2,5 milliárd forintot ér a legdrágább Ford

11 millió dolláros rekordáron kelt el a Ford GT40 versenygép

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Önmagában is megér pár milliót, de ritkaságának, sportsikereinek és filmszerepének köszönhetően ezért a példányért egy vaskosabb lottónyereményt fizetett ki új tulajdonosa.Klasszikus Ford GT40 versenyautót akkor sem kapni 1 millió dollár alatt, ha mondjuk törött, így nem csoda, hogy minden idők legdrágább amerikai autójává avanzsált az az 1967-es Gulf/Mirage Ford GT40, amely az RM Auctions hétvégi árverésén talált új gazdára: a 11 millió dolláros licitnél sújtott le a kikiáltó kalapácsa. A szóban forgó versenygép ugyanis szuperritka: a két fennmaradt, gyárilag könnyített versenyváltozat egyike. A 60-as évek végén, 70-es évek elején sikeres sportpályafutást teljesített, első, spa-francorchamps-i versenyét kapásból megnyerte 1967-ben.
Hirdetés

A 440 lóerős V8-assal hajtott versenygép múltja azonban gazdagabb, mint az átlagos GT40-eseké, hiszen operatőri autónak használták a Steve McQueen főszereplésével 1971-ben forgatott Le Mans című filmben. Az aukciósház eredetileg 8 millió dollár környékére várta a győztes licitet, de akadt két kitartó gyűjtő, akik a többiek leszakításával először 9, majd végül 11 millió dollárra emelték a vételárat, ami az RM Auctions jutalékát még nem tartalmazza.
Ezzel a 11 millió dollárral a különleges életpályát bejárt GT40 lett minden idők legdrágább amerikai autója, megelőzve a tavaly 10,34 millió dollárért leütött, hosszú tengelytávú Duesenberg Model-J kupét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 18:39
    Permalink

    Ez a gép a Németországi Böblingen-ben található, a MILEN WERK épületében a V8 hotel mellett. Csináltam is egy pár fényképet erről a gyönyörű, ritka autóról!!! Mikor megláttam nem akartam hinni a szememnek, hogy én ezt az autót élőben láthatom.

Vélemény, hozzászólás?