Részletre ne!

Hogyan adjuk el autónkat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Autóeladáskor alapvetően két lehetőség közül választhatunk: kereskedőn keresztül ár alatt, vagy az eladás maceráját felvállalva korrekt áron. Némi felkészüléssel azonban a kényelmetlenségek kiküszöbölhetők.

Éledezik az autópiac, a tavalyihoz mérten már növekednek az új autók eladásai, és ezzel párhuzamosan egyre több használt autó kerül piacra - jól mutatja ezt a használtautó.hu statisztikája is, az év második negyedévében folyamatosan 100 ezer feletti élő hirdetés-bejegyzést tartalmazott az adatbázis.
Az eladók számára sokszor nem egyértelmű, hogy miként is érdemes az autót eladni. A legtöbb autós két forgatókönyvet ismer csak: a kényelmeset és a költségtakarékosat. Magyarán, ha valaki úgy érzi, hogy nem szívesen nyűglődne a vásárlókkal, vagy a magukat magánvásárlónak kiadó nepperekkel, autóját beadja egy kereskedéshez, netán beszámíttatja az új vásárlásakor, ám ilyenkor el kell fogadni a piacinál rendszerint legalább 10 százalékkal alacsonyabb árat - hiába a kerekedések fenntartása sincs ingyen, a vásárlók pedig szintén nem hajlandóak komoly felárat fizetni a magánszemélyeknél található példányokhoz mérten. Akik pedig nem kívánják autójuk értékének e, rendszerint több százezer forintos részét elveszíteni az eladáskor, sokszor az egész autócserét megbánják egy erőszakos, rámenős "érdeklődő" miatt.
Ha azonban az eladó kellőképpen felkészül a rá váró keresztkérdésekre, a dörzsöltebb nepperek sem hozhatják zavarba. Alapvető kritérium a hirdetés feladásakor, hogy ott az autót részletes adataival, minden felszerelésével, látványos és minden részletet bemutató fotókkal szerepeltessük, így valóban csak az autónk iránt érdeklődők fognak jelentkezni. Ha bármilyen sérülés is van az autón, érdemes azt is kiemelni, így az már nem jelenthet alkupozíciót a vásárlónak, hiszen előre ismertetett hibáról van szó. Még az autójukat valaha újonnan vásároltak számára is ajánlott, hogy járgányukról eladás előtt készíttessenek állapotfelmérést. Ezzel portékájuk a többinél bizalomgerjesztőbb lesz, továbbá az eladó nem futhat bele olyan, a vevő által felderített hibába, például egy szállítási sérülés miatt újrafényezett elembe, ami miatt aztán az érdeklődő felháborodottan ordítozhat, hogy nem is a meghirdetett, sérülésmentes portékát kívánjuk eladni számára. E fordulattal egyébként még korrekt autó esetén is találkozhatunk: sajnos saját bőrömön tapasztaltam már, amikor egy működő festékvastagság-mérő nélküli, állítólag több száz kilométerről érkezett kereskedő újrafényezettnek tartotta autónk egyik elemét, és követelte, hogy adjuk el számára a hirdetett ár alatt az autót, vagy fizessük ki az útiköltségét. Nem mondom, nem volt kellemes párbeszéd, de nem engedtünk neki, hiszen senki sem ajánlotta számára, hogy amennyiben neki nem tetszik az autó, akkor bármilyen térítést kapna a látogatásért. Ezen esetből is következik az alapigazság: legalább ketten, lehetőség szerint a család legtalpraesettebb tagjaival legyünk jelen az autó bemutatásakor. Ha tudjuk, az érdeklődőknek csoportosan mutassuk be az autót, amennyiben ugyanis az valóban jó árú, a licit nem csak lefelé, akár felfelé is megindulhat.
Hirdetés
Leginkább persze akkor kell észnél lenni, miután a vevő rábólint az árra! Az autó papírjait, kulcsát, csakis az után adjuk át, miután az adásvételi szerződést megírtuk, és persze az autó vételárát teljes egészében megkaptuk. Ha sürgősen pénzre van szükségünk, akkor se menjünk bele a fedezet nélküli részletfizetésbe. Hiába írunk ugyanis olyan szerződést, amely az autó vételárának kifizetését részletekben engedélyezi, amennyiben az eladást követően az autó a vevő nevére kerül, meglehetősen nehezen hajthatjuk majd be tőle a részleteket. Márpedig az eladott autót igencsak érdemes a vevő nevére íratni, s ez ügyben nem csak a vevőnek, az eladónak is van kötelezettsége, ő 5, a vevő 15 napon belül kell jelezze a tulajdonjog változását az okmányirodák valamelyikénél annak érdekében, hogy az autót érintő költségek és bírságok az eladástól már ne őt terheljék.
Eladná-e autóját részletre?
A fenti kérdéssel nem egy esetben találkozhatnak a vevők. Az érdeklődő állítása szerint vásárolt már így autót, és ennek megfelelően szerződése is van a tranzakcióhoz. Kíváncsiak voltunk, mit tartalmazhat e szerződés, de nem tudtuk meg, ugyanis kérésünk ellenére (természetesen nem céges) e-mail címünkre telefonos érdeklődésünk után nem érkezett meg az állítólagos szerződés. Telefonban egyébként csak azt hangsúlyozta többször a részletfizetést óhajtó vásárló, hogy ő már "vett így autót", megírjuk a szerződést, átíratja a nevére az autót, és fizeti a részleteket. Hacsak nem adna valaki kölcsön vadidegen embernek pénzt, nem javasoljuk az ilyen értékesítést! A csalók ugyanis nem csak autóeladáskor, vásárláskor is szembejöhetnek. A részletre vásárlás/eladás amúgy természetesen nem lehetetlen, ám ezt teljesen hivatalosan, az erre szakosodott cégek közreműködésével érdemes végrehajtani, úgy sem az eladó, sem pedig a vásárló számára nem jelent a tranzakció kockázatot.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 14:08
    Permalink

    Hátha a “figyelmetlen” vevő hazafelé matrica nélkül karikázik hazafelé (ha nem a szomszéd veszi meg). Ez a kisebb összeg megkímél az eladást követő “figyelmetlenség” miatti büntetéstől és attól hogy igazunkat bizonygassuk az adásvételivel. ( Vagy írjuk rá az átadás pontos idejét) De egy nagyobb értékü autónál ez még egy gáláns gesztus is lehet.

  • 2017.10.31. at 14:08
    Permalink

    Háát én is csak arra hívom fel a figyelmét mindenkinek, hogy nagyon vigyázzon a csalókkal. Engem úgy próbáltak beültetni a hintába, hogy először eljöttek megnézték az autót, még kicsit szét is fikázták. Viszont én minden gyenge próbálkozásukat kivédtem. Majd rábólintottak hogy megveszik és vasárnap elviszik kifizetik. Vasárnap aztán jöttek egy olyan dumával hogy nem tudták kivenni a pénzt mert valami probléma volt a netbankal, de ök most szívesen hagynak 50 ezer foglalót és elvinnék az autót mert már ma le van beszélve a szerelővel a szervíz. Mindenféle papírt megígértek hogy aláírnak mivel egy cég vette volna meg és a jövő héten én BIZTOS megkapom a pénzt. Természetesen mondtam hogy, én ráérek egy napot és kivárom a hétfőt még kinyit a bank, mert addig ez az autó innen el nem megy. Mivel az üzletkötésben dolgozom így sajnos tudom hogy ma Magyarországon bármilyen papírral én csak futhattam volna a pénzem után. Mondanom sem kell talán, hogy azután valahogy nem kerestek, ÉRDEKES.

Vélemény, hozzászólás?