A nagyok ugyanúgy dugnak

Egységes elektromos töltőről állapodott meg hét autógyártó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Érdekes, hogy egyetlen japán cég sincs a megállapodást aláírók között.

Ahogy az elektromos autók kapcsán mindig elmondjuk, széleskörű elterjedésük fő gátja a töltő-infrastruktúra kiépítetlensége. Ez talán annak is köszönhető, hogy a gyártók nem akartak súlyos pénzeket költeni olyan berendezések kifejlesztésére, amelyek kizárólag saját autóikkal működőképesek, és ezzel a várakozással egyet is tudunk érteni: a mi életünk is sokkal egyszerűbb azóta, hogy egységesítették a telefonokon a mikro-USB használatát.

Nemrég az ACEA, az európai autógyártók szövetsége állt elő azzal a javaslattal, hogy fejlesszenek ki egy minden gyártó által átvehető, alkalmazható szabványt, melynek meghatározása sokat segíthetne az egységes töltőállomások kiépítésében. Alig jelent meg a felhívás, hét nagy európai és amerikai gyártó – Audi, BMW, Mercedes, Ford, General Motors, Porsche és Volkswagen – máris bejelentette, hogy támogatják az egységes gyorstöltő kifejlesztését. A gyártók megegyeztek, hogy a HomePlug Green Phy nevű protokollt fogják az elektromos autók töltéséhez alkalmazni, mivel ez megkönnyíti majd az integrációt a később kiépítendő intelligens hálózatokhoz. Bejelentésük szerint hosszasan elemezték a létező töltési módokat, és döntésüket a konnektorok ergonómiai tulajdonságaira valamint az európai és amerikai vásárlók preferenciáira építették: a választott megoldás ennek megfelelően kompatibilis az amerikai J1772 és az európai IEC 62196 Type 2 konnektorokkal.
Egy ilyen szándéknyilatkozat után furcsa lenne, ha a japán gyártók nem csatlakoznának villámsebességgel a megállapodáshoz, hiszen számukra is fontos az egységes infrastruktúra kiépülése. A megállapodást aláíró cégek az autóipar olyan hatalmas szeletét képviselik, hogy ha nem akarnak kimaradni az európai és tengerentúli EV-bizniszből, akkor a Japánok is kénytelenek lesznek fejet hajtani a nélkülük meghozott döntés előtt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?