Loix kettőből kettő

Harmadik Skoda hármas

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idei harmadik hármas győzelmét aratta a Skoda az IRC-n, miután beugró versenyzője Freddy Loix nyerte a Madeira Ralit a két állandó gyári pilóta, Jan Kopecky és Juho Hänninen előtt.

Freddy Loix idei második IRC-futamgyőzelmét aratta a Madeira Ralin, ezúttal a Skoda gyári csapatának színeiben indulva.
A csehek két állandó versenyzője, Jan Kopecky és Juho Hänninen szerezték meg a második, harmadik helyet. Ezzel a Skoda az idén már a harmadik hármas győzelmét aratta, és karnyújtásnyira került a gyártók bajnoki címétől, amelyet a soron következő Barum Ralin, hazai pályán szerezhet meg.
A Peugeot mind a két ásza, Kris Meeke és Bruno Magalhaes is kiestek a versenyből. Magalhaes a harmadik gyorsaságin törte össze autóját, Meeke pedig a 17.-en állt ki olajfolyás miatt.

Freddy Loix a második gyorsaságin vette át a vezetést, a prológot nyerő Meeke-től, de egészen a hetedik gyorsaságiig egymás kezéből kapkodták ki az első helyet Luca Rossettivel.
Az Abarth gyári versenyzőjét, több korábbi IRC-futam győztesét az idén először láthattuk az IRC-n. Tulajdonképpen ő volt az egyetlen, aki veszélyes volt Loixra. A 11. gyorsasági után is csak 7,1 másodpercre tudott elhúzni tőle a belga. A 12. gyorsaságin azonban baleset miatt kiesett a versenyből. Innentől kezdve Loix fél perc előnyel vezetett, és könnyedén nyert.
A második helyért Jan Kopecky és a Peugeot UK versenyzője, Kris Meeke vívtak késhegyre menő harcot.

Meeke szombaton a generátora meghibásodása miatt veszítette egy kevés időt, de a következő szakaszt megnyerte és visszavette Kopeckytől a második helyet. Egy gyorsaságival később azonban olajfolyás miatt fel kellett adnia a versenyt, és Kopeckyé lett a második helye.
Juho Hänninen dobogós helyezése is csak akkor került veszélybe, amikor a 17. gyorsaságin defektet kapott, és ideiglenesen visszaesett a negyedik helyre, de hátrányát hamar ledolgozta és visszavette a harmadik pozíciót.
A három gyári Skoda mögött két portugál Peugeot mentette meg a francia márka becsületét. Miguel Nunes lett a negyedik, Vitor Sá pedig az ötödik.
A bajnokságban Hänninen 54 ponttal megőrizte az első helyét. Kopecky 47-tel a második, Magalhaes 30-cal a harmadik. Loix második győzelmével húszra növelte pontjai számát és a hatodik helyre ugrott előre.
Az IRC következő futamát, a Barum Ralit Csehországban rendezik augusztus 27-29-e között.
A Madeira Rali végeredménye:
 1. Loix–Miclotte, Skoda Fabia S2000, 3:08:14,3
 2. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +37,8
 3. Hänninen–Markkula, Skoda Fabia S2000, +2:25,8
 4. Nunes–Calado, Peugeot 207 S2000, +2:42,7
 5. Sá–Rodrigues, Peugeot 207 S2000, +3:13,7
 6. Freitas–Figueiroa, Mitsubishi Lancer Evo X, +9:03,2
 7. J. Magalhaes–Preira, Mitsubishi Lancer Evo X, +9:29,0
 8. Peres–Ferreira, Mitsubishi Lancer Evo IX, +10:39,8

Az IRC állása nyolc futam után (nem hivatalos)
 1. Hänninen 54
 2. Kopecky 47
 3. Magalhaes 30
 4. Wilks 25
 5. Meeke 23
 6. Loix 20

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?