Villannyal tér vissza a sportautók körébe a Honda

Döntött a Honda, gyártani fogja elektromos sportkocsiját

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hibrid CR-Z után teljesen elektromos, ráadásul nyitott tetejű sportkocsival lép színre a Honda.

Mi jut eszébe az embereknek a Hondáról? Naná, hogy a sportosság, ám ennek ellenére a márka nem sokat ápolta ehhez kapcsolódó imidzsét az elmúlt években. Hátsókerékhajtású, valódi sportautói, amilyen például az NSX vagy az S2000 voltak, már viszonylag régen és utód nélkül futottak ki. Most egyedül a CR-Z említhető sportosnak a palettán, bár valljuk be, 1,5 literes benzines és a hozzá kapcsolt villanymotorjával, összesen 125 lóerős teljesítményével és 9,9 másodperces 100 km/órára gyorsulásával utóbbi sem épp egy klasszikus értelemben vett sportkocsi.
Hirdetés

A sportautók és a villanymotorok kapcsolatát azonban nem adja fel a Honda, egyrészt a jövő év elejére (az Egyesült Államokban Acura emblémával) ígért NSX-utódba a jelenlegi pletykák szerint V6-os benzinmotor mellett villanymotorok is kerülnek majd. Egy nagyobb teljesítményű, 40 lóerős előre, és két, egyenként 27 lóerős hátra. A rendszer elvéből sejthető: az NSX vélhetően emissziómentes haladásra is képes lesz, de ami még fontosabb: elektromos összkerékhajtásával hátul oldalanként szabályozza majd hajtási nyomatékát. A részleteket január elején várhatjuk, ahogyan akkor, a Detroiti Autószalonon az immár gyártásba ígért EV-STER roadsterről is újabb információk jelenhetnek meg. Tokióban még koncepcióként láthattuk a kétüléses, kizárólag elektromos - egyelőre ismeretlen teljesítményű - motorral hajtott, kisméretű (3,5x1,5x1,1 méteres) sportgépet, mely bár csak 160 km/órás végsebességre képes, 100-ra 5 másodperc alatt ugrik.
A márka fanatikusai tehát megnyugodhatnak, korántsem szükséges a márkaképhez tartozó sportosság temetése, ismét érkeznek potens Hondák.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?