Vezeték nélkül töltik a norvég villanytaxikat

Az utasokra várva, vezeték nélkül töltődhetnek a villanytaxik Oslóban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogy terjednek a villanyautók, egyre többen vadásznak az utcai töltőoszlopokra, köztük a taxisok is. Norvégiában már keresik a megoldást, amely segíthet elkerülni a „sorbanállást”


Rengeteg a kérdőjel az autózás jövőjével kapcsolatban, az egyik legérdekesebb közülük pedig a villanyautók töltésére vonatkozik. Ha a jelenleginél gyorsabban kezdenek terjedni a tisztán elektromos hajtású autók, vajon hogyan fogjuk tölteni őket. Hiszen a teljes töltöttséghez több óra szükséges. Hogyan oldható meg egy lakótelep, több száz család autójának a töltése egyszerre? Ilyen és hasonló kérdések röpködnek az éterben, amelyekre pontos válasz még nem létezik. A problémakör egy kis szeletére Norvégiában ügyes megoldást eszeltek ki.
Oslóban, a fővárosban a világon először vezeték nélkül töltik majd a taxikat. Ezzel legalább annyi terhet levesznek a villanyautósok válláról, hogy nem kell osztozniuk a taxikkal a töltőoszlopokon. Természetesen ez a megoldás csak úgy működik, ha a taxiállomásokon helyezik el a 75 kilowattos, indukciós töltőket, amelyek vezeték nélkül látják el elektromossággal a taxikat, miközben azok az utasokra várnak. Persze így teljes töltést valószínűleg nem lehet elérni, legalábbis szomorú lehet az a taxis, akinek annyit kell várnia egy utasra, de arra épp elég, hogy egy következő kis várakozós időszakig elég legyen az energia.
Hirdetés

A norvég főváros elektromobilitásért felelős vezetője, Sture Portvik elmondta, hogy a villanyautózás már nem a jövő, hanem a jelen. A vezeték nélküli töltés pedig nagy változást hozhat, ráadásul szerinte 2023-ig az összes taxi emissziómentes lesz Oslóban és a taxitársaságokkal azon dolgoznak, hogy az átmenet kényelmes legyen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?