Riasztási szintbe lépett a budapesti szmogriadó

Szomgoriadó: riasztás Budapesten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két héten belül másodszor éri el a budapesti levegő minősége a riasztási küszöbértéket, ezért a november 17-től érvénybe lép annak forgalomkorlátozása.

Két héttel ezelőtt burleszkbe fulladt a budapesti szmogriadó, hiszen a november 4-én hajnalban elrendelt riasztási szintet hibásan értelmezve már aznap elkezdték az autósok büntetését, majd napközben rájöttek, azt csak másnap hajnali 6-órától tehetnék a fővárosi szmogrendelet értelmében. Így aztán a november 5-i munkanapra a rendelet által autójukat letenni kényszerülő piros, illetve fekete környezetvédelmi matricával rendelkező autósok szervezkedhettek, hogy bejussanak munkahelyükre - mint végül kiderült, fölöslegesen, ugyanis a javuló levegőminőség miatt szombat hajnalban lefújták a riasztási szintet.
Most utóbbi nem várható, ugyanis a már november 15-én, szerdán életbe lépett tájékoztatási szint után 16-án elrendelt, s az érintett autósoknak 17-től (minden nap 6-22 óra között) megálljt parancsoló riasztási szint várhatóan több napon át életben marad, ugyanis az előrejelzések szerint a már a kihirdetéskor is a riasztási szintet elérően szennyezett levegő várhatóan tovább romlik majd az elkövetkezendő napokban. A szakértők szerint szinte csak jogi lehetőség, hogy amennyiben javulna a levegő, mégse lépjen életbe a forgalomkorlátozás.
Hirdetés
Aki a riasztási szint forgalomkorlátozásának életbe lépésétől kezdve piros vagy fekete környezetvédelmi matricájú autóval útra kelne Budapest közigazgatási határán belül, az 30-100 ezer forintos bírságra számíthat! Tarlós István, Budapest főpolgármestere továbbá kéri a szilárd (szén, fa) és olaj tüzelésű kályhák, kandallók használatának mérséklését, illetve a fővárosi úti célok eléréséhez az egyéni helyett a tömegközlekedés választását. Joggal mondhatják sokan: hogyan, mikor a főváros peremkerületeiből, illetve még fokozottan az agglomerációból az egyetlen gyors és kényelmes közlekedési mód az autó.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?