Szmogriadó Budapesten! Páros, páratlan autózhat

Elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogyan az várható volt, péntek reggel 6 órától a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester.

Az MTI közleménye szerint a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten pénteken reggel 6 órától Tarlós István főpolgármester, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye november 2-án a főváros három, november 3-án pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) - jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Az intézkedés visszavonásig érvényes. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint - bár a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű csökkenés valószínű - mai napi átlagában több helyen a tájékoztatási szint fölött alakulhat, néhol a riasztási küszöbérték közelében lehet a koncentráció - ismerteti a közlemény.
Miként azt már írtuk, lehetett számítani a riasztási fokozatra, de komolyabban nem kell tőle megijedni, a korábbi gyakorlattal ellentétesen ugyanis ma már nem a rendszámok utolsó számjegye, hanem az autók környezetvédelmi besorolása dönt arról, hogy részt vehet-e egy autó a forgalomban - Budapest közigazgatási határain belül. A riasztási fokozatban csak a piros és fekete környezetvédelmi matricával rendelkező autók számára parancsolnak megálljt, illetve az M0-ás autóutat ezek is igénybe vehetik, a közfeladatot ellátó járművek, így például a BKV buszai is bármilyen minősítéssel róhatják az utakat.
Hirdetés

Fontos változás, nem volt jogos a pénteki szmogriadó!
Ma reggel a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a budapesti levegő szennyezettség mértéke a 69/2008. (XII. 10) Fővárosi Közgyűlési rendelet indokolttá teszi a riasztási fokozat elrendelését, ennek alapján Tarlós István főpolgármester úr a riasztási fokozatot elrendelte.
A rendelet 5 § (3) bekezdés alapján a rendelet szerinti intézkedések a riasztási fokozat esetében a kihirdetését követő nap 6.00 órától lépnek életbe. Amennyiben a monitoring állomásokról beérkező adatok alapján újabb intézkedésre nem kerül sor, a rendelet szerinti korlátozásokat tehát 2011. november 5-én 6.00 órától kell alkalmazni.
Budapest, 2011. november 4.
Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Vajon a kisméretű szálló port a piros és fekete matricás gépjárművek fokozottabban generálják ?
  Mi(k) a PM10 mérési módszere, és növekedésének okai ?

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Gratulálok ennek az országnak!
  Mindent az utolso pillanatban jelentenek be !Akit meg kisembert megbüntetnek e miatt utána futhat a pénze után!
  A másik dolog én is személy szerint a szmogriadó napján nekivágtam Budapestnek Zalaegerszegről a 3 éves kisfiammal és édesanyjával azzal a céllal hogy Bp Madarász u.i gyermekkorházba visszük fel fiamat köldöksérv vizsgálatra és ha már fent vagyunk a nagyszülőket is meglátogatjuk.
  Ahogy megtettem a 217 km-es utat és átléptem Bp határát akkor mondta be a rádió a szmogriadót meg hogy büntetnek 30-100e ft között persze neken se uj autom van igy fekete a cimkém !
  Most olyan ellehetetlenitett helyzetbe kerültem választhattam visszafordulok a 400 ft os benzinárrak mellett plussz a pályamatrica,vagy bevállalom a 30-100e ft büntetést.
  A kisfiam egészsége mindennél fontossabb !igy vállaltam a rizikót az idegességet nehogy lebukjunk.Egy nem időbe bejelentett smogriadó határozat miatt,mert ha előző nap este a Tv-bemondja másnap Snogriadó el se indulok.Na de igy hogy beléptem Bp-re és akkor közlik mondjuk ugy hogy forduljak vissza!Na ennyit erről az ország rol!Aztán kérdezik mért van sok stresszes meg pánikbeteg Magyarországon!?
  Ennyit erről!Én megúsztam de ni van azokkal akik nem ?[url][/url]

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Ja! Gépjárművemet szerettem volna évjáratilag frissíteni. Nem ment minimálbér kevés. Imádom Magyarországot. Fejlődjünk. Szmog van és én se dolgozhatok. Király!!!

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Kedves Mindenki!
  Ez a besorolás szerinti “kitiltás” megint csak a kis pénzü embereknek jelent gondot..
  Szerintetetek hány város ill országvezetőnek van piros ill fekete minősítésü autója???Ja megint csak a melóst szívatják, aki gürizni jár az autójával vagy azzal dolgozik.
  A páros-páratlan rendszerü kitiltásba bele estek a nagy kutyák is, mert nem mondhatták, jogy “kivéve a Gyevi bírót”…most viszont lehet szántani az utakat az aófizetők pénzéből vett luxus autókkal smik természetesen megfelelnek a zöld matrica követelményeinek….
  Aki meg dolgozna az autójával az veszítse el az állását és dögöljön éhen úgyis ez a cél…

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  És haljak, éhen mert piros matricám van? Üllőn lakom Budapest üllői úton dolgozom. Vagy adjak az államnak még pénzt (100000Ft), hogy dolgozhassak. Remélem még hazafelé is meg büntetnek. Dupla gázsi. Két havibérem. Köszönöm Magyarország. Nem hogy az árokszélén nem hagynak, de még jól bele is döngölnek.

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Talán a Főpolgármester úrnak tenni is kellene valamit a felszálló por ellen, pénz beszedésen kívül!Az autósokról ezer bőrt húz le .Talán kevesebb utca nevet kell át nevezni és akkor marad az utakra is pénz . Az utakat locsolni kell és mindjárt kevesebb lesz a felszálló por .

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Azért némi türelmi idő lehet, hogy jogos, ha reggel hattól hirdették ki akkor hétkor még nem biztos, hogy tudják a népek.
  Mi este nem néztünk tévét, reggel nem hallgattunk rádiót, csak útközben hallgattam a híreket, úgyhogy pont akkor tudtam meg az egész szmogriadót amikor letettem az autót, hogy buszra szálljak. És ott láttam, hogy én már el se indulhattam volna…
  Pedig csak addig használom az autót amíg a gyerekeket elszállítom oviba-bölcsibe, utána buszra szállok. Ezt még nem is tudom hogy fogom megoldani. Tömegközlekedéssel minimum 40 perc az amúgy 10perces út. Remek.
  És este még meg kell kockáztatnom, hogy hazavigyem az autót a busztól. Remélem csak te fogsz megszámolni…

 • 2017.10.31. at 08:46
  Permalink

  Bármilyen színű matrica részt vehet a forgalomban, mert nem ellenőrzik, nem állítják ki a forgalomból őket és nem büntetik a szabályszegőket. Ma reggel, az M7 félpályás dugónál araszolva hat fekete és 13 piros matricást számoltam. A városban mégegyszer ennyit a Nagyszöllősi út – Petőfi híd – nagy körút – Váci út – Újpest Központ útvonalon. Miért is van tiltás, ha mindenki, még a hatóság is, nagy ívben tesz rá?

Vélemény, hozzászólás?