Soha nem látott mélységben az európai újautó-eladások

Hónapok óta egyre kevesebb új autót adnak el Európában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Negatív rekord született az európai újautó-piacon. Az EU-ban eddig még soha nem helyeztek forgalomba olyan kevés új autót januárban, mint idén.

Felkerültek az újautó-eladási adatok az ACEA (európai autógyártók szakmai képviseleti szervezet) honlapjára, és a számok nem adtak okot túl nagy örömre. Januárban 682 596 új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, márpedig ez 6 százalékkal kevesebb a tavaly januári 726 411 darabnál. Ráadásul idén januárban már sorban a hetedik hónapban csökkent a forgalomba helyezések száma.
Hirdetés
Persze decemberben nagyobb volt a visszaesés a 22,8 százalékos értékkel, tavaly pedig összességében 2,4 százalékkal csökkent az eladott új autók száma 2020-hoz viszonyítva az öreg kontinensen. Éves szinten idén januárban Olaszországban 19,7 százalékkal, Franciaországban pedig 18,6 százalékkal adtak el kevesebb új járművet, miközben az értékesítés Németországban 8,5 százalékkal, Spanyolországban 1 százalékkal nőtt. Az Európai Unióban januárban Görögországban csökkent a legnagyobb mértékben az eladott új autók száma, 28,9 százalékkal, a legnagyobb növekedést pedig a szlovák piac produkálta 72,6 százalékkal, továbbá Romániában 55,5 százalékkal és Cipruson is 32 százalékkal növekedtek az eladások.
Hirdetés
Magyarországon januárban 8088 új autót helyeztek forgalomba, 8,8 százalékkal kevesebbet a tavaly januári 8868 után. Egy kis bizakodásra adhat okot, hogy az ACEA február elején kiadott friss előrejelzése szerint az EU-ban az idén 10,5 millió új autót helyzenek majd forgalomba, ami 7,9 százalékkal jelent többet a tavalyinál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?