Értékmegőrző – Renault Captur

A hibrid lehet belőle igazán kívánatos – Itthon vezettük az új Renault Capturt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Európa kedvenc alsókategóriás crossovere még tavaly, utolsó évében is kimondottan jó eredményeket tudott hozni. De most itt a Captur utódja, ami egy rakás új értéket adott az eddigiekhez.

Belegondolni is furcsa, hogy a Renault Captur már 2013 óta velünk van, és akkor, amikor megjelent, egészen úttörőnek számított. Ez idő alatt terjedt el lényegében a crossover őrület és termett minden gyártónál kettő-három, ha nem több emelt karosszériájú városi kisautó, vagy kompakt. Megjelenése óta több mint 1,5 millió példány kelt el belőle, tavaly éves szinten 235 000, és csak Magyarországon picivel több mint 2000 példány. Ez persze elmaradt a korábbi évektől elég jelentősen, de egy olyan modell tekintetében, ami éppen kifut a gyártásból, igencsak szép teljesítmény. A Clio alapú kis crossover, a B-SUV szegmens oszlopos képviselője még ma sem tűnik egyébként régiek, de eljött az idő, hogy megújuljon. Melléállítva utódját, látszik, hogy már akkor is éreztek valamit ebben az új dizájnvonalban, amit lényegében még ma is minden modellnél követnek. Az új Captur külsőre hangyányit maszkulinabbnak nevezhető. Kerékjáratainak domborítását jelentősebbre duzzasztották, az oldala is határozottabban domborodik, hosszabb lett a tető, és optikailag az egész autó szélesebbnek mutatkozik. Néhány centit fizikailag is nőtt széltében, de a legjelentősebb változás a 11 centis nyúlás, valamint a 3,3 centis tengelytávbővülés. Utóbbi nagyon jót tett a hátsó lábtérnek, 221 milliméteresre nőtt a hely az első ülés háttámlája és a hátsó ülőlap között. Ez már szemmel láthatóan is elég hely természetes személyek számára is, ám ha csak gyerkőcök foglalnak helyet, vagy még kisebb utódok gyermekülésben, akkor az egész üléssort előrébb csúsztathatjuk a 16 centiméter hosszú sínjén. Egyszerűen mozgatható és átalakítható, döbbenetes, hogy ilyenkor a raktér 536 literes is lehet, és a padló alatt még egy 18 colos szükségpótkerék is elférhet.
Renault Captur, második generáció - méretek
Hosszúság [mm]Szélesség [mm]Magasság [mm]Tengelytáv [mm]Csomagtér [l]
4227179715762639536-1275

Praktikum tekintetében az új Captur 1 literrel több tárolórekeszt tud felmutatni az utastérben, ám nem az adat a legfontosabb, hanem a használhatóság. Furcsa módon ragaszkodtak a fiókszerű kesztyűtartóhoz, ám okosan elengedték a húrokra emlékeztető ülészsebeket. Kimondottan tetszik a középkonzol megoldása az automata váltós modellek esetében. Tökéletes példa arra ez a lebegő középkonzol, hogy az elektronikus váltókapcsoló annyi helyet spórol, hogy tisztességes polcot lehet kialakítani alatta. A belső anyaghasználata jelentősen eltér a korábbitól, ám vannak pontok, ahol ordítva köszön ránk. Felmérésekre hivatkozva használták az új anyagokat az utastérben, az alapján választották ki a puha anyagok helyét, ahol a legtöbben megérintik az ajtók belsejét. Furcsa módon ebbe az ajtóbehúzók nem tartoztak bele, pont azok maradtak az alsó középkonzol silány műanyagjához hasonló anyagból. A műszerfal teteje, az ajtókárpitok felső része, a váltókulissza körüli rész viszont puha, igényes borításokat kaptak. A kapcsolók egy része recés fémberakást kapott, ezek fogdosásával, körömmel való recegtetésével értékes időre vonhatják el a sofőr és utasa figyelmét a rosszabb anyagokról. Összességében elég frissnek hat a belső, a formák szépek és az összeszereltség is kielégítő, menet közben minden tökéletesen csöndben viseli az utazást, kimondottan komfortos ettől a Captur.
Hirdetés

Érdekesség és kimondottan jó pont, hogy alacsonyan felszerelt Captur nem lesz a piacon.

Technológia terén fontos megemlíteni, hogy a ledes fényszórók mindegyikhez járnak a hazai piacon, ahogy az online kapcsolat a segélyhívó rendszer miatt, melyet bővíthetünk internetes böngészési lehetőséggel és okostelefonos applikációs irányíthatósággal. Multimédia tekintetében alapáras a 7 colos érintőkijelző fejegység és egy 9,2 colos multimédia érhető még el hozzá, de már az alapáras egység is Android Auto és Apple CarPlay kompatibilis. Kijelző tekintetében a kormány mögé is kerülhet egy több mint 10 col képátlójú, melynek megjelenítését kedvünkre szabhatjuk személyre.
Renault Captur, negyedik generáció - motorok

TCe 100TCe 130TCe 155 EDCBlue dCi 115
Emissziós normaEuro 6d-TEMP
Hengerűrtartalom (cm3)99913331461
Hengerek/szelepek száma3/124/164/8
Váltófajta/-fokozatkézi/5kézi/6(automata/7)kézi/6
Teljesítmény [LE (1/min)]100(5000)130 (5000)155 (5500)115 (3750)
Nyomaték [Nm (1/min)]160 (2750)240 (1600)270 (1800)260 (2000)
Végsebesség [km/h]173195202187
Gyorsulás 0-100 km/h 13,310,68,611,9
Saját tömeg [kg]1190123412661303
Megengedett össztömeg [kg]1751177518111850
Motorkínálat szempontjából meglehetősen bőséges a Captur kínálata, 100-155 lóerős benzinmotorokból és 115 lóerős dízelmotorból lehet választani. A 100 lóerős benzines háromhengeres, a Daimler-féle 1,3-as négyhengeres turbómotorból elérhető 130 és 155 lóerős verzió is, utóbbit próbáltuk a hazai menetpróbán, mely csakis a hétfokozatú duplakuplungos automata váltóval érhető el. Az EDC továbbra sem érződik bombabiztos pontnak, de nem lehet elvenni tőle, hogy az induláson kívül kényelmesen, gyorsan és lényegében észrevétlenül dolgozik. A Captur futása inkább kényelmes, mintsem sportos, lágyan rugózik és ringatózik, amibe néha csúnyán képesek belezavarni a 18 colos felnik. Csöndes, harmonikus az élmény, nem is igazán van kedvünk vele izgága mozgásokra, a Captur egy csinos, szép és kényelmes helyváltoztató eszköz, olyan, mint volt, csak divatosabb és jóval frissebb. Még inkább divatos lesz az év közepén piacra lépő plug-in hibrid verzió, melyben az 1,6-os szívómotorra épülő hibrid rendszer dolgozik, ami a Renault-Nissan Alliance saját fejlesztése. Árak tekintetében az új Captur Zen felszereltségben startol 5,2 millió forintért, a legdrágább kivitel kezdőára pedig 7, 249 millió forint, ám ahogy a tesztautónk is mutatta, bátor felszereltég kombinációval lazán elérhető a 9 milliós listaár is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?