Szmogriadó: nem büntetnek senkit, mert már meg is szűnt

Javult a levegőminőség, vége a szmogriadó riasztásának

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tovább folytatódik a szmogriadós matekozás, javult a légminőség, ezért le is fújták.

Nem ok nélkül érezhetik magukat megszívatva az autósok, tekintsük csak át vázlatpontokban az elmúlt nap szmogriadós változásait: péntek hajnalban, előzetes riogatás után Budapest vezetése kihirdette a szmogriadó riasztási fokozatát, melynek értelmében a piros és fekete környezetvédelmi matricás autók használata 6-22 óráig nem engedélyezett Budapest területén. Majd délelőtt kiderült, azt jogosan péntek reggel csak szombatra lehet kihirdetni, ennek megfelelően még ma hajnalban is a szombatra kihirdetett riasztási fokozat volt olvasható Budapest weboldalán, majd reggelre az alábbi: A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye Budapesten 2011. november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) egyik mérőponton sem lépte túl, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a mai napon nem várható a levegő minőségének romlása. Ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester a riasztási fokozat megszüntetése mellett, egyidejűleg elrendeli a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Ennek értelmében senkit sem fognak autóhasználata miatt büntetni, de mint az olvasható, Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért Tarlós István főpolgármester ismételten felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedéseire, különösen kérve:

 1. a fővárosi úti célok eléréshez az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését;
 2. a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését;
 3. a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatának mérséklését;
 4. a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit kibocsátásuk csökkentésre.

Hirdetés

Továbbra is érthetetlen, hogy ezen döntéseket miért az éjszaka leple alatt hirdetik ki. Tegnap mért adatok alapján, vélelmezhetően, nem éjszaka született meg a döntés, hogy ma mégsem lesz szmogriadó (pontosabban annak riasztási fokozata), ám az érintett autósok mégis erőteljesen matekozhattak, szervezkedhettek, hogy a mai munkanapon miként jussanak be munkahelyükre, ha autójukat nem használhatják. Korlátozásuk egyébként nem a szálló porral függ össze, hanem egyéb, nitrogén-dioxid, illetve kén-dioxid kibocsátásukkal.
Milyen a pesti szmog?
A kisméretű szálló por koncentráció növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedési, az ipari, a lakossági (fűtési) eredetű terhelés együttes következménye, de a kialakulásához hozzájárul a különböző építkezések hosszabb átmeneti hatása is, továbbá globális hatások is lehetnek.
Budapest esetében – a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján – az inkább közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye. A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki a káros hatásait. Az ipari kibocsátás (például erőművek, szolgáltatások) részaránya mintegy 10 százalék, továbbá a lakosság egyedi fűtéskibocsátása is gyakorlatilag mintegy 10 százalékot eredményez.
A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék (PM10) veszélyesebbek az egészségre, mint a nagyobbak.
A 10 mikrométernél nagyobb porrészecskéket a légutak természetes védekező működése (csillószőrös hámja) kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba (tüdőhólyagokba). A kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele.
A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint toxikus anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.
Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti.
Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.
A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.
Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.
Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.
Az érintett útszakaszokat a Budapest és vonzáskörzete részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen.
A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.
Forrás: Budapest Portál
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 08:42
  Permalink

  Reggel a kocsimat közterületen hagytam,ugye nem kell fizetni a parkolásért a szmogriadó miatt…
  mentem dolgozni tömegközlekedéssel,hogy véletlenül se büntessenek meg. 8körül tudomásomra jut h eltörölték a riadót,fizethetem a parkolásért a büntetést! nem vagyok egy idegbeteg állat de basszák meg meg az annyukat azok akik kitalálják h szmogriadó van aztán mégse… Magyarország köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?