Teljesítmény alapú és drágább lesz a cégautó-adó

Változik a cégautók adója, nem meglepően felfelé

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az eddigi, igen egyszerű, csupán motorméret alapján variált, mindössze két kategóriás cégautó-adó helyét bonyolult táblázat veszi át.

Eddig nem igényelt komoly számítást a cégautó-adó megállapítása, 1600 cm3 hengerűrtartalomig 7000, felette 15000 forint volt a negyedévente bevallandó és fizetendő havi díj. A jövő év azonban ezen adónemben is változást ígér, a Nemzetgazdasági Minisztérium törvénymódosító-javaslata szerint az egyszerű képlet után bonyolult, teljesítmény és emissziós-besorolás alapú díjak váltják fel a korábbiakat. Az új sarcokat a tervezet indoklása szerint a cégautók érték szerinti és környezeti terhelésük alapján is differenciált adózás indokolta - a kettő valójában ellentmondásos, ugyanis a rossz emissziós besorolású autók magas teljesítményük ellenére sem értékesek. Legrosszabbul a valaha tehetős, de ma koros autót használó cégek járnak, esetükben akár háromszoros díjtételt is jelenthet a jövő évtől érvényes cégautó-adó.
Cégautó-adó 2012 [Ft/hó]
Teljesítmény (kW/LE) 0-4 osztály (Euro2, vagy rosszabb) 6-10 osztály (Euro3, Euro4) 5, 14-15 osztály (Euro5, vagy jobb, gáz-, villany- és hibrid hajtásúak)
0-50 kW / 0-68 LE 16 500 8 800 7 700
51-90 kW / 90-122 LE 22 000 11 000 8 800
91-120 kW / 123-163 LE 33 000 22 000 11 000
121 kW / 164 LE felett 44 000 33 000 22 000

Újdonság, hogy az új, a korábbiaknál minden esetben jelentősebb díjakat év elején egyben kell majd befizetni. Az év közben vásárolt autók időarányos adójának befizetésére 20 napjuk lesz a cégeknek, a korábbi tulajdonosok azonban a jelenlegi hírek szerint az autó évközbeni eladásakor nem fogják visszakapni a már befizetett díjakat.
Hirdetés
Utóbbi okból kifolyólag már idén év végén dömpingszerűen megindulhat a cégautók magánkézbe adása - útnyilvántartás vezetésével azokra is számolható el üzemanyag-költség, illetve kilométerenként 9 forintos átalány. A cégautó adó elkerüléséhez nem szükséges teljesen eladni az autókat, elegendő használójukat üzembentartóként bejegyezni - főként a magas adóval terhelt, idősebb autóknál esélyes, hogy a velük kapcsolatban elszámolt költségek szerényebbek, mint növelt adójuk.
Az új autóban gondolkozó cégeket a lízing felé terelheti, hogy 2012-től az EU irányelveknek megfelelően az adóalapból levonható lesz a lízingelt autók áfája.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  Ezek teljesen hülyék, az intézkedéseikkel akkora költségvetési hiányt fognak generálni, amekkora az életben nem volt még.

  Azt meg senki se gondolja, hogy azért emelkedtek 2012-ben az átiratási költségek, mert tízezrek fogják átiratni az autójukat magán névre a brutális nagyságu cégautóadó miatt!!!

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  Sziasztok!

  Hol lehet átíratni a céges autót magánszemélyre és mik a költségei? Ha lehet akkor egy részletes leírást kérnék, hogy még időben el tudjam intézni, mert nem szeretnék befízetni egy ’93-as kocsira 1éves adót! 🙂 Köszi.

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  nekem is a saját nevemen volt,de mivel kismillió papírt kellett volna kitölteni(útnyilvántartás,kiküldetési rendelvény vagy mi a szösz) inkább kifizettem a havi 7e és nincs a papírmunka,de 7e helyett 22e havonta? akkor inkább papírozok,csak az a kérdés,hogy elég e üzembentartónak lenni hozzá….

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  Cégautó adó elkerülése: Az egyik ismerősömnek kereskedelmi vállalkozása van, amihez kisteherautót használ. Nem vette a cég nevére a kocsit, hanem csak saját személyi tulajdonában maradt, ez által tud mentesülni az autót sújtó adótól.

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  A cégautó adó elkerüléséhez nem szükséges teljesen eladni az autókat, elegendő használójukat üzembentartóként bejegyezni”
  Ez azt jelenti, hogy maradhat a cég a tulaj, és egy magánszemély legyen az üzembetartó, ahhoz, hogy ne kelljen ilyen magas adót fizetni, vagy magánszemély legyen a tulaj, és cég az üzembetartó?

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  A cégautó adó elkerüléséhez nem szükséges teljesen eladni az autókat, elegendő használójukat üzembentartóként bejegyezni”
  Ha jól értem, akkor a cég akinek a nevén az autó van legyen az üzembetartó, vagy egy magánszemély legyen az üzembetartó és maradjon a cég nevén?

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  Az én céges autóm 4-es besorolású, 55kw/73 Le ,viszont benzin-gáz üzemű…havi 22000 Ft-ot fogok rá fizetni???az azt jelentené,hogy évi 264000 Ft? annyit nem ér az egész autó…

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  Akkor mutasd meg azt a jó példát a teljes vagyonod államra ruházásával 🙂 Na de komolyan az eszem megáll ezektől az istenverte fideszes állatoktól! Mintha még nem húztak volna le elég bőrt rólunk, most húznak még egyet. A történet konklúziója pedig az, hogy aki teheti az építse a fekete gazdaságot, mert ha becsületes vagy, akkor bőrt is lenyúzzák rólad! Abban pedig végképp nincs semmi logika hogy az idős autókat adóztattják meg a legjobban, elvégre nem véletlenül használ öreg autót a kis-vállalkozás. Örűl hogyha azt is fenn tudja tartani, nemhogy még újabbat vegyen. Ez az ország egy vicc! Az államadóság csökkentése kapcsán meg csak annyit, hogy Antaltól Orbánig az elmúlt 20 évben nem kellett volna annyit lopni, s nem állnánk ilyen sz@rul!

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  alibiman: Na igen… nem csak a szlovák rendszám miatt éri meg kivinni egy céget. Érdekes módon tíz éve még mi jártunk ki vásárolni, és csillogó szemmel várták a forintot, aztán valahogy gatyába rázták magukat, és ma ők járnak ide vásárolni, bár a benzin ott is olcsóbb:D Ja, és azt a tíz évet már simán ránk verték, pedig fele ennyi adó van és tényleg átlátható. Innen is üzenem a narancs pártnak, hogy az a versenyképes gazdaság, nem az amit itt csinálnak…
  Mielőtt valaki ezzel betalálna: én is utálom őket, de ez van.

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  A németeknél is van cégautó adó, nem is kevés, de ott mindenből vissza lehet igényelni az ÁFÁt. A szlovákokról ne is beszéljünk. Azok nyomják a legjobban.

 • 2017.10.31. at 09:35
  Permalink

  Vannak esetek, amikor úgy számolható el költség a magántulajdonban lévő autóra, hogy arra ne kelljen cégautó-adót fizetni.

  Nem tárgya az adónak az a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi,

  o amelynek használatával összefüggésben a tulajdonos vagy a személygépkocsi magánszemély használója – költségei ellentételezésére – kizárólag kiküldetési rendelvény alapján [Szja tv. 7. §-a (1) bekezdésének r) pontja] kap költségtérítést, függetlenül a költségtérítés összegétől (az e jogcímen kapott költségtérítés ugyanis nem tekinthető a személygépkocsi utáni költségnek), kivéve, ha a költségtérítéssel szemben a magánszemély a személygépkocsi utáni költséget tételes költségelszámolással számol el;

  o amelynek használatával összefüggésben a magánszemély – költségei ellentételezésére – kizárólag munkába járás címén [Szja tv. 25. §-a (2) bekezdésének b) pontja] kap költségtérítést, függetlenül a kapott költségtérítés mértékétől, a kifizetett költségtérítés ugyanis nem tekinthető a személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak;

  o ha a tulajdonos egyéni vállalkozóként az átalányadózást, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást alkalmazza, ha fizetővendéglátó tevékenységére a tételes átalányadózást alkalmazza, és azután senki sem számolt el költséget;

  o ha azt a tulajdonos a Számv. tv. hatálya alá nem tartozó eva-alanynak adta át használatra, feltéve, hogy a személygépkocsi után költséget, ráfordítást senki sem számolt el;

  Nem kell adót fizetni továbbá a magánszemély által pénzügyi lízingbe vett (tehát a pénzügyi lízingelést végző társaság tulajdonában álló) személygépkocsi után sem, feltéve, hogy azután költséget, ráfordítást nem számolnak el (nem minősül a személygépkocsi utáni költségnek az, amikor a pénzügyi lízinget végző társaság a lízingbe adással kapcsolatban számol el költséget) [Gjt. 17/A. § (2)].

 • 2017.10.31. at 09:36
  Permalink

  A cikkben szerintem valami nem stimmel. Én egyéni vállalkozóként az édesanyám nevén lévő autóra számolok el üzemanyagköltséget mint üzembentartó és fizettem a havi 15000 Ft cégautó adót, mert a könyvelő szerint csak így vagyok jogosult a költségelszámolásra. Tehát eddig feleslegesen fizettem?

 • 2017.10.31. at 09:36
  Permalink

  Ez az egész adófizettetési ötlet dömping csak azért van mert nem elegen ajánlottuk föl megtakarított pénzünket az államadósság csökkentésére. Tessék jó példával előállni!
  A táblázatot nézve azt hiányolom, hogy hová tartoznak a 68 és 90 LE közötti kocsik, a 69 és 91 kW közötti teljesítményű kocsik, illetve a 11-13 osztályba sorolt kocsik. Vagy ezek lehet, hogy adómentesek?
  Lehet, hogy a táblázatban vannak elírások?

 • 2017.10.31. at 09:36
  Permalink

  Köszönöm a cikket, mindennap kapunk valami új adót ill. adóemelést.
  A cikkben említett üzembentartói bejegyzés (magánszemély részére ) szerintem nem lesz elegendő az adó kikerüléséhez. A törvény szerint a gépjármű tulajdonosának kell az adót megfizetni.
  Ha valakinek van erről pontosabb infója, ossza meg velünk.

Vélemény, hozzászólás?