és hatékonyan tudna segíteni! Az USA-ban nem is hiszem, hogy volt ilyen csomag a kocsinkban. Eleve túl nagynak tartom a méretét és talán lehetne olyat is gyártani, ami 15 évig eláll, vagy csak a fertőtlenítőszert kellene cserélni benne. Amúgy meg nem is tenném kötelezővé, csak azt, hogy minden új kocsihoz legyen a vásárlásnál, aki úgy érzi, hogy tudja kezelni, az hordja magával. Aki elájul a vértől az minek cipelje? Voltam egyszer baleset helyszínén egy főúton, még a mobil telefonok előtti időben, kb. 100-150 álldogálóból egyedül én másztam be a Zsiguli alá, megnézni él-e még a sérült (aki részegen kihajtott egy lovas kocsival a főútra). A kocsiban egy nő és gyermeke sírt, az apa stoppal elment mentőért, az emberek meg némán bámultak, mert keresztben állt a zsiga az úton, a kocsis lába kb. térdtől lefelé kilógott alóla. Nem tudom, hogyan került oda, de mikor bekúsztam hozzá, láttam, hogy csak a bőr hiányzott az orráról, és igen ittas volt. Elbeszélgettem vele, megkértem, hogy ha tud, másszon ki, megnyugtattam az anyukát, majd elkezdtem a forgalmat irányítani. Mikor odaért apám a mi zsigánkkal, akkor beszálltam és néhány kilométerrel később láttuk, ahogy a Niva mentő robog a baleseti helyszín felé szirénázva. Lehet, hogy minden bámészkodónak volt elsősegély doboza, de bátorsága egyiknek sem. Azt mikor írják majd elő, hogy magunknál kell hordani?:)

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  tehát jó a külföldi (egt tagállamban) használható doboz is ,ha van benne magyar nyelvű leírás.

  akkor ezek szerint minden belépő külföldinek a határon le kell fordíttatni a leírást magyarra, vagy venni egy ilyennel ellátott magyar dobozt???

  akkor ha elmegyek pl. norvégiából spanyolországba kocsival ,ezen logika szerint kell ,hogy legyen nálam a norvég mellett egy svéd, egy dán, egy német ,egy belga, egy francia, és egy spanyol doboz is, vagy legalábbis a leírása?

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  még hogy nem veszik elő e rend őrei az EÜ dobozt…
  Szabályosan indulok el a panel elöl.Rá az útra a járdán keresztül, mert nincs ami tiltja, igaz a járda 10 centi padkát “tartalmaz”. Éberék pont arra jártak, szemből mindjárt megálltak a kocsimnak nehogy el tudjak hajtani.Ablak leteker mindkét autón, közeg megjegyzi hogy így kell elindulni?
  Szivesen kötekedtem volna vele, hogy tessék kiszállni, köszönni megmondani az okát miért állított meg stb…De bevillant hogy lehet lejárt a dobozom felhasználhatósági ideje, és ha kötözködöm tuti előszedetik velem….
  Tehát elismertem azt amit nem követtem el (állítólag szabálytalanul hajtottam az úttestre parkolóból a járdán keresztül ,kb mintha a kertemből hajtottam volna az útra a ház előtt fekvő járdán keresztül),
  És szépen ment mindenki a maga útján az “elő ne forduljon mégegyszer különben..” végezetű mondat után…Ha tuti biztos lettem volna az EÜ dobozommal kapcsolatban biztos megkérdeztem volna mi a problémájuk…
  De mivel 2013-ig a cikk szerint is jó a “plombált” doboz, bár arra nem tér ki hogy a közeg felbonthatja e, így nyomtattam egy gyárival megyegyező szövegű matricás papírt amin az érvényesség ideje máshogy szerepel, és érvényes lesz 2013-ig…

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  86-ban vizsgáztam B kategóriából. A szerencsimentőorvos aki vizsgáztatott bennünket, ezt mondta:emberek4 irja fel a lapra a nevét mindenki,tegye le a tollat,látni akarom a kezeket!Emberek4 ez a vizsga egy szükséges rossz,ha valaki bármikor majd balesetet látna,hozzá ne nyuljon senkihez, mert több kárt csinál,mint hasznot!……UGYAN, ugyan!!ezt a szart meg kelett volna régen szüntetni, mint az izzókészletet!!! De nálunk képzett agysebész és ürhajómérnök vezet minden autót!!! -persze egy kereket sem tudnának kicserélni ha defektjük lenne….

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Újraélesztő készülék, orvosi diploma, vérátömlesztő készülék nem kell? Szájmaszk rettentő fontos..
  A lezárt csomagban az van, ami van, és akkor jár le amikor lejár. Nem fogom felbontani.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Tegnap töltettem fel a patikában a dobozt potom 3000 Ft-ért. (Új, komplett doboz majd májusban lesz kapható. ) 2013 04. hóig lesz jó a pecsét szerint, mert az egyik tétel jótállása akkor jár le. Viszont a mostani előírásban nincs benne a szájmaszk, meg az elsősegély képekben, meg a baromi lényeges tartalomjegyzék, így január elsején érvénytelen lesz a doboz. Majd akkor megint veszek bele sz@rságokat, aminek megint máskor jár le a szavatossága. Az élet ebből fog állni: állandóan figyelni, melyik kötszert kell cserélni, különben bünti. Többi meg megy a kukába, mert életem végéig se használok el annyi kötszert. Hja, hogy a kórházban meg kevés van? Kit érdekel? Nóóóóórmális????

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  én múlt hónapban vettem 2 dobozkát 1500 /darab a madarastescóban. azér vettem 2tőt nehogy keveselje a rendőrde lehet veszek még egyet a biztonság kedvéért XD

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Azt nem tudom, hogy ezzel az elsősegély-nyújtó felszereléssel mit lehet kezdeni. (Több ötletem is van, de az a vicc kategóriába tartozik.) Manapság történik egy baleset, az egyenlő legalább kettő halott, legalább egy autónak látszó roncsdarab. Én meg szaladok a 6×6-os mullpólyával, meg az 5 méter ragtapasszal és csodát művelek. Sova, vagy Hause doktor sírva menne vagonkirakodónak szégyenébe.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  valamelyik főfőfakabát nyilatkozta, hogy nem igaz hogy rászálltak volna az eü. dobozokra a kék színű pénzbehajtó csapatok. Na ha valaki jól értelmezi ezt akkor azt jelenti, hogy igenis rászálltak a dologra. Az meg nyílt titok , hogy meg van szabva , hogy mennyi büntit kell egy szolgálat alatt összekapargatni.Kell a pénz a szabadságharchoz.Ismeritek a közmondást ? Ha sapka van rajtad az a baj ha nincs rajtad ez a baj. Na ennek szellemében van a bünti. Ősöreg és hülyeségek a kresz-ben és az egyéb rendelkezésekben.valamelyik fidióta felvetette a minap ezt. Szerintem nem sokáig marad fidesznyik. A feliratot rég le kellett volna már cserélni a nino autókon. “szolgálunk és védünk” ugyanmár. bírságolunk és büntetünk a valós helyzet.

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Javaslom az eü. csomag V2.0-ba a mindig feltöltött állapotú mobil telefont (beleértve a GPS-t…), az elvérzés ellen a comb/felkar szorító szíjat/kötelet, ill. az erdőn/mezőn történő landolás esetére a kullancs riasztó sprayt, továbbá ájulás esetére a ‘repülő sót’, gyomorbántalmakra szódabikarbónát…, stb.

  Azonban érthetetlen, hogy a tűzoltó készülék egyáltalán nem kötelező pedig életet/vagyont ment(het)!

 • 2017.10.30. at 23:59
  Permalink

  Beregi határátkelő előtt, igazoltattak. Még a tolató lámpát is ellenőrizték, minden rendben, ekkor került képbe a tartozékok. Mondom hallottam hogy 3 büntit kell a szolgálat alatt teljesiteni. Válasz semmi. De vgül doboz hiányosság, = birság este 22 10 kor

Vélemény, hozzászólás?