Közel száz rég elfeledett autó bukkant elő egy brazil raktárból

A vastag porréteg alatt Chevroletek és Volkswagenek lapulnak

Elhúzódó bírósági ügy miatt rostokolnak közel harminc éve egy raktárnak használt pajtában az egykori brazil taxik, amiket hamar elkapkodtak a "kincsvadászok".

Nem mindennapi autógyűjtemény járta be az internetet a napokban. A Rio de Janeiro közelében lévő poros pajtába faltól-falig közel száz járművet zsúfoltak be, amik a kilencvenes évek eleje óta várják, hogy sorsuk jobbra forduljon. A modellek egy része Chevrolet termék, de itt nem izomautókról, hanem a helyi piacra készített, erősen Opel behatással rendelkező olcsóbb típusokról van szó. A nagy részük ‘92-es és ‘93-as évjáratú egyhatos Chevrolet Chevette, illetve ezres motorral szerelt Chevette Junior. A sárga színből nem nehéz kitalálni, hogy taxiként futottak, külön érdekesség, hogy a háromajtós felépítés Brazíliában nem gördít(ett) akadályt az ilyen célú felhasználás elé.
Hirdetés
Az egykori disznóólban Chevrolet Corsából (nálunk Opel Corsa B) és Volkswagen Golból is akad néhány darab. Utóbbi típus nevében majdnem Golf, de valójában nincs köze a két modellnek egymáshoz. A Gol egy Polo méretű kisautó, ami a brazil piac egyik népszerű szereplője már 1980 óta. A hosszú évek óta pihenő autók csupán három évig voltak szolgálatban, az akkori szabályok csak ennyi időt engedtek a taxiknak. Nem csak az idő, hanem a nagyvárosi használat is megtette a hatását, a horpadások nem ritkák a sárga járműveken, amik körülbelül 200 ezer kilométeres futással rendelkeznek. A felbukkant autókat darabonként értékesíti a tulajdonosuk, az internetes hírverésnek hála már mindnek van gazdája. A harmincéves korhoz közelítő modelleket átszámítva 400-600 ezer forintért lehetett kiszabadítani a pajtából.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?