A Caterham lehet a Lotus Elise megmentője

A kifutó Lotus sportkocsi gyártást teljes egészében átvenné a Caterham

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Koncepciót vált a Lotus, aminek keretében az összes jelenleg futó modellnek búcsút intenek, az új modellek már tömeggyártással készülnek.

A mai napig több neves angol gyártó is manufakturális módszerrel építi autóit, ami viszonylag kis darabszámot eredményez, éppen ezért nem mérik olcsón a nagyrészt kézzel készült négykerekűeket. A Lotus hosszú évtizedekig ezt az utat járta, de 2022 komoly változásokat hoz a sportkocsigyártó életében.
Hirdetés
A britek kiszórják az Elise, az Exige és az Evora modelleket, helyettük egy teljesen új alapra épülő modellcsalád érkezik. Az új típusoknál fontos szempont, hogy automatizálva, az eddiginél nagyobb szériában lehessen gyártani, ezzel felszámolva a manufakturális módszereket. Ez pont kapóra jön a Caterhamnek, ahol évtizedek óta lényegében egy típust gyártanak. A Caterham és a Lotus közötti kapcsolat gyökerei régre nyúlnak vissza, előbbi gyártó a Lotus Seven licencét vásárolta meg, és a mai napig ezt a modellt gyártják folyamatos fejlesztés mellett. A Caterham ahogy eddig is, úgy a jövőben is kézzel készíti az autóit, így az Elise összeszerelése nem mozdítaná ki a komfortzónájából az új tulajdonost. További előny, hogy az egysíkú kínálatba kerülne némi változatosság, sőt, az Elise akár villamosítható is, ezt már a Tesla Roadster bebizonyította. Az Elise 1996-ban jelent meg a Lotus kínálatában, Colin Chapman, a Lotus alapítójának filozófiáját követve parányi súllyal, mindössze 725 kilót nyomott az apró sportkocsi. Huszonöt év alatt három generáció született, az utolsó éppen idén 10 éves. A kétüléses sportautó pályafutása során Rover és Toyota motorokkal büszkélkedhetett, utóbbi kompresszoros kivitelben is bekerült az Elise-be. Kevés olyan sportautó van, ahol a lóerő csak sokadlagos kérdés, de a Elise pont ilyen. A pillekönnyű karosszéria és a kiváló vezetési élmény miatt vált népszerűvé a Lotus egyik leghíresebb modellje, ami ha minden jól megy, tovább öregbíti a brit autógyártás hírnevét.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?