Ünnepel a Suzuki: elkészült a 3,5 milliomodik esztergomi autójuk

Már 3,5 millió Suzuki készült hazánkban, Esztergomban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csaknem 30 éve indult a Suzuki esztergomi gyára, mely a márka legnagyobb Ázsián kívüli üzeme, most jubileumhoz érkezett: elkészült a 3,5 milliomodik autó.

A Suzuki 1991-ben alapított magyarországi leányvállalata fél évszázados szünet után elsőként hozta vissza hazánkba az autógyártást, a termelés mondjuk csak 1992-ben indult el az "ős" Swifttel, melyből az első évben még mindössze 1000 példány készült. Hogy azóta mekkora utat tett meg a vállalat, illetve az üzem, azt jól jelzi, hogy ma két műszakban, naponta mintegy 700 autót készít a gyár, a Magyar Suzuki Zrt. pedig az ország tizedik legnagyobb árbevételű vállalata lett.
Hirdetés
Az elmúlt csaknem 3 évtizedben a Swift három generációja (1992, 2005, 2010) mellett a Wagon R+ (2000), az Ignis (2003), az SX4 (2006) és a Splash (2008) is készült Esztergomban, a mai kínálat tagjai közül az SX4 S-Cross 2013-ban, a Vitara pedig 2015-ben érkezett, utóbbi egyértelmű közönségkedvenc lett. Utóbbit nem csak az jelzi, hogy debütálása óta minden évet hazánk legnépszerűbb autójaként végzett, hanem az is, hogy

a Magyar Suzuki eddig Vitarából gyártott legtöbbet, őt az SX4 követi, a harmadik helyen pedig a 12 évig gyártott ős Swift áll.

Kevéssé meglepő módon a 3,5 milliomodik autó is egy Vitara, fehér színben és természetesen 48V-os hibrid rendszerrel.
Az elmúlt 3 évtized alatt természetesen gyökeresen átalakult a gyártás. Míg az első generációs Swifteknél még mindent kézi erővel szereltek össze, mindössze 4-6 robot segítette a termelést a hegesztőüzemben, mára már minden pontot robotok hegesztenek. A technológia lényegében minden új modell bevezetésével fejlődött.

Az első autót 3 napig gyártotta a cég, ma már mindössze 1 nap alatt készül el egy-egy autó az esztergomi üzemben.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?