Elérhető villanyautó-koncepciót mutatott be a Toyota

Kompakt SUV elektromos tanulmányautót villantott a Toyota: vajon gyártásba is kerülhet?

Kicsi, crossover, elektromos, menőn néz ki és még elérhető áron is lehetne értékesíteni, ha gyártásba kerül: ez a Toyota új villanyautó koncepciója, a bZ Compact SUV Concept. Mutatjuk, mit érdemes tudni róla!

A legújabb Prius mellett (amelyről ide kattintva olvashatsz) egy teljesen elektromos különlegességet is bemutatott a Toyota Los Angelesben, a bZ Compact SUV Concept névre keresztelt, kisebb modellt a gyártó egyre növekvő elektromos modellcsaládjából. A bZ4X alá pozicionált crossover dizájnja megnyerő, orrán a Toyota új lámpái kaptak helyet a márka új, morcosan modern formanyelvét folytatva. Oldalról a villanyautós részletek is kiemelkednek, ilyen például a minimális túlnyúlás elöl és hátul, illetve az ebből következő, relatíve nagy tengelytávolság is.
Hirdetés
Az autó hátulján a lejtős tetővonal már közel kupés formát eredményez, ezzel a mai divatot követi a kis Toyota, különleges részlet a harmadik féklámpa, amely cápauszony-szerűen áll ki a tetőből. A hátsó kilincseket a C-oszlop rejti, az elsők pedig az ajtólap vonalába süllyednek, ha nincs rájuk szükség. A lejtős far a hátsó rész élén végigfutó LED-lámpában és méretes diffúzorban végződik. A beltérben minimalista, szögletes és hajlított képernyőkkel operáló dizájn fogad: látványosan koncepció csak, ám az is tetten érhető, hogy elég sok részletet lehetne átemelni egy sorozatgyártott autóba is. A különleges formájú kormány felett a bZ4X és a Prius belteréhez hasonlóan kiáll a szögletes képernyő a műszerfal vonalából, az infotainment kijelző pedig középen foglal helyet. Alatta a középkonzolon egyszerű gombsorként kapott helyet az irányváltó. A koncepcióban egy Yui névre hallgató mesterséges intelligencia is helyet kapott, aki az utasok hangparancsaira reagál, mindezt hang és fényjelzések kíséretében.
Hirdetés
Bár ez az autó kizárólag a stílus és a kütyük megvillantására készült, ezáltal hajtásról, praktikus infókról szó sem esett, mégsem nevezhető céltalannak a létezése. A Toyota ugyanis a bZ4X mellé Kínában már elkezdte forgalmazni a bZ3 modellt, amely állítólag hamarosan érkezik Európába is, ezek alatt pedig jól illeszkedne a kínálatba ez a kis crossover, ráadásul valamelyest visszafogottabban extrázva még akár elérhető áron is lehetne értékesíteni. Erről a Toyota egyelőre még nem beszélt, ám már korábbról tudjuk, hogy érkezik majd ekkora villanyautójuk, ha nem is konkrétan ennek a tanulmánynak a mintájára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?