Orvosolható-e olajcserével az olajfogyasztás?

Fizetett hirdetés

Motorolajdoktor: Volkswagen Polo 1.4 16V, 2005

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk autóvásárlás után az első olajcseréig nem tapasztalt olajfogyasztást, majd azt követően igen. Vajon rossz olajra váltott, vajon a korábban alkalmazott volt a nem megfelelő?

Tisztelt Olajdoki!
Hirdetés

2005 VW Polo 1.4 16V 75 LE, BKY motorkódú autót vásároltam, amiben elvileg Elf Evolution 5W40 olaj volt, ezzel nem volt észrevehető olajfogyasztás 10 ezer km alatt.
Hirdetés

A nálam történt első olajcserénél, Castrol Magnetec 5W40-re cseréltük. Ezzel az olajjal a 10.000 km alatt kb 1 liter olajat fogyasztott a kocsi.
Hirdetés

A következő olajcserénél Catrol Edge Titanium 5W30 LL-lel töltöttük fel, aminél az elmúlt 3000 km alatt elfogyasztott 1 liter olajat.
Füst nem látszik, semmi nem tapasztalható.
Hirdetés
Ez normális vagy vigyem szervizbe? Töltsek utána vagy inkább cseréltessem más fajta olajra? (Milyenre?)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Hirdetés
Gréta

Kedves Gréta,

Hirdetés
Alapvetően "látatlanul" megmondani, hogy mi a baj, kimerítené a TV-n keresztüli emelt díjas gerincműtét kategóriát.
Ez az autó használható hagyományos olajjal, illetve Longlife olajjal is. Alapvetően 5W30, esetleg 0W30 kell bele, de engedélyezi az 5W40-et is.
Az ELF evolution 5W40-ből remélem 900NF 'altípus' volt az a motorban, mivel az megfelelő az autóba.
Hirdetés

Van egy klasszikus jelenség, amikor a nem megfelelő minőségű olaj használata során a keletkezett szennyeződések lerakódnak olyan hely(ek)re, ahol egyébként az olaj (bármilyen elhasználódás miatt) kijutna a rendszerből. Egy jobb olajra való cserélés után az új olaj elkezdi ezeket a lerakódásokat feloldani, ezáltal viszont az autó hirtelen elkezdi fogyasztani az olajat.
Nem állítom, hogy erről van szó itt is, de lehetséges.
Hirdetés
Az 1 liter/3000km jelenlegi adat nem bizalomgerjesztő, tehát kérdésére válaszolva nem normális. Elképzelhető, hogy ezt a mennyiséget már eltünteti az autó, bármilyen olajat tesz bele.
Egy jó szerviz kellene feltárja a hibát és megjavítania azt, utána pedig 5W30-as longlife olajjal használni az autót, ~10.000 kilométerenként cserélve azt. Maradhat a Castrol Edge Titanium 5W30LL-nél, esetleg tehet egy próbát az Eneos Ultra 5W30-cal.
Üdv.
Hirdetés
Olajdoki
A motorolajokkal kapcsolatos kérdéseket a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre várjuk!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2020.05.10. at 20:59
    Permalink

    Ezek a motorok (úgy általában a VW benzines motorok )szeretik az olajat…..Nem lehetetlen,hogy a vásárláskor nem a jelzett olaj volt kocsiban,esetleg fel volt adakékolva az olajfogyasztás végett…….

Vélemény, hozzászólás?