Reszkessetek külföldi rendszámosok!

Törvénymódosítás a regisztrációs adóért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Alaposan megnehezítheti a külföldi rendszámos autók használatát, ha megszületik az e héten a gazdasági bizottság elnöke által ismertetett törvénymódosítás.


Mint arról már korábban írtunk, az új autók árának mintegy harmadát jelentő hazai (regisztrációs és forgalmi) adók a használtaknál a vételár könnyű szerrel több, mint felét is kitehetik. A szemfülesek külföldi forgalomba helyezéssel vásárolnak a hazai áraknál olcsóbban négykerekűt és mivel rajtuk macerás lenne a bírságok behajtása, járulékos kedvezményként a parkolási, úthasználati és akár a szabálysértési bírságok alól is mentesülnek.
A jogi kiskapu bezárására a Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottság hamarosan törvényjavaslat-csomagot terjeszt a parlament elé. E csomagban egyébként a gépjármű szakma által kért adóváltozások is helyet kapnak, ám míg utóbbiak csak az őszi adótörvényben kerülhetnek megszavazásra, a külföldi rendszámok használatát nehezítő passzus már a tavasziban. Így a nyártól már nem a hatóságok kötelezettsége lesz annak bizonyítása, hogy azt a nem életvitelszerűen a bejelentett külföldi lakcímén tartózkodó tulajdonosa (gazdasági társaság esetén nem túlnyomórészt a bejelentett országban tevékenykedő cég) jogszerűtlenül használja Magyarországon, hanem ennek ellenkezőjét a tulajdonos lesz kénytelen alátámasztani, különben autójának regisztrációs adóját és áfáját büntetésként kétszeres mértékben kell majd befizesse.
Mint azt a jogalkotók mondják, a drákói szigor előtt érdemes honosíttatni a külföldi rendszámos autókat, az utóbbiak árelőnyét hirdetők azonban továbbra is hangoztatják: a schengeni határok miatt nyomon követhetetlen, hogy ki, mikor, hol tartózkodik, a külföldi cégek működésébe pedig aligha tekinthet bele a magyar állam.
A külföldi forgalomba helyezések elkerülésére teljes megoldást nyilvánvalóan az jelentene, ha itthon végre eltörölnék, vagy legalább jelentősen csökkentenék az autók regisztrációs adóját, hiszen amíg utóbbiak jelentősek, addig vélhetően lesznek ügyeskedők, akik kijátsszák a hazai sarcokat.
Az európaiaknál magasabb járulékos állami költségek egyébként kétségtelenül nem csak a vevőket, hanem a hazai autókereskedőket is jelentősen sújtják. Mivel az autókat eladóik kénytelenek az európai átlagártól jelentéktelen eltéréssel kínálni itthon, ezt jóval kisebb profittal tehetik csak, mint a kisebb adójú, regisztrációs díjtól mentes országokban. Mindez az elmúlt két évben mintegy 70 százalékkal csökkent volumenű piacon a kereskedők negyedét vitte csődbe, és ugyanilyen részük ma is a megélhetésért küzd.
Ugyanakkor egyelőre nem, hogy a regisztrációs adó eltörléséről, de még csak csökkentéséről sincs hír, azaz az állam inkább szigorú ellenőrzéssel, mint a törvények enyhítésével kívánja szorgalmazni azok betartását. Jó hír azonban, hogy a regisztrációs adó úgynevezett avultatási táblájának módosítása szóba jöhet, így megeshet, hogy a használt autók regisztrációja olcsóbbá válik a jövő évtől – ez esetben még inkább megéri majd külföldről használt autót vásárolni. Ám ez utóbbi még csak kósza pletyka.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Foglalkoznának inkább azzal, mint Németeknél, több 10.000eurós bírságokkal súlytották azokat az autókereskedőket, akik tekergették a km órát! Azért keres az ember külföldön magánszemélynél autót, mert abban annyi van amennyit az óra mutat és nem érik 500-1000km-enként meglepetések. Nálunk jóformán ahány gazda kezében megfordult az autó annyiszor 100-150Ekm-t visszatekertek. Ha itt is raziáznák az autókereskedőket a km csalás miatt, kb. 30 vagy inkább kevesebb %-uk maradna meg. Külföldi rendszám… Miért ők minden szarságot lenyelethetnek a magyar néppel? Mi fizessünk meg mindent? Nem elég, hogy eltartjuk a kisebbséget (igyekeztem szépen fogalmazni), annyi adót fizetünk, hogy többet már ki sem találhatnának. Ha ne aggy Isten valakinek meg meg tudja venni álmai autóját abba bele rúgnak még egy jó nagyot. Regadó, teljesítmény adó, luxus adó, kötelező bizt., eredet vizsga, átírási illeték, üzemanyag brutális ára a keresethez képest. Mennyit kéne még fizetni az autózásért? Mi van cserébe adva? Olyan szar utakon járunk, hogy vétek az autót használni rajt. Igen is én is azt mondom aki megteheti használjon csak külföldi rendszámot én sem tömném az állam pénztárcáját, mert olyanok mint a rossz mohó gyerek, nyújtod a kis újadat, de ezek egészben bekepnak, nem csak a kezed!

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Egyet értek veled, tehát meglehetősen egyértelmű, hogy a bizonyítási teher kire vonatkozik. Nyilvánvalóan arra, aki vádol. Persze a magyar jogrendszerben mindenre van §, meg mindennek az ellenkezőjére is. Így aztán ebben a rendezetlen kavalkádban lehet össze-vissza manőverezni, és nem csoda, hogy még pitiáner ügyek is évekig elhúzódhatnak. Ez nem a jogállam kérdése, ez már a “lónak a másik oldala”.

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Egy új autónál a kötelező szerviz gyakorlatilag ki kell hogy merüljön az olajcserében, és szűrők cseréjében. Ez pedig nem egyéb, mint segédmunka. Amelyik új autó meg ennél többet kíván a garanciális szerviz során, nos az szerintem inkább a felejtős kategóriába tartozik.

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Beszarás miket ki nem találnak, hol van erre példa, hogy nekem kéne bizonyítani bármit is, ha egyszer nekik van gondjuk velem. Elvi kérdésbe már bele sem kezdek… igenis kikerülök minden fizetnivalót ha tehetem, ilyen utakért és árakért ez jár! Így is többet fizetek mint kéne. Egyébként mindenkinek van kinti ismerőse, vagy a cég ami eddig a papirozást intézte, mostantól zsebpénzért még plusz buszjegyet, mozijegyet, és egyéb bizonyítékot is ad. Gratulálok!:D
  Megint sikerült józan törvények helyett felvarrni egy plusz zsebet az öltönyre és várni, hogy megtömjék…

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  azt a kötelező szervízt, már nem kötelező márkaszervízben elvégeztetni, viheted más szerelőhöz (nem józsibácsihoz a garázsba) is, fele annyiért és nem vész el a garancia.
  a nepper csak lop, csal, hazudik és órát teker

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Ez már nagyon gáz ami otthon megy! Arra gondolnak hogy nem mindenki a regadó kikerülése miatt tart külföldi rendszámú autót! Nekem német rendszámú autóm van! Igaz hogy nem fizettem regadót de fizetek helyette 400 euro környezetvédelmi adót évente és 1000 euro biztositást évente és csak egy szaros Passatom van! Otthon ez a fizetnivaló ennek csak a töredéke lenne úgyhogy nem gondolom hogy pl. nekem a regadó kikerülése volt a cél.

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Csak nyugodtan Rogán úr. 1 szavazót már vesztettek.

  Két hónap múlva rendszámosítom a gépjárművemet Szlovákiában. Azt ha a fentieknek megfelelően intézkedést foganatosítanak, én is ezt teszem majd, az ártatlanság vélelmének, és még sorolhatnám milyen törvények megsértéséért.

  Az irígy kutyáknak meg itt a csont, kapjátok be tövig 😀 ..I..

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Annyit erre a külföldi rendszámos balhera hogy igen is megszorítások kellenek! Mondjuk a regisztrációs díj szemben áll az EU elveivel, szabályaival de Magyarországot meg mindig csak a beszedheto adok és a pénz kizsigerelese hajtja az emberekből. De általában akik nemet, szlovak, román rendszámú autókkal járnak azok mind lízingelik és csak kifelé mutatnak nagyot mert mondjuk egy 6literes bezinzabalo sportkocsi után ők is spurok kiadni kb 2 millo forint reg.adót. De hat ok ezt úgy gondoljak hogy nekik ezt szabad.

 • 2017.10.31. at 15:49
  Permalink

  Az tény hogy irreálisan magas a regisztrációs adó, és teljes mértékben eltörlendő lenne! De nem törlik el! De ha valaki annyira nagymenő faszagyerek hogy 15-20 milliós autóval szaladgál, akkor legyen már annyi becsület benne, hogy befizeti az adókat is! Ha én be tudom fizetni az adókat a 10 éves kisautómra, akkor a gazdagok is be tudnák! Fel kell fogniuk, hogy a rongyrázásnak ára van! Én az ilyen embereket elküldeném egy hónapra árkot ásni, csak attól félek, hogy az ilyen emberek még a kiásott földet is ellopnák!

Vélemény, hozzászólás?