Triplázza az autóforgalmat a húsvét

Türelem, az kell az utakra mostanság nagy mértékben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Előreláthatóan háromszorosára nő az autós forgalom a húsvéti ünnepek alatt egy átlagos hétvégéhez képest – derül ki az Oszkár.com Telekocsi foglalási adataiból.


Nyugat felől már délután sűrű forgalmat tapasztalhattunk az M1-es autópályán. A külföldön dolgozók legtöbbje hazatér a már nálunk is négynapos hosszú hétvégére, ugyanakkor országon belül is rengetegen kelnek útra. Az Oszkár.com Telekocsi foglalási adatai szerint a húsvéti hétvége egy átlagos hétvége autóforgalmának háromszorosát hozza.
Hirdetés

A legtöbben már csütörtökön elhagyják a fővárost, Pécs, Miskolc és Nyíregyháza irányába, így gyakorlatilag bármelyik autópályánkon adódhat tumultus. A locsolkodási időszakban a megnövekedett forgalom mellett a pityókás vezetőkre is érdemes odafigyelni: az ORFK adatai szerint minden tizedik balesetet ittas személy okoz.
Top10 vidéki úti cél a foglalások alapján (budapesti indulás):
  1. Pécs
  2. Miskolc
  3. Nyíregyháza
  4. Szeged
  5. Debrecen
  6. Mátészalka
  7. Kaposvár
  8. Nagykanizsa
  9. Szombathely
  10. Győr


A négy naposra duzzadt hosszú hétvége megnövelte a magyarok utazási kedvét, így idén rekordszámban kelünk útra az ünnepek alatt az Oszkár.com Telekocsi adatai szerint. Már tavaly is több mint 28 ezren foglaltak maguknak helyet a húsvéti időszakban, ehhez képest idén 40 százalékos emelkedés várható, ami egy átlagos hétvégéhez képest több mint háromszoros növekedést jelent. „Kedd estig már nyolcezer foglalást, összesen közel tízezer lefoglalt helyet regisztráltunk. Ugyanakkor egyre inkább rövidül az utazás és foglalás között eltelt idő, a legtöbben az indulás előtti napon, valamint aznap néznek fuvar után, így összesen negyvenezer utasra számítunk a hosszú hétvége alatt” – mondta el Prácser Attila, az Oszkár.com Telekocsi oldal társalapítója. Bár a hosszabb utakat előbb foglalják le, még a külföldi célpontok esetén is mindössze pár nappal az indulás előtt keresnek maguknak helyet az utasok.
„Az autósok is szeretnek halogatni: egyre többen mindössze néhány órával az indulás előtt hirdetik meg szabad helyeiket, így érdemes az utolsó pillanatokban is fuvart keresni” – tette hozzá Gyürüs Máté, a szolgáltatás másik alapítója. Az autósok többsége Budapestről indul, az öt legnépszerűbb vidéki úti cél Pécs, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged és Debrecen. A főváros felé is sokan veszik az irányt a hosszú hétvégén, a legtöbben az előbbi öt nagyvárosból érkeznek az ünnepekre, de Bécsből is sokan ruccannak haza.
A telekocsis autósok nagy része párban indul útnak, és a spórolás kedvéért keresnek útitársakat. A betársuló utasok többsége ugyanakkor egyedül keres helyet, hogy hazalátogasson a hosszú hétvégére, ők a kényelem és spórolás miatt választják a telekocsit. „Az átlagos útiköltség a top útvonalak esetében a megtett kilométerektől függően 2000 és 2800 forint között alakul, ami a teljes árú busz-, illetve vonatjegyhez képest körülbelül 50 százalékos megtakarítást jelent. Egy fővárosban élő Nyíregyházára hazalátogató felnőttnek tömegközlekedéssel oda-vissza több mint 10 000 forintra is rúghat az útiköltsége” – mondta el Gyürüs Máté.
Több türelmetlen és ittas sofőr az utakon

„Az ORFK adatai szerint minden tizedik balesetet ittas személy okoz, nem véletlen, hogy a húsvéti időszakban évről évre fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség is. Áprilisban induló kampányunkkal ezért a közlekedés biztonságának fontosságára irányítjuk rá a figyelmet” – jegyezte meg az Oszkár.com Telekocsi társalapítója. A családlátogatások és a locsolkodási szokások miatt ilyenkor jellemezően megsokszorozódik az ittas vezető száma, az átlagos hétvégéhez képest háromszorosára növekvő forgalom miatt pedig több türelmetlen vezetőre lehet számítani. A telekocsi oldal vezetése az ittas vezetés veszélye mellett a biztonsági öv használatára is fel kívánja hívni a sofőrök figyelmét, a spórolási lehetőségen túl természetesen.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?