Hazai gyártású hajtásláncokkal készülnek a brüsszeli Audik

Elkezdődött az Audi Q8 e-tron modellek gyártása Brüsszelben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

December 14-én legördült az első Audi Q8 e-tron az Audi brüsszeli gyárának szerelőszalagjáról.

A brüsszeli Audi gyár a fenntartható termelés mintaképe. 2025-től a négykarikások Mission: Zero környezetvédelmi programjának részeként már minden üzemnek szén-dioxid-semlegesen kell termelnie, ám a brüsszeli gyár már 2018 óta úgy működik. A belga termelési helyszín tehát az Audi e-tron gyártásának kezdete óta a világ első tanúsított szén-dioxid-semleges, nagysorozatú üzeme a prémiumszegmensben. A telephely már 2012-ben zöldáramra állt át, ennek érdekében az Audi Brussels többek között a régió egyik legnagyobb, 107 ezer négyzetméteres napelem-rendszerét telepítette a gyár területén. A berendezés évente mintegy 9000 megawattóra, hosszú távon fenntartható forrásból származó villamosenergiát termel, ami mintegy 90 ezer Audi Q8 e-tron feltöltéséhez elegendő és 1881 tonna szén-dioxid kibocsátásától kíméli meg a légkört. Az akkumulátorcellák beszállítói is kötelesek a gyártás során kizárólag megújuló forrásból származó energiát használni. Ezért az elektromos hajtásrendszerek már nem teherautóval, hanem „zöld” tehervonatokon érkeznek Magyarországról a brüsszeli gyártásba. A mintegy 1300 kilométeres vasúti útvonalon 2022 májusa óta zajlik a szállítás, amivel évente mintegy 2600 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a bolygót.
Hirdetés
Ebben az üzemben készül egyébként az Audi A1 is, illetve 2018-tól az e-tron: 2021-ben az Audi Brussels már 43 866 tisztán elektromos hajtásrendszerű autót gyártott. Emellett 2023 második felétől több mint háromezer dolgozó készíti majd az Audi Q4 e-tron modelleket is ugyanitt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?