Rekord magasságban a brit autók életkora

Visszatért a válság előtti pezsgés a brit használtautó-piacon

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A brit használtautó-piacról szóló legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a brit autókereskedelemben visszaállt a válság előtti szint. Bár az újautó-piac is remek augusztust tudhat maga mögött, a használt piac szárnyalt tavaly.


A BCA brit aukciós kereskedőhálózat adatai szerint 2012-ben 7,1 millió autót (3,5-ször annyit, mint újat) adtak el használtan Nagy-Britanniában, 6,4 százalékkal megelőzve a 2011-es eladásokat és utolérve az európai gazdasági válság előtti szintet. Gazdaságkutatók szerint ennek az alacsony brit infláció, a csökkenő üzemanyagárak, a javuló foglalkoztatási mutatók és a stabilabb gazdaság volt az oka (lehet, hogy Magyarországon is ezekre van szükség?).
Értékben 38,1 milliárd font (13 583 milliárd forint) volt a forgalom, ami jóval nagyobb, mint az 5,8 milliárd fontos (2067 milliárd forint) újautópiac összesített értéke. Az elmúlt évben jelentősen nőtt a fiatal (0-2 éves) használt autók iránti kereslet (a növekedés 18,6 százalékos volt, 762 ezer ilyen korú kocsit adtak el). Az utóbbi három évben ez a szegmens mindig csökkenő trendet mutatott Angliában.
A javuló számadatok azonban még nem tudják ellensúlyozni a válság okozta károkat, az elmúlt évek rossz újautó-eladási mutatói még mindig látszanak, hisz az utóbbi harminc év legmagasabb átlagéletkorát élik a brit autók: ez 7,59 év (2004-ben ez még 6,69 év volt). Csak összehasonlításképpen a KSH adati szerint a 2006-ban és 2007-ben adódott legalacsonyabb, 10,3 éves értékről tavaly év végére már 12,5 évre nőtt a hazai adat.
Hirdetés

Az autópiac gyengeségét mutatja, hogy Nagy-Britanniában öt százalékkal nőtt azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek nem rendelkeznek autóval, Londonban ez az adat 12 százalékkal emelkedett.
A használt autók többségét (57,2 százalékát) kereskedők adták el, összesen 74,4 százalékos szeletet szakítva ki a sok milliárdos tortából. A dílerek 4,07 millió kocsit értékesítettek, 8,9 százalékkal többet, mint 2011-ben. Az idősebb autókat is többnyire kereskedők árulták, miközben nőtt a 6-8 éves példányok iránti kereslet (1,25 millió ilyen autót adtak-vettek).
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?