Mutatjuk Japán kedvenc villanyautóját, ami a piac felét uralja

A Nissan és a Mitsubishi közös kisautója kevés teret hagy a többi gyártónak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Noha a piaci arány tekintetében brutális a két gyártó közös kisautójának fölénye, Japánban csak igen lassan terjed az elektromos autózás.

Az elektromos autózás megkerülhetetlen szereplője a Tesla, de mégis van olyan ország, ahol labdába sem rúghat. A japán piacon a tavaly bemutatott Nissan Sakura és testvére, a Mitsubishi eK X dominálnak. A két autó a kei car kategóriában versenyzik, ami az ottani eladások körülbelül 40%-át teszik ki, beleértve a benzines modelleket is. A méretek adottak, a hosszúság nem lehet több 3,4 méternél, ahogy a teljesítmény is maximalizált, 64 lóerő a plafon. Az apró dimenziók miatt csak a dobozforma jöhet szóba, de ez nem gátolta meg a tervezőket abban, hogy a Nissan Ariya elejét és hátulját ráoperálják a Sakurára, a Mitsubishinél az aktuális Outlander fizimiskáját varázsolták az eK X-re. A megjelenés divatos, de ezekkel az adottságokkal nehéz szépnek nevezni, ám ez nem a Nissan/Mitsubishi hibája, a kategória méretei torzítják el az autókat.

Egyetlen töltéssel legfeljebb 180 kilométer a megtehető távolság, a végsebességet 130 km/h, az akkumulátor kapacitása 20 kWh.

A japán vásárlók egyelőre nem zárták szívükbe az elektromos meghajtást, mindössze az új autók 1,5%-át mozgatja áram, ám ez a jövőben könnyen változhat. A Sakura és eK X sikerének egyik oka, hogy a konkurencia később ébredt, jövőre a Toyota, a Daihatsu, a Honda és a Suzuki is piacra dobja saját elektromos kisautóját. Addig nyugodtan hátradőlhet a Nissan, a két modellből idén eddig 35 ezer példány fogyott, azaz minden második eladott villanyautó Sakura vagy ek X volt. A jellemzően második járműként funkcionáló kisautók megvásárlása nem vágja földhöz a japánokat, átszámítva 4,8 millió forint körüli a vételár, de benzines kei cart már 2,5 millió forint alatt is találni.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?