Vigyázat, már a külföldi bírságokat is behajthatják

Külföldön elkövetett szabálysértéskor is meg kell adni a magyar üzembentartó adatait

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Július 1-jétől hatályos a szabálysértési törvény módosítása: a külföldi szabályszegések, bliccelések kapcsán is ki kell adni a hazai autósok adatait.


Július elsején lép hatályba a szabálysértési törvénynek az a módosítása, amely szerint a magyar gépjárművel külföldön elkövetett szabálysértés esetén - az ottani hatóság megkeresésére - meg kell adni a magyar üzembentartó adatait - hívja fel a figyelmet az MTI.
A külföldi szabálysértési hatóság - a gépjármű rendszámának és gyártmányának megküldésével - annak a személynek a járműnyilvántartásban rögzített adatait kérheti, aki a vétség elkövetésekor a gépjármű üzembentartója volt. A kérelmet a magyar legfőbb ügyésznek kell küldeni, aki továbbítja azt a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervnek. Ez utóbbi 15 napon belül megküldi a kért adatokat a legfőbb ügyésznek, aki azt a megkereső külföldi hatóságnak továbbítja.
Hirdetés
A közúti nyilvántartási törvény is módosul július elsején. Akkortól új szervezetek is automatikusan kereshetnek a nyilvántartásban. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a közúti közlekedés szabályainak megsértésével összefüggő közigazgatási bírságolási eljárás során - a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság mellett - mások is jogosultak a nyilvántartásban való automatikus keresésre. Az új két jogosult az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj ellenőrzésre feljogosított szervezet, valamint az úthasználati díj ellenőrzésére kijelölt szervezet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 16:23
    Permalink

    Mindenhol pont ez a szöveg olvasható. Igencsak általános! A szerb 20 eurós csekk is lejönn? Márciusban St. Pöltenben pár országgal állapodtunk meg, és az alsó határ az eddigi 70-röl 50 euróra csökkent. Vagy van valami ENSZ határozat bármely összegre?

Vélemény, hozzászólás?