aug
17

Megjött a 100 ezer forintos csekk

Súlyos bírság piroson áthajtásért

2011. augusztus 17., szerda 16:11 | Állapot: Lezártuk

Mindent meg kell tenni a balesetek elkerüléséért, a KRESZ szabályai azonban ilyen esetben sem hághatók át, a piroson áthajtásért például súlyos 100 ezer forintos bírság jár.

Sokszor baleset megelőzést szolgál, ha valaki a mögötte haladót látva átcsúszik egy piroson. Bírság szempontjából azonban nincs menekvés, fix 100 ezer forintos bírság jár akkor is, ha a szabályszegés a baleset elkerüléséért történt.

%KA%Sárga fényjelzést látva már nem szabad megkezdeni az áthajtást, hiszen amint a lámpa pirosra vált, jöhet a 100 ezer forintos bírság%KA%

Sárga fényjelzést látva már nem szabad megkezdeni az áthajtást, hiszen amint a lámpa pirosra vált, jöhet a 100 ezer forintos bírság

Gábor első kétségbe esésében írt nekünk: „Ma reggel 11 órakor nem kis meglepődésemre a postás hozott egy borítékot, amiben egy 100 000 forintos csekket találtam. Nem értem, hogy lehet ez,mikor mindig nagyon odafigyelek mindenre,és sokszor sárgánál is hajlamos vagyok nagyot fékezni. A 'bakit' Budapesten követtem el, ehhez képest Szombathelyről postázták a levelet. Bementem a kerületi rendőrségre,ahol közölték velem, hogy Szombathelyre kell menjek fellebbezni, illetve ott kérhetek enyhítést, részletfizetést. Mivel még sosem büntettek, elvileg van esélyem egy kis engedményre,de semmiben sem vagyok biztos. Régen harmincezer volt egy piroson áthajtás, nem értem, ki találta ki, hogy most 100 000 legyen,de köszönöm szépen neki! Szerintem ez szimpla pénzbehajtás!

Ennek a kis „ajándékcsomagnak” köszönhetően most rettegve vezethetek, mivel sosem tudhatom mikor fognak piros lámpával lefényképezni. Szándékos akciózás biztos, hogy nem volt, természetesen videót nem tudnak mutatni. Az eset valószínűleg, úgy történt, hogy egy nagy S kanyart tartalmazó úton mentem mintegy 30 km/órás tempóval, és a lámpa sárga jelzését látva már nem nyomtam satuféket, mert akkor hátulról szállnak belénk. Gondolom készült egy felvétel,és az 5 darab képkockát szándékosan úgy vágták ki, hogy már pirosat jelezzen. Több ember (akik vezetnek 30-35-40 éve) véleménye, hogy ebben biztosan van huncutság. Tehát mondhatom: megszívattak!

Legközelebb a sárgánál is nagyot fogok fékezni, inkább törjön össze az autóm, talán az még mindig olcsóbb, mint 100ezer forintos csekk.”

Szívatásnak tekinthető sajnos az eset, ám a KRESZ nem mérlegel, aki nem tesz eleget a „forgalomirányító fényjelző készülék előtti megállási kötelezettségnek”, az az idén július 1-től változott bírságok sorából fixen 100 ezer forintos büntetésre és nem kevesebb, mint 8 büntetőpontra számíthat, azaz rajtakapás esetén akár egy utoléréses baleset elkerülését szolgáló piroson átcsúszás is ugyanolyan szankciót érdemel, mint a szándékos, csupán türelmetlenségen alapuló áthajtás. A jelen esetben említett, bizonyító erejű fotók esetén legfeljebb részletfizetést lehet igényelni, ezt jó eséllyel meg is adja a Rendőrség.

Megszívattak!
Önt is megszívatták? Van egy története?
Mesélje el nekünk!
Nyomtatás
Megosztás

Új hozzászólás írása

Hozzászólás *
 (BBCode formázások engedélyezettek) A következő BBCode formázások engedélyezettek:
[url=http://www.pelda.hu] Link neve[/url]
[b]félkövér[/b]
[i]dőlt[/i]
[u]aláhúzott[/u]
egyéb más BBCode és HTML kód használata nem megengedett.

F
D
A
URL

Hozzászólások (39 db)

rozi48 írta: 2012 április 15., vasárnap 20:47:54

Engem és a kutyáimat úgy ütött el egy autós, a zebrán zöld lámpánál,(agyrázkódás,a combomon zsemle nagyságú elváltozás a mai napig)hogy max. 3 hónapra vették el jogsiját és 30 ezer forint büntetést kapott.Na ez sem normális! Én is autós vagyok,aki tag und tag autóba ül.Odafigyelek,ha lehet,hogy még a sárgán sem megyek át,DE a BAH csomópontnál olyan" remekül" van beállítva a lámpa,hogy max.3 autó tud átmenni.De ha egy idióta közben lelassít,akkor már belecsúszik az ember a sárgába!Azt nem tudom,hogy mi van abban az esetben,ha az előttem levő autós bénázása miatt rekedünk benn,és becsúszunk a pirosba.

A válaszoláshoz belépés szükséges
R. Kabócás írta: 2012 április 15., vasárnap 11:59:01

Bízok benne, hogy akik kitalálták ezeket a büntetéseket, el fogják olvasni ezt az oldalt, hogy miért nem állítsák át úgy a jelző lámpákat, mint Ausztriába van. A zöld lámpa átváltása előtt 10 másodpercig villog, és utána vált át sárgára. Ezzel meg lehetne előzni a ráfutásos baleseteket illetve azt, hogy 100.000 forintokat dobáljunk ki az ablakon egy meggondolatlan, illetve felelőtlen jogszabály meghozása miatt. Vagy szereljenek fel minden jelző lámpához olyan visszaszámlálót, amit már alkalmaznak egy-két helyen, amiből az ember látja, hogy mikor válthat sárgára. Beültetném azt az illetőt egy 40tonnás szerelvénybe, hogy mutassa meg, hogy kell megállni, ha a kereszteződés előtt 5 méterrel kb. sárgára vált hirtelen a lámpa. Ha megáll, a lámpa előtt akkor egy havi fizetésemet felajánlom neki, de ha nem tud megállni, akkor igényt tartok az ő 1 havi fizetésére. (Az íróasztal mögül könnyű dirigálni illetve ilyen törvényeket hozni, aki valószínű csak kamiont kívülről látott. )
Ez kimondottan a pénzbehajtásra megy.

A válaszoláshoz belépés szükséges
rozi48 írta: 2012 március 30., péntek 15:58:44

A Menyem az éppen sárgára váltó lámpán ment át,a lendület miatt, több bajt okozott volna,ha hirtelen fékez,büntetés 100 ezer forint!Ez azért nonszenz!Magyarul a pofátlanság teteje,mert ez nem egyéb,mint az autósok további lerablálsa!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Pjotr írta: 2011 szeptember 10., szombat 14:08:58
Styx írta: 6 éve

A forgalmi lámpákat a kereszteződés előtt az úttest jobb szélénél kell elhelyezni. A többi csak ismétlése ennek a lámpának. Ha a kereszteződés közepén lévő ismétlő lámpa pirosra vált az nem számít, ha az alap lámpa nem volt piros a behajtásnál, ahol van stop vonal ott onnan számít a kereszteződés kezdete.

A legidegesítőbb amikor a kereszteződés közepén vki beleáll a fékbe és nem hajlandó megmozdulni.


Előzmények megtekintése

"A legidegesítőbb amikor a kereszteződés közepén vki beleáll a fékbe és nem hajlandó megmozdulni."
No igen. A Hungária krt-on a Tábornok utcánál (Stadionoknál) az M3 felé menet rendszeresen megállnak a kereszteződésben úgy, hogy a Tábornok u-ból nem lehet tőlük kikanyarodni. A lámpát lesik meredten, de nem zavarja őket, hogy a felfestett vonal jó 15m-el van mögöttük.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Styx írta: 2011 szeptember 10., szombat 13:01:15
Combi27 írta: 6 éve

Nos, már írtam valahol hogy előbb biztosítani a feltételeket, majd utána büntetni.

A sárgán való áthaladást nem tiltja a KRESZ ha biztonságosan már nem tudsz megállni.

Ehhez ugye legalább 6-10 másodperces sárga jelzés lenne szükséges.Gyakorlatban azonban a sárga jelzés csak 2-3 másodperces.ha 50-nem haladsz az 14m/s-os sebesség.Ha észleled a sárgát akkor megállni vészfékezés nélkül, amit tilt a KRESZ, olyan 3 másodperc, ami 40-45 méter.30-nál 24 méter, ha látod a lámpát, ami S kanyarban nem biztos.Ergo hivatkozhatnál erre is hogy miért nem tudtál biztonságosan megállni.

Egy kérdésem lenne a szabály megalkotóival kapcsolatban:

Ha nem tudok biztonságosan megállni, és hátulról belém jönnek, akkor szépen fizessék ki a javítást, ugyanis ők hoztak egy több felől is be nem tartható szabályt!

Az egyik a rövid sárga jelzés, a másik a következő:

4 sávos utak keresztezik egymást.A lámpák a kereszteződés közepén vannak.Észlelem a kereszteződés előtt 5-10 méterre hogy sárgára vált(2 másodpercre!!), megállási esélyem NULLA!, majd mikor a lámpa elé, alá érek már piros is..Na? NA? Eszem f@szom megáll! 100 ezres csekk vaóó...

Ha ez nem szopatás akkor mi?


Előzmények megtekintése

A forgalmi lámpákat a kereszteződés előtt az úttest jobb szélénél kell elhelyezni. A többi csak ismétlése ennek a lámpának. Ha a kereszteződés közepén lévő ismétlő lámpa pirosra vált az nem számít, ha az alap lámpa nem volt piros a behajtásnál, ahol van stop vonal ott onnan számít a kereszteződés kezdete.
A legidegesítőbb amikor a kereszteződés közepén vki beleáll a fékbe és nem hajlandó megmozdulni.

A válaszoláshoz belépés szükséges
Törölt felhasználó írta: 2011 augusztus 29., hétfő 17:18:36

Régen a Szentendrei úton egy külön jelzőrendszer jelezte azt a sebességet, amellyel ha haladunk biztosan zöld lámpát kapunk. Még ma is látható itt-ott a kijelző. Ha valaki ennek megfelelően haladt, nem futott bele a pirosba. Ma miért nem működik? Ki kérdezi meg a közlekedési kormányzatot?
Hiába, ezek a régiek milyen "ostobák" voltak!
Üdvözlettel:
Kovách Géza

A válaszoláshoz belépés szükséges
laci írta: 2011 augusztus 28., vasárnap 09:50:19

Ha megnézzük a szavazás állását bőven megvan a fülkeforradalomhoz szükséges 2/3-ad.Tisztelt rendőri vezetés észre kellene venni amit önök csinálnak,az nem munka!!!Önök rombolják az országunkat a mi pénzünkből,ideje volna munkához látni és tenni a dolgukat,hogy végre élhető és biztonságos mindennapjaink legyenek.A büntetési tételek pofátlanul magasak az átlagfizetésekhez kéoest,és mit értek el az elmúlt 2 évtizedben velük???Az sem menti fel önöket a munka alól hogy egyébként az ország vezetés is 0-közeli ez nem akadályozhatja meg Önöket hogy végezzék azt amiért fizetést is kapnak,sokakkal ellentétben nem éhbért,és valahogy mindig tolnak a hátsójuk alá nem alapfelszereltségű,nem alsó kategóriás autót bár időről időre felmerül hogy a rendőrök saját pénzükből tanolnak a rendőrautóba ha mennének a dolgukra,ami szintén az Önök munkáját minősíti!

A válaszoláshoz belépés szükséges
Pjotr írta: 2011 augusztus 25., csütörtök 12:40:02
Combi27 írta: 6 éve

Én csak azt tudom mondani erre: addig jár a korsó a kútra míg el nem törik....

Egyszer beléd is belédrongyol hátulról valaki ha hirtelen fékezgetsz :)


Előzmények megtekintése

Nem valószínű. Ugyanis nem fékezgetek hirtelen. Nem is írtam ilyet, nem tudom honnan vetted.
Normális sebességnél és normális reflexekkel rendelkező embereknek nincs szükségük hirtelen fékezésre a sárgánál. Amúgy a követési távolság mond neked valamit?

A válaszoláshoz belépés szükséges
Combi27 írta: 2011 augusztus 25., csütörtök 11:04:06
Pjotr írta: 6 éve

Kedves Gabesz! Nem akarlak megbántani, de ha tényleg ekkora gondot okoz megállni a lámpánál, mielőtt pirosra vált, akkor inkább a jogosítványodat add el! Vagy gondold át ezt még egyszer. Úgy irkálnak itt sokan, mintha mission impossible lenne úgy megállni a sárgánál, hogy ne szálljanak belénk hátulról. Hát pedig qrvára nem az! Érdekes nekem is és sok másik autós társamnak is rendre sikerül, pedig elárulok egy titkot, én is néha gyorsabban megyek valamivel a megengedettnél és mégis sikerül. Mindig!

Még valami! Nem a büntetéseknek kell korrektnek lenniük, hanem nekünk, egymással szemben!


Előzmények megtekintése

Én csak azt tudom mondani erre: addig jár a korsó a kútra míg el nem törik....
Egyszer beléd is belédrongyol hátulról valaki ha hirtelen fékezgetsz :)

A válaszoláshoz belépés szükséges
Pjotr írta: 2011 augusztus 24., szerda 20:57:50
Törölt felhasználó írta: 6 éve

Szerintem ahogy 'Combi' írta :tudomásul kellene már végre venni, egyszer és mindenkorra, hogy ez a sok sok büntetgetés a pénzbehajtásról szól és nem a korrektségről!

Én vállalom hogy 1,5éve van jogosítványom csak,nemrég vettem egy szuper autót, nem szeretném de össze fogom így előbb utóbb törni!

Jobban járok ha eladom az autót egy rendőrnek,aki talán majd sárga lámpánál épp 50Km/h-val meg tud állni úgy hogy a hátul közlekedő autó ne szálljon belé!

Úgyhogy sajnos ez van.


Előzmények megtekintése

Kedves Gabesz! Nem akarlak megbántani, de ha tényleg ekkora gondot okoz megállni a lámpánál, mielőtt pirosra vált, akkor inkább a jogosítványodat add el! Vagy gondold át ezt még egyszer. Úgy irkálnak itt sokan, mintha mission impossible lenne úgy megállni a sárgánál, hogy ne szálljanak belénk hátulról. Hát pedig qrvára nem az! Érdekes nekem is és sok másik autós társamnak is rendre sikerül, pedig elárulok egy titkot, én is néha gyorsabban megyek valamivel a megengedettnél és mégis sikerül. Mindig!
Még valami! Nem a büntetéseknek kell korrektnek lenniük, hanem nekünk, egymással szemben!

A válaszoláshoz belépés szükséges

Friss cikkek

Összevarrtak három Ladát, hogy őrült sebességgel foroghassanak

A háromfejű orosz sárkány története Videó

5 órája – Sztori

Mond valamit az, hogy fidget spinner? Nem baj, ha nem, csak ez most egy új őrület, na persze a fiatalok körében. Viszont néhány orosz is feldolgozta az ötletet, mutatjuk, hogyan.


Komoly gyorsulása lehet az új Tesla Roadsternek

2 másodperc sem kell százig az új Teslának?

8 órája – Autósvilág hírei

A Tesla Roadster következő generációja egészen elképesztő sprintre lehet majd képes. Akár 2 másodperc alatt gyorsulhat 0-ról 100 km/h-ra.


Németországban is visszavásárol a dízelbotrányban érintett autókat a Volkswagen

Kénytelen visszavásárolni autóit a Volkswagen

11 órája – Autósvilág hírei

Közel két éve annak, hogy a Volkswagen dízelbotránya kirobbant, még ma is, és valószínűleg még jó darabig küzdeniük kell majd a tulajdonosokkal.


dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT12b2x2bw==
dXNlcmRiX2lkPTQ0Jmd5YXJ0bWFueT12b2x2bw==

Friss tesztek

Kia Optima EX Premium 1.7 CRDi 7DCT teszt

Te drága! - Optima SW

Kombik közül eddig a legcsábítóbb az Optima SW, minden jóval megtömve kényelmes, és már-már prémiumban érezhetjük benne magunkat. Imádni való, főleg akkor, ha kevesebbet költünk rá.


Peugeot 3008 1.6 BlueHDi M6 Allure teszt

Tartalmas második felvonás – Peugeot 3008 1.6 BlueHDi

Újra próbára tettük a Peugeot 3008-at, ezúttal már az Ev Autója cím győzteseként. A franciák SUV-ja továbbra is elképesztően izgalmas, mégis ésszerű autó, de vajon megérdemelten nyert?


Suzuki Swift 1.0 GLX SHVS teszt

Teszten a turbós és hibrid Swift

Az alap után ezres turbósával és a Balenonál hatékonyabb hibridrendszerével vallott nálunk az új Suzuki Swift. Vajon másfél millióval drágábban is megéri?

Még több teszt

Használtautó.hu

SMART FORTWO 0.8 cdi Passion Softouch AUTOMATA.53.000KM.FULL-FULL

SMART FORTWO 0.8 cdi P...

Ár: 2.370.000 Ft

Évjárat: 2013 / 2

Kivitel: Ferdehátú

Üzemanyag: Dízel

RENAULT THALIA 1.5 dCi Expression

RENAULT THALIA 1.5 dCi...

Ár: 649.000 Ft

Évjárat: 2005 / 3

Kivitel: Sedan

Üzemanyag: Dízel

CITROEN XSARA Coupe 1.6 SX

CITROEN XSARA Coupe 1....

Ár: 320.000 Ft

Évjárat: 1999 / 12

Kivitel: Coupe

Üzemanyag: Benzin

Még több autó