Jelentős mérföldkövekkel zárta a 30. évét a győri Audi

Öröm- és búcsúkönnyek is hulltak tavaly a magyar Audi üzemben

Az ikon, amellyel minden kezdődött, tavaly búcsút intett a gyárnak, ennek ellenére számtalan oka volt az örömre a győri Audinak.

Tavaly talán a legnagyobb hír a győri Audi háza tájáról az Audi TT gyártásának leállítása volt, amely 25 év után búcsúzott a magyar üzem gyártósoraitól. A modell már csak azért is számított kiemelten fontosnak, hiszen 1998-ban a TT volt az első modell, amelyet itt kezdtek gyártani. Ez idő alatt 662 762 példány gördült le a szalagról, ebből 9531 a tavalyi évben (6850 Coupé és 2681 Roadster). Emellett jelenleg is Q3 és Q3 Sportbackek készülnek a dunántúli város mellett, előbbiből valamivel több mint 94 ezer, míg utóbbiból mintegy 74 ezer hagyta el a gyár kapuit. Így összesen 177 775 gépjármű készült a 2023-as gazdasági évben, ez pedig új rekordot jelent.
Hirdetés
Kész autókon túl 1 660 425 erőforrást is összeszereltek Győrben, ami szintén csúcsot jelent, ezek a Volkswagen konszern 35 telephelyére kerültek, ahol természetesen különböző járművekbe szerelték őket. Az Audi elárulta azt is, hogy összesen 6 féle benzin, és kétféle dízel motor készül a gyárban az villanyos erőforrások mellett, a legtöbbet a három- és négyhengeresből gyártották, közel 1,2 milliót, de több mint 6 ezer 10 hengereset is összeszereltek a Lamborghinikhez. Elárulták azt is, hogy valamivel több mint 114 ezer villanymotor készült, amelyek az Audi Q8 e-tront, az újonnan bemutatott Q6 e-tront, és a Porsche Macan EV-t hajtják, utóbbi kettő a PPE (Premium Platform Electric) platformra épül, amelynek előállításában így érdekeltek a győriek. Pénzügyi szempontból sem panaszkodhat az Audi, hiszen 9102 milliárd eurós adózott nyereségről számoltak be, ám ebből 343 millió eurót (135 milliárd forintot) vissza is forgattak fejlesztésekbe. A jó eredmények mellett több mérföldkövet is tartogatott a 2023-as év, hiszen tavaly elkészült a 2 milliomodik autó, az 5 milliomodik V6-os Otto-motor, és a 700 ezredik Q3/Q3 Sportback is.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?