Kínában már a taxik is önvezetnek

Az önjáró taxikban már biztonsági okokból sem ül sofőr, így csak a technikában bízhatnak az utasok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ázsiai ország egyik legnagyobb techcégének a nevéhez fűződik a világ első önjáró taxija, amiben még vészhelyzet esetén sem számíthatunk emberi segítségre.

Pekingben mutatták be a világ első vezető nélküli robottaxiját, aminek a jövő évi téli olimpián lesz fontos szerepe. Az önállóan futó autók egyelőre nem a főváros teljes területén futnak, hanem csak a Shougang Park néven futó negyedben teljesítenek szolgálatot, ami az olimpia egyik helyszínét adja, ennek megfelelően a szurkolók szállításában lesz fontos szerepe a taxiknak.
Hirdetés
Az utazni vágyók egy applikáción keresztül kereshetik meg a közelben lévő szabad taxikat, ha pedig az utas nem találja a kiszemelt járművet, akkor

az appon keresztül dudálásra bírható az autó.

A lefoglalt taxi QR kóddal nyitható, az utastérben elhelyezkedve a telefonról indítható a jármű, aminek előfeltétele a zárt ajtó és a bekötött biztonsági öv. Az Apollo Go Robotaxi néven futó szolgáltatás egyelőre csak egy kisebb forgalmú területen működik, de itt mindent önállóan kell megoldania, nincs emberi segítség. A Baidu nem kevés erőforrást áldoz az önvezetés fejlesztésére, idestova már nyolc éve dolgoznak az önjáró autókon, ez idő alatt 2900 szabadalmat jegyeztettek be. Nagyobb hírverésre várhatóan jövőre számíthatnak, ha az olimpiára látogatók is megismerkednek a technológiával, de a céget már most az autonóm vezetés egyik úttörőjeként emlegetik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?