Ha az önvezető autók balesetet okoznak, a gyártókat büntetik?

Az Egyesült Királyságban engedélyezik majd az önvezető autókat, de a balesetekért a gyártó felel

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Európában az elsők között az Egyesült Királyságban állhatnak majd forgalomba önvezető autók, viszont a britek szigorú szabályozást készítettek, ugyanis ha ilyen járművek okoznak balesetet, nem a sofőr, hanem a gyártó vonható felelősségre.

Az eredeti tervek szerint már 2021-ben legálissá tették volna az önvezető autókat a szigetországban, ám akkor a technika megbízhatatlansága, és az infrastruktúra hiányosságai miatt inkább 2025-re halasztották az engedélyezést. A brit parlamenti ülésszak kezdetekor III. Károly király beszédében kitért az önvezető autók kérdésére is: elmondta, hogy belátható távolságba került az önállóan közlekedő járművek bevezetése, viszont gyorsan leszögezte, csak akkor kerülhetnek a királyság útjaira, ha kellően biztonságosak.
Hirdetés
A technológia megjelenése óta örök érvényű kérdés, hogy kinek a felelőssége, ha az önvezető autók balesetet okoznak. Ebben a brit álláspont egyértelmű, hiszen leszögezték, amennyiben a jármű szoftvere okoz balesetet, úgy a gyártót terheli a felelősség. A brit kormány az önállóan közlekedő autóktól egy zöldebb és biztonságosabb jövőt vár, más kérdés, hogy messze még az áttörés. Egyelőre az USA-ban sem brillírozik a technológia, hiszen számtalan súlyos balesetet okoztak a Cruise önvezető autói is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?