Olcsón viszi az anyóst is – Renault Grand Scénic használtteszt

Renault Grand Scénic 1.5 dCi Businessline FAP, 2007 - használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kedvező árú családi egyterűt keresve jó ajánlat a Renault Grand Scénic - a saját tapasztalat legalábbis egyelőre ezt mutatja.


Ideális családi egyterű olcsón - írtuk alig több mint egy hónapja egy 2005-ös, második generációs Renault Scénic kapcsán. Az elhangzott jelzők fokozottan illenek a már frissítés utáni, 2007-es, hosszított, ráadásul hétüléses Grand Scénicre is, melyet a korábban bemutatott 7 évesnél komolyabb, közel 158 ezer kilométeres futással, vakon vettem meg. Nem elég, hogy kockáztattam a vásárlással, utána rögtön mintegy 1500 kilométert hajtottam vele. Azon táv, illetve a hazaérkezés óta megtett további mintegy 600 kilométer már kellő teszttapasztalatot és egyben kellemes csalódást is jelentett a típus és a példány kapcsán.
Az első találkozás, ahogyan az tegnapi cikkünkben olvasható volt, a legnagyobb jóindulattal sem volt kellemesként említhető. A fotói és hirdetése, valamint a kereskedő elmondása alapján átlagos állapotú Scénic kellemetlen kutyaszaggal és temérdek szőrrel fogadott. A típus alapvető jellemzői és az adott példány ismert, részletes szervizmúltja adta el az autót. Tudtam, hogy rendszeresen megkapta az előírt javításokat, vezérműszíját már kicserélték, ami jó, de komoly spórolást mondjuk nem ad, mert a vízpumpát viszont sajnos nem váltották újra. Maga a Scénic azonban, különösen a hosszú, zseniális. A Grand 23 centiméterrel nyúlik túl a röviden, tengelytávja 5 centiméterrel nagyobb, így a kompakt egyterűek között még ma is kimagaslóan jó hétüléses, s további bónusz, hogy karosszériája mégsem éri el a 4,5 méteres hosszt. Még felnőttként, 180 centiméterrel is el lehet férni a leghátsó üléssorában, gyerekek pedig biztosan nem fognak ott panaszkodni. Középső sorában a három, független, tologatható, szabályozható támladőlésű szék közül csak a két szélső Isofix-csatlakozós, a középső nem is olyan széles, mint a másik kettő, de még az sem kényelmetlen a józanul karcsú felnőtt utasok számára. A rekeszeket is rejtő padló sík és kellően nagy, a Scénic azon autók közé tartozik, amelyekben öten is kényelmesen lehet utazni, s bele lehet ülni akár heten is, két, akár három gyerek mellé is beférhetnek a nagyszülők.

Az első ülések kényelméről sokat elmond, hogy nem csak számomra, hanem útitársam számára sem volt fárasztó az egy nap alatt megtett közel 1500 kilométeres út. Ráadásul az utolsó, tényleg kiszállás nélkül megtett résztáv több mint 600 kilométeres volt. Alapvetően nem bölcs ennyit egyszerre levezetni, délelőtt még 200 kilométer után átadtam magam is a volánt, viszont a Scénic olyan kényelmes, hogy tényleg el lehet benne ücsörögni órákat is. Ételnek, italnak, bármi egyébnek bőven jut benne hely. Ajtózsebei 1,5 literes palackokat is fogadnak, két első pohártartója kézre áll, óriási kesztyűtartója hűthető, az első ülések közötti, rolós fedelű rekesz pedig világítást és a szivargyújtó aljzatához hasonlóan 12 V-os csatlakozást is kínál. Egyszerre tölthető navigáció és telefon - vagy mai szokás szerint inkább két okostelefon - is.

De nem csak óriási utasterével, motorjával is kiváló utazóautó a Scénic. A 1,5 literes, 103 lóerős, részecskeszűrős dCi itthon ismeretlen, de jó fajta dízel. Ugyanazt a 240 Nm, már 2000 1/perctől elérhető nyomatékot adja, mint a nálunk ismert 106 lóerős. 6 fokozatú váltójával a 130 km/órás tempó 2800 1/perc fordulattal futható, s még 160 km/óránál sem forog 3500-at. Az 5 éves motor pöccre gombnyomásra, elsőre indul, a Renault indítórendszerével automatikusan megy végbe az izzítás, indítás. A jól felszerelt – nálunk szintén nem ismert – Businessline esetében ráadásul zsebünkből ki sem kell venni a Renault-kártyát. Az alapjárat egyenletes, nem túlzottan kalapáló.

Megszokást igénylő, bár az első pillanattól magától értetődő: a dCi 1500 1/perc alatt erőtlen, 3500 felett pedig hangos, normál üzemi tartománya leginkább 2-3 ezer/perc közötti. Ha ott tartjuk a fordulatot, dinamikusan és takarékosan autózhatunk. Nem akartunk hazafele gyorsan jönni, a németországi autópályázás során a 150-160 km/óra közötti tempó mégis adta magát, 130-ról észrevétlenül, pillanatok alatt gyorsult ugyanis a Scénic. Egyszer véletlenül és küzdelemmentesen megvolt a 168 km/órás kijelzett tempó is, a dinamizmust jól jelzi, hogy városi nézelődésekkel együtt a német-osztrák határon 138 km/órás átlagtempóról tudósított a fedélzeti számítógép, ami a teljes túrára a tankolás szerint is alátámasztott 6,3 l/100 km átlagfogyasztást is pontosan mutatta. Itthon, picivel visszafogottabb autózással, autópályán 120-130 km/óra közötti tempóval 5,5 l/100 km vegyes fogyasztást is sikerült már elérni.
Hirdetés

Utóbbi kapcsán jegyezzük meg: egy hétüléses, hét ülése mögött 200 literes csomagterű, öttel 630, csupán az elsőkkel 1920 literes rakteret kínáló, bő 1,5 tonnás saját tömegű, 5 éves, csaknem 160 ezer kilométert megtett – regisztrációs adóval sem sokkal több, mint 1,5 millió forintos autóban. Világított közben a SERVICE felirat a műszerfalon, persze olaj, hűtővíz volt, azt ellenőriztük, ám mivel semmi rendellenességet nem tapasztaltunk, haladtunk.
Itthon az első út a teljes kárpittisztítás elvégzéséért az EZWashhoz, a második a Renault egyik szervizkompjúteréhez vezetett. Az utastér kapcsán a mosósok szerencsére nem voltak annyira megijedve, mint én magam, a Renault-nál pedig még nálam is jobban rajongtak a kocsiért. Hibakód nincs, a diagnosztika szépen mutatta, hogy a német autópályán tisztított a gondozásmentes részecskeszűrő. Utóbbi élettartama kapcsán is el kell azonban végezni a gyári előírás szerinti, részecskeszűrőhöz való olaj cseréjét, s mivel a motor egyik rákfenéje a hajtókar csapágya, ilyen futásnál már azt is érdemes kicseréltetni, valamint jöhet az összes szűrőből is új. A motortér egészséges: poros és olajmentes, valamint iszonyatosan szűk is. Eddig nem jártam márkaszervizbe, most fogok, szereljen a szűk orrban az, aki tényleg tudja, hogy mit, merre kell keresni, tekerni, ismeri a típus rejtelmeit. Tudás bőven kell a szereléshez: már a közös nyomócsöves, nagynyomású befecskendező-rendszeres turbódízel motor sem egy egyszerű történet, a lendkerék ráadásul itt, a 6 fokozatú váltó miatt kettős tömegű.

A klíma automata, nem csak kényelem, bonyolítás is bőven van, egyelőre például nem nagyon tudtam eldönteni, hogy az utastérhűtő mennyire működőképes. Lesz itt még szervizlátogatás, s már elment bő 200 ezer forint az autóra: új gumigarnitúra, első-hátsó parkolóradar, rablásgátló, kárpittisztítás (persze utóbbi a leginkább bagatell tétel, nagyjából egy abroncs árát teszi ki). Jön még a szervizelés és a honosítás – két újabb bő 100, inkább 150 ezer forintos tételként. Nem lesz ez az autó olcsóbb, mint az itthoni, hasonló ajánlatok. Viszont annyiért, amennyiért itthon kaptam volna egyet, ez már korrektül karbantartott lesz, s remélem, hogy rácáfol a francia autókkal szemben tapasztalható félelemre. Egyelőre mindent megtesz ennek érdekében, (elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros) futóműve jó állapotú, néma és kiválóan csillapít, a családi igényekhez mérten kellően stabil, futása kimagaslóan kulturált, utasterében minimális zörejek tapasztalhatók csupán. A műanyagok 5 év után is jó állapotúak, még a kormány is csaknem kopásmentes, a kárpit kopása pedig csupán az utasoldali ajtón extrém.

A Grand Scénic tehát nem csak olcsó, tapasztalatunk szerint összerakottságával, kényelmével is ígéretes egyterű. Az viszont fontos, hogy valós futású, ismert előéletű példányt kell választani, s a karbantartáson nem szabad spórolni. Jó hír egyébként, hogy a márkaszervizek nem drágák, az 5 évnél idősebb autókra – amilyen a cikkben szereplő – is, kedvezményes árakat kínálnak. A külföldről vásárlás pedig nem más, mint egy jó buli: ha az ember ügyes, a hazai, azonos állapotú példánynál találhat olcsóbbat, ám aki csak egy autóért utazik ki, honosít, az az összes költséggel és a ráfordított idő árával nem fog jobban járni, mintha itthon venne minőségi használt autót. A vadászösztön persze külföldön és itthon is szükséges. Itthon ugyanis sokan keresik a nem kellő számú 5 évnél fiatalabb autókat, külföldön pedig ugyanígy kurrens e szegmens, hiszen az európai piactérről a legtöbb környező ország is mazsolázik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 10:59
  Permalink

  Nem eszik a benzines annyira sokat. Átlagfogyasztásban az 1.6-os vagy 3 literrel kér többet. Viszont a városban az beveri a 10 litert. Vedd meg benzinessel, és gázt neki, azzal jó lesz!!!

 • 2017.10.30. at 10:59
  Permalink

  [b]“de akkor is a dízel motor fejlesztési iránya számunkra rossz irányba halad. “[/b]

  A benzineseké is! Lásd kis hengerűrtartalmú turbós motorok.

 • 2017.10.30. at 10:59
  Permalink

  Tetszik nekem ez az autó, de benzinmotorral sokat eszik (gondolom) a dízeltől meg félek. Nem tudom, mikor ér már véget a “közös nyomócsöves korszak”, és jönnek rá a gyártók, hogy a kis pénzű, de sokat autózó átlagembernek jobban jönne egy sima SDI motor. Persze tudom, hogy sokaknak magas elvárásaik vannak a dízelekkel szemben, de őszintén szólva nekem jobban jönne egy 500 ezret bíró egyszerű sima dízel, mint az erősebb, halkabb, takarékosabb, modernebb, ugyanakkor jóval több és drágább problémákat okozó common rail dízel. Persze tudom, hogy egy régebbi konstrukció nehezen vagy egyáltalán nem teljesítené a környezetvédelmi normákat és ezzel halálra van ítélve, de akkor is a dízel motor fejlesztési iránya számunkra rossz irányba halad.

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Lesz róla még beszámoló, nem ígérem, hogy 50 ezer kilométer múlva, az előző autómmal összességében nem mentem annyit. Kétezer kilométer valóban nem komoly táv, de azért annál sokkal komolyabb, mint amennyi egy tesztautóból szokott jutni.

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Itthon is lehet találni jót, csak kisebb eséllyel. Meg pláne úgy nem, ha 7 üléses, takarékos autót keres az ember. De mindent meg lehet nézni, le lehet kérdeztetni!

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Egy dolgot elfelejtettem. Ha javasolhatnám, és nem vág Földhöz, akkor egy főtengely köszörülést nem ártana beiktatni centírozással egybekötve. Nem jó dolog az úgy csapágyat a régi “ellendarabbal” összerakni, mint ahogy elviekben hfej tömítést sem cserélünk gépmunka nélkül a hengerfejen.

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Hajtókar csapágy? Ez komoly?

  Az elég vicces dolog, főleg, ha esetleg nem sikerül normálisan összerakni. Láttam már olyat, mondjuk nem autónál, hanem teherautónál. Olyankor jön majd a veztengely vagy himbatengely kopás és a gyűrűkopás, mert odáig már nem jut el az olaj. Vagyis eljut, csak nem elégséges mennyiségben és nyomással.

  Sok szerencsét. Remélem neked nem kell cserélned vagy ha igen nem lesz gond.

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Nekem egy éve gyári visszahívás keretében ingyen kicserélték a hajtókarcsapágyat a 90e km-es szerviz alkalmával, garanciaidőn túl. Érdemes rákérdezni a szerviznél.
  Amúgy sok örömöt az autóhoz!

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Persze van Mo-n is ennyiért, természetesen, melelsleg garázsban állt végig, templomba jártak vele… Lehet hogy mátyás utazott, és annyira jön ki mint ha mo-n vette volna meg, de nem mindegy, hogy a leaszfaltozott szántóföldön futott a kocsi 1x cserélt olajjal, vagy normális környezetben, normális karbantartással. Persze vannak kivételek, meg csodák is, de mo-n sajnos nagyon sok a “széppé” varázsolt vas.
  Eddig 3 kocsit vettem németeknél, egyet szüleimnek Focus 242e km-rel CNGvel, egy volvo S60 88000km-rel kollégától 10 évesen, és bnőmnek 2001 Mondeo 2.0 benzinest 146e km-rel. Mindegyik autó működése, lelki és tesit állapota kiválló, a magyar hulladékokhoz képest, az árukról meg nem is beszéljünk… Lehet túrni a szemétdombon és néha előbukkan egy ezüst lánc, de ez ritka. Szomorú de ez a valóság.
  Nemde Mátyás?

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Ez érdekes 🙂
  Ahhoz ki kell venni a motort vagy nem? Lehet alúlról is olajdeknit leszedve?
  Ismerősömnek is pont ugyanez a motorral szerelt pont ugyanilyen Scenic-ja van, jó tudni hogy az ember mire számítson 🙂 Továbbá az érdekelne hogy a csere után vajon mennyit bír ismét? Nem-e olajfüggő a dolog? Pl ha megkapja a bele való, korrekt olajat nem bírja-e ki csere nélkül? Honnan lehet pl hallani hogy csereérett? Kb ilyen kérdések vetődnek fel bennem 🙂

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  A hajtókar csapágyának a cseréjét az összes szerelő ajánlja, a gyári állítólag alulméretezett, már módosítottat árulnak. Így az első olajcserével az is meglesz. A hűtővíz szintén, hiszen filléres tétel. A vízpumpával még várok, nem kötelezően cserélendő tétel.

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  “Utóbbi élettartama kapcsán is el kell azonban végezni a gyári előírás szerinti, részecskeszűrőhöz való olaj cseréjét, s mivel a motor egyik rákfenéje a hajtókar csapágya, ilyen futásnál már azt is érdemes kicseréltetni, ”

  Ugye itt az olajra vonatkozik a csere és nem magára a hajtókar csapágyra?

  Amúgy gratulálok. Sokan félnek a részecskeszűrőktöll, köztük én is, de reméljük nem lesz probléma vele.
  Ajánlom a hűzővizet is lecseréltetni, a képek alapján eléggé kifakult színe, tehát el van öregedve! Ha új vízpumpa lesz akkor meg okvetlen csere!

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Köszönöm! Hibakód valóban nincs, viszont teljes 160 ezres szerviz nem volt 155-nél, csak vezérműszíj-csere. Sajnos még az sem egyértelmű, hogy a vízpumpát cserélték-e. Egy hét múlva erre is fény derül!

 • 2017.10.30. at 11:00
  Permalink

  Gratula az új verdához! Remélem beválik.

  A cikkekből nem derült ki, hogy miért is világított a SERVICE lámpa, ha hibakód nem volt, és az egyébként 160e-nél esedékes szervízt 155e-nél elvégezték…

Vélemény, hozzászólás?