Angliában minden új épülethez kötelező lesz a villanyautó-töltő

Magán- és társasházak sem épülhetnek meg töltőpont nélkül 2022-től az Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Éves szinten akár 145 ezerrel nőhet meg a töltők száma, ami igen jelentős a jelenlegi mindössze 25 ezres adat tekintetében. A törvényre a belsőégésű motoros új autók 2030-as betiltása miatt van szükség.

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette: minden új épületnek rendelkeznie kell kialakított villanyautó-töltőponttal 2022-től. A törvény ráadásul nem csak az irodaházakra, középületekre és boltokra vonatkozik majd, hanem a magán- és társasházakra is, de a teljes körű felújításon áteső ingatlanok sem maradnak ki a körből. A szigetországban ez a lépés elkerülhetetlen volt, alig 8 év múlva ugyanis már kizárólag villanyautók fognak a szalonokban állni, betiltják a belsőégésű motoros új autókat.
Hirdetés
Ehhez a komoly változáshoz viszont a töltőhálózat bővítése is elengedhetetlen, tekintve, hogy alig 25 ezer villanyautó-töltővel rendelkezik a szigetország.

Ha minden új épület kap töltőpontot 2030-ig, akkor a becslések szerint ez a szám 1,2 millióra nőhet, mire életbe lép a belsőégésű motorok tiltása.

A törvény anyagi vonzata meglepően kisebb, mint amire az átlagember gondolna: ha az áram megvan hozzá, akkor itthon akár 250-300 ezer forintból kialakítható az említett töltőpont, ez az összeg pedig elenyésző egy teljes épület tervezési és kivitelezési költségei közt. Itthon ilyen szabály egyelőre nincs, ám már több mint öt éve született arról határozat az országos településrendezési és építési követelmények módosításával, hogy a közterületi parkolók építésekor és átalakításakor villanyautó-töltőpontokat, vagy azok előkészítéseit is ki kelljen építeni. A boltok és szupermarketek töltőit is szabályozták ekkor hazánkban: a 300 négyzetméter feletti árusítótérrel rendelkező üzletek is kötelesek villanyautó-töltőket kiépíteni. Az ezzel kapcsolatos határidőket a 20 000 lakos feletti településeken legkésőbb tavaly januárig állapították meg, ez alatti lélekszámnál még 2026 januárjáig érnek rá a boltok a fejlesztéssel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?