Háztáji facelift a köbön: 21 éves Corolla kapott új arcot!

Otthon plasztikázták újabb modellé a békalámpás Corollát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szokatlan Toyota-ráncfelvarrás fotói keringenek az interneten. A Fülöp-szigeteken egy Corolla-tulaj a 21 éves autójára dobálta fel egy szinte új modell alkatrészeit. Te meglátod még benne a békalámpás vonásokat?

Ha a jelenlegi autója egy újabb változatára fáj egy tulaj foga, arra rengeteg megoldás létezik. Ha csak egy-két generációnyi különbség van a vágyott és a birtokolt autó közt, akkor általában nem egy megterhelő anyagi lépés váltani, ilyenkor egy egyszerű csere lehet a leggyorsabb, legegyszerűbb és összességében legjobb megoldás. Adódnak azonban speciális esetek, amelyeknél nincs ilyen könnyű dolga a többre vágyó, ám szűkös keretből gazdálkodó autósnak.
Hirdetés
Erre tökéletes példa a Fülöp-szigeteken élő egyik Corolla-tulajdonos igencsak érdekes autója. A nyolcadik generációs, E110 kódú, Európában békalámpásként ismert Corolla a többi kontinensen egy jóval szürkébb arcot kapott, szögletes első fényszórókkal. Ennek ellenére a nem cserélhető elemek vonásain egyértelmű, hogy milyen alapokat rejt a kevésbé játékos dizájn. Ám ettől csak még idősebbnek tűnik az 1995-től világszerte egészen 2002-ig forgalmazott modell, ami egyes régiókban, így többek között a Fülöp-szigeteken is két évvel később mutatkozott be, és ezzel összhangban további két évig, 2004-ig forgalmazásban is maradt. Ezt a kései E110 Corolla-küllemet elégelte meg a képeken látható, 2001-es gyártású példány tulajdonosa. Ennek ellenére az autó műszaki állapotával, kényelmével és az 1,6 literes motorral - még VVT-i változó szelepvezérlés nélküli, 4A-FE kódú erőforrás 109 lóerővel - tökéletesen elégedett volt, így nem akarta lecserélni a Corollát. Végül egy igencsak rendhagyó megoldás mellett döntött, a költséges váltás helyett a már meglévő, 180 ezer kilométert futott autóját alakította át egy 11. generációs, E170 kódos modellé, amelyet a Fülöp-szigeteken 2014-től árulnak.

A háztáji ráncfelvarrás egészen mutatósra sikerült: bár hivatalos frissítésnek aligha nézné bárki, egyáltalán nem sütnek róla az otthoni átalakítás nyomai.

Ehhez egy komplett, eredeti, európai specifikációjú orr-részt alakítottak át az E110 karosszériával kompatibilisre, a motorháztető, a lökhárító, a hűtőrács és a két első fényszóró is egy valódi, 11. generációs Corolláról származnak. Az átalakítás bonyolultságát az a tény alapozta meg, hogy a felszerelendő alkatrészek jóval szélesebbek voltak az idősödő autó elemeinél, ám a végeredményen csak közelebbről nézve feltűnő, hogy hol és mit kellett átalakítani a beépítésükhöz. A leglátványosabb nyom a motorháztető és a szélvédő közt található rész, amelyre azért volt szükség, mert a 11. generációs Corolla gépházteteje sokkal hosszabb, mint amekkora a nyolcadik generációra elfér, így a karosszériát és a gépháztetőt is át kellett alakítani, hogy összehozhatók legyenek a két autó elemei. A komoly szélességkülönbség is feltűnő, ezt az első sárvédők végének összehúzásával próbálták meg elcsalni. Oldalról nézve válik egyértelművé, hogy mi volt az alap: az oszlopok jellegzetes vonalvezetése és részletei, illetve az ajtók formája a háttérsztori ismerete nélkül is leleplezi a lemezek alatt megbújó E110-es Corollát.
Hirdetés
Hátulról ismét közel sem ennyire egyértelmű minden, a tulajdonos ugyanis nem állt meg az arcplasztikánál, és az autó hátsó részét is felpumpálta, bár teljesen más módszerekkel. Az újabb Corollán a C-oszlop elnyújtott, kupésabb íve miatt sokkal rövidebb maga a csomagtartó, amelynek még az alakja is más. Emiatt esélytelenné válik az eredeti alkatrészek felhasználása, itt abból kellett dolgozni, amit a 8. generáció vonalai és az alkotó képességei lehetővé tettek. Az eredeti csomagtérajtót alakította sportosabbra, abba egyedi, a 11. generációs Corolla egységeire emlékeztető lámpatesteket faragott, majd mindezt egy egyedileg készített hátsó lökhárítóval fűszerezte meg. Érdekes a látvány, de végül azért összeáll a kép, láttunk már rosszabbat is a világ azon tájairól, ahol valóban huszonéves modelleket tart életben néhány gyártó ehhez hasonló gyári frissítésekkel. A legmeglepőbb részlet azonban még hátravan: az internet úgy fedezte fel ezt a különleges Corollát, hogy a tulajdonosa meghirdette eladásra egy helyi Toyota-csoportban a Facebookon. Érthető módon megosztotta a közösséget a közel sem hétköznapi látvány, voltak, akik leszólták, de akadtak olyanok is, akik támogatták az ötletet. Hogy pontosan mennyiért kelt el végül, illetve sikerült-e eladni az autót, azt sajnos nem tudtuk meg, ám itt már maga az átalakítás is hírértékkel bír a különleges megoldások miatt, amelyek lehetővé tették az új elemek felszerelését a több mint 20 éves alapra.
Hirdetés
Forrás: Smarter Media
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?