Véget érhet a megszokott Škoda műszerfalak kora?

A hatalmas, modern Škoda tanulmányautó egy képernyőkkel teli, futurisztikus műszerfalat kap

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyesek már az új modellekben látható "tabletek" miatt temették a csehek klasszikus, visszafogott beltérdizájnját, ám a Vision 7S tanulmány műszerfalát látva az még egyenesen baráti. Furcsa formájú kormánnyal és hatalmas képernyőkkel várható az újdonság.

Amikor először megláttam a Vision 7S tanulmnyautó műszerfalát, nem tagadom, hogy a híres mém jutott eszembe: "Menj haza Škoda, részeg vagy!" De aztán ahogy egyre többet néztem a Peugeot-féle i-Cockpithoz hasonlóan felül és alul is vágott kormány felett elhelyezett digitális műszeregységet, a műszerfal sziluettjéből szemet szúróan kilógó, álló óriáskijelzőt középen, illetve a három, tekerős, de képernyővel ellátott klímavezérlőt, úgy állt össze egyre jobban. Félreértés ne essék, nem szépség terén, hanem funkcionalitását nézve. Ez nem meglepő egyébként az autó belterét felülnézetből ábrázoló, már korábban nyilvánosságra hozott fotó után, hiszen azon is rengeteg rendhagyó részletet láthattunk, például a középkonzolba integrált gyerekülést.
Hirdetés
A műszerfalnak is vannak tehát kellemes meglepetései: egyrészt - bár csak az óriáskijelzőt kiegészítve - megmaradnak a fizikai gombok, ami mindig pozitívum. Másrészt a sofőr szeme elé emelt műszeregység nem csak kényelmi, de biztonsági hozadékkal is szolgálhat: kevesebbszer, rövidebb ideig kell lenézni az útról, ha információra van szükségünk.

A kép viszont egyértelműen csak egy teaser egy tanulmányról, ami rengeteg részletet nem ábrázol: valószínűleg az augusztus 30-i bemutatására váró koncepció ennél életszerűbb, kiforrottabb és visszafogottabb lesz.

Sőt, ha valaha egyáltalán készül sorozatgyártott modell a Vision 7S névre keresztelt elektromos egyterűből, abban valószínűleg e kép alapján rá sem fogunk ismerni a műszerfalra. Ennek ellenére nem szabad félvállról venni az ilyen tanulmányokat, nem kizárt ugyanis, hogy ebbe az irányba kívánnak elmozdulni a dizájnerek, és a 7S beltere amolyan közvéleménykutatás-jelleggel is készült, hogy megtudják a potenciális vásárlók álláspontját.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?