Már Budapesten is szolgálnak elektromos taxik

Nissan Leaf a Budapest Taxi flottájában

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hibrid taxi ma már megszokott hazánkban is, a fővárosban pedig az első villanyautók is megjelentek a személyszállításban. Megéri, hiszen idén még üzemanyag-költség nélkül futhatnak.

Tavaly - a taxirendeletnek megfelelően - besárgultak a fővárosi taxik, idén pedig zöldülni kezdtek. Erről hamarosan bővebb, áttekintő írással is jelentkezünk, most viszont az első fecskékről számolunk be, a Budapest Taxi flottájában ugyanis már februárban megjelent két Nissan Leaf (tesztünk róla itt olvasható). A villanyautók közül azért épp a Leafre esett a Budapest Taxi választása, mert a ma kapható villanyautók közül egyedül az felel meg a fővárosi taxirendeletben előírt feltételeknek, hatótávolsága pedig a jelenleg Magyarországon elérhető elektromos autók közül a legnagyobb.
Hirdetés

A Leaf, azaz az eddigi legnagyobb példányszámban eladott villanyautó így már taxiüzemben is hozzájárul a budapesti légszennyezés és zajterhelés csökkentéséhez, amiért lássuk be, bőven van még mit tenni. Miként azt megtudtuk, a Leafek igen jól szolgálnak az amúgy kímélőnek nem nevezhető taxiüzemben. Sőt, egyszerre mondható, hogy a városi taxizáshoz nincs is jobb autó, s a villanyautónak sincs jobb használati mód, mint a városi taxizás. A Leafeket már kitapasztalt sofőrökkel gyakorlatilag hozható az elméleti (199 kilométeres) hatótáv, de a pihenő és várakozási időkben bevetett töltéssel akár több műszakban, váltott sofőrökkel, 24 órás üzemben is használhatók a Leafek (is).
A villanyautókat - nem meglepő módon - elsősorban a belvárosi fuvarokhoz küldik, így legtöbbet az I., az V. és a IX. kerület útjait koptatják, de nem ritkán járnak a XII. kerületben sem, hiszen Budapesten jelenleg ott, az Istenhegyi úton érhető el az egyetlen gyorstöltő. A taxi Leafek leggyakoribb várakozóhelye mégsem az utóbbi pont, hanem az I. kerület Mészáros utca 19. alatt található MOL benzinkút, 32 A/400 V csatlakozás ugyanis ott is van (ahogyan a jelenlegi pontosan tucatnyi publikus és ingyenes töltőállomáson is), s ezzel a csatlakozással is fel lehet tölteni 4 óra alatt a gyorstöltőről akár 30 perc alatt 80%-ig táplálható akkumulátort. Budaörsi fuvartól sem riadnak vissza az elektromos taxik, hiszen ott a Nissan Gablininél szintén van nyilvános és ingyenes gyorstöltő.
Bár közel 9 millió forintos árával a Leaf csaknem duplájába kerül a hasonló tudású hagyományos motoros autóknak, azt a Budapest Taxi sem titkolja, hogy nagyobb flottát vásárolva van azért kedvezmény. Az ugyanakkor biztos, hogy még így is csakis olyan üzleti vállalkozásoknak érheti meg villanyautót vásárolni, ahol jelentős kilométert kell megtenni lehetőleg városon belül, több megállással és pihenővel, amíg az autók töltődhetnek. A taxizás épp ilyen, így aztán taxivállalkozás számára ideális választás az EV, hiszen az üzemanyagköltségen jelentős megtakarítás érhető el, így a beruházás belátható időn belül jó eséllyel megtérülhet. Töltődhet (és idén év végéig ingyenesen!) az autó, amíg a sofőr utasra vár, vagy ebédszünetét tölti. További előny, hogy töltés közben télen állóhelyzetben konnektorról lehet fűteni, nyáron pedig a légkondicionálót üzemeltetni. A belsőégésű motorral hajtott autóknál ilyenkor járatni kell a motort, s tudjuk, a taxisok sem szeretnek sem fázni, sem pedig izzadni, azaz bizony folyamatosan eregetik a CO2-t.
Kétségtelen, hogy észrevehető lenne a javulás a főváros levegőminőségét és zajterhelését illetően, ha a budapesti taxik egy része elektromosra vagy hibridre cserélődne. Jó hír, hogy egyre több alternatív hajtású autó áll üzembe taxiként is. Mi is csak örülni tudunk ennek, s drukkolunk és örülünk az elektromos autók sikerének, ahogyan a taxikba huppanó utasok is. Mivel a Leafek hagyományos autónak tűnnek, s pont olyan sárgák, mint a többi taxi, legtöbbjüknek fel sem tűnik, hogy villanyautó ment értük. Menet közben pedig csak ámulnak a zajtalan üzem miatt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 11:40
  Permalink

  Jelen pillanatban 12 köztéri töltőállomás vehető igénybe ingyenesen Budapesten a [url]http://www.holtoltsek.hu/[/url] adatai alapján. A töltés ideje alatt a parkolás is ingyenes. Hivatalosan ez év végéig ingyenes, de már 3 éve így van és minden évben meghosszabbították + 1 évvel.

  Hány km-t mehet egy nap egy taxis? Jó kérdés. Több szakmabeli azt mondta, hogy 200 km-es hatótávval városon belül ki lehet tölteni egy napot.

 • 2017.10.29. at 11:40
  Permalink

  “Megéri, hiszen idén még üzemanyag-költség nélkül futhatnak.” Valaki segítsen, Mit jelent ez a mondat?

  Azért megnézném, amikor éppen töltőn van a verda, de valaki pont be akar ülni: várjon uram egy fél órát, most egy kicsit tankolok, addig ketyeg ugyan a taxaméter, de lesz elég power, hogy elvigyem a következő 10 km-re! köszi, de gyalog is odaérek annyi idő alatt…és az olcsóbb.

  Ez még 120 km-t sem megy el, nem hogy 199-t! Több teszt is 120-145 km között hozta, pedig azok nem taxi üzemmódba használták. Taxizás sokkal nagyobb igénybevételt jelent a normál használatnál? állandó fények, álló fűtés, hűtés, rádiók, mind, mind energia fogyasztással jár, tehát, jó ha elmegy majd 100 km-t

 • 2017.10.29. at 11:40
  Permalink

  [b]Itt a válasz a taxirendeletben:[/b]

  1.4. Műszaki követelmények (2015. július 1-jétől!)

  – összes hajtómotor teljesítmény minimum 55 kW, (belső égésű, hibrid, elektromos);

  – tengelytáv minimum 2550 mm;

  – kombi vagy egyterű felépítményű személygépkocsi csomagtartó mérete minimum

  390 liter;

  – nem kombi vagy egyterű felépítményű személygépkocsi csomagtartó mérete minimum 430 liter;

  [b]– gyárilag hibrid és elektromos meghajtású személygépkocsi csomagtartó mérete minimum 300 liter;[/b]

  – környezetvédelmi besorolás minimum EURO 4 (2017. december 31-ig);

  – környezetvédelmi besorolás minimum EURO 5 (2018. január 1-jétől).

Vélemény, hozzászólás?