Műszaki hiba út közben? Íme a teendők és a lehetőségek!

Fizetett hirdetés

Attól tartasz, hogy menet közben hagy cserben az autód? Mutatunk egy biztos tippet baj esetére!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Összegyűjtöttünk néhány tippet arra az esetre, amikor út közben jön a meghibásodás, de természetesen akkor is akad megoldás, ha inkább a váratlan helyzetek megelőzése a cél. Mutatjuk a lehetőségeket!

Sajnos a hazai autópark átlagos életkorát és a járműveink általános állapotát elnézve reális félelme lehet egyeseknek, hogy éppen egy hosszabb út közben áll meg alattuk az autójuk. Ha bekövetkezik a baj, akkor több fontos szempontot kell mérlegelni, és ennek fényében gyorsan, de a környezetünkben közlekedőket nem veszélyeztetve reagálni. Összegyűjtöttük az alapvető tudnivalókat ilyen helyzetekre, illetve azoknak az olvasóinknak is hoztunk tippeket, akik biztosra akarnak menni, és szeretnének odaérni ahová indulnak, ha pedig mégsem klappolna minden, akkor a bajt is felkészülten szeretnék kezelni.
Hirdetés
Mi is tudjuk, hogy az autózás, illetve a közös utazások akár a barátokkal, akár a családdal meghatározó élményt jelentenek a legtöbbünk életében. Éppen ezért nem szabad hagyni, hogy egy műszaki hiba az egész nyaralást tönkretegye. Persze, mindenkit zavar, ha nem a tervek szerint mennek a dolgok, de közel sem mindegy, hogy katasztrófába torkollik egy meghibásodás, vagy csak egy apró akadályként marad meg az emlékeitekben, amelyet gyorsan elhárítottatok, és már indultatok is tovább. Ehhez az első lépés már a probléma felbukkanása előtt elkezdődik, és eléggé triviálisnak is tűnhet, ám a legtöbb útszéli meghibásodás amivel találkoztam, megelőzhető lett volna, ha a sofőr egy kicsivel tudatosabb ezen a téren.

Ez pedig nem más, mint figyelni az autó állapotát és folyamatosan keresni a szokatlan hangokat és rezgéseket.

Fontos lehet még a visszajelző lámpák ismerete, ezekről egy korábbi cikkünkben már írtunk. Általánosságban elmondható azonban, hogy semmit sem szabad figyelmen kívül hagyni, és legtöbbször a sárga lámpák felvillanása után a legközelebbi szervizig még el lehet gurulni, a piros jelzésekre viszont azonnal reagálni kell, ha inkább megúsznád a komolyabb kárt. Nem kell azonban csak a visszajelzőkre hagyatkozni, bármi lehet egy komoly meghibásodásnak az előjele. Defektre figyelmeztethet, ha húzni kezd a kormány valamelyik irányba; a különböző rántások, koppanások és remegések futóműproblémákra utalnak, ha pedig hirtelen abbahagyja a fűtést az autó, akkor jó eséllyel kevés a hűtőfolyadék, és hamarosan egy végzetes motorhiba miatt fogsz az út szélén rostokolni, ha nem avatkozol be. Ha azonban nem sikerül időben beazonosítani a hibát, és mégis tönkremegy az autó menet közben, akkor a legfontosabb, hogy megtartsd az irányítást az autó felett, és a lehető legóvatosabban tereld biztonságos helyre, ahol nem jelent veszélyt senki másra, és az utasok is biztonságban el tudják hagyni a járművet. Ha mindez autópályán történik, akkor érdemes megpróbálni a lehető legtovább elgurulni, majd a leállósávon megállni, és miután mindenki felvette a láthatósági mellényt, a szalagkorláton kívül várakozni a mentésre. Országúton lehetőség szerint egyenes, jól belátható szakaszon érdemes félreállni, a városban pedig különösen kell ügyelni a környezetünkben közlekedő kerékpárosokra és gyalogosokra, illetve megálláskor lehetőség szerint szabályos parkolóhelyre gurulni.
Hirdetés

Ne feledd, ha már bekövetkezett a hiba, akkor az autó állapota másodlagos: a közlekedők és az utasaid biztonsága kell, hogy elsőbbséget élvezzen.

Ha biztonságos helyre parkoltad az autót, akkor jön a következő lépés: előkapni az okostelefont és érdeklődni a környező szervizeknél, autómentősöknél. Ezt természetesen akkor is megteheted, ha még menetképes az autó, de esetleg időben észrevetted a hibát. Az otthonodtól távol a javítás módjának megválasztásakor a legfontosabb azt mérlegelni, hogy a család hogyan tud a lehető legkönnyebben és leggyorsabban tovább utazni, érdemes lehet csereautóban, illetve bérautóban is gondolkozni, hiszen így a szerviznek is lesz ideje megcsinálni a tönkrement autót, és az utazás sem hiúsul meg. Fontosabb kérdés azonban a kármentésnél, hogy miként előzhető meg a baj, éppen ezért erre is hoztunk lehetséges megoldásokat. Sajnos ebben az esetben sem mindenkinek egyértelmű a legbiztosabb és legkézenfekvőbb megoldás.

A hosszabb utak előtt a hibátlannak tűnő autót is érdemes elvinni egy átvizsgálásra.

Ekkor ugyanis minden lehetséges problémaforrást megtalálnak, és így azok javítására is lesz lehetőség még az utazás előtt. Ennek a várható költségeit mindenképp megéri beleszámolni az autós nyaralások anyagi vonzatába, ám fontos emlékeztetni magunkat, hogy előbb-utóbb mindenképp előjöttek volna az így felfedezett problémák és az ezekhez tartozó költségek. Ha viszont igazán biztosra szeretnél menni, akkor még ennél is tehetsz többet: lehetséges olyan biztosításokat, illetve assistance csomagokat kötni, amelyek minden váratlan, út közben felmerülő problémára megoldást nyújtanak. Ilyen szolgáltatást nyújt az AutoSOS is, akiknél

az autó életkorára és futásteljesítményére vonatkozó korlátozás nélkül köthetsz olyan szolgáltatást, amely a leggyakrabban felmerülő problémákra megoldást nyújt.

Műszaki meghibásodás, baleset vagy önhiba esetén is leveszi az Europ Assistance az ügyintézés és szervezés minden terhét a tulajdonosról, mindezt közel 25 éves hazai tapasztalattal az asszisztencia területén. Ráadásul nem csak Magyarország területére köthető ilyen szolgáltatás, az AutoSOS termékei akár egy európai túra során is megoldást jelenthetnek. Az AutoSOS szolgáltatásának keretei között megszervezik a helyszíni javítást, illetve az autó szakszervizbe szállítását, ha komolyabb beavatkozásra van szükség. Továbbá - amennyiben a szerviz hétvége, ünnepnap vagy éjszakai időpont miatt zárva tartana - az autó tárolásáról is gondoskodnak. Ha hosszabb időt venne igénybe a javítás, akkor a csereautó, a szállás, illetve a tovább- vagy hazautazás megszervezésével kapcsolatosan is van lehetőség segítséget kérni. Abban az esetben, ha az autó 3 munkanapon belül nem javítható, az Europ Assistance vállalja az autó hazaszállítását is külföldről. Így nem kell aggódni azon, hogy egy váratlan műszaki hiba teljesen keresztülhúzza terveidet. Ráadásul a digitális AutoSOS szolgáltatással online, tehát telefonhívás nélkül is lehet jelezni a problémát, illetve segítséget kérni. Cikkünk összeállítását az AutoSOS segítette.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?