Új motor után új arcot is kap a Renault Scénic

Ezúttal formájával újul meg a Renault Scénic

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Első, 15 évvel ezelőtti megjelenése óta 3,9 millió eladott példányával Európa legnépszerűbb kompakt egyterűje a Renault Scénic. A cím tartásáért most új arcot öltött.

Nem telik el negyedév Scénic-újdonság nélkül, a Renault PR-részlege tudja hogyan jelenhetnek meg legtöbbször a népszerű kompakt egyterűvel. Tavaly tavasszal nemzetközi szinten, majd nyáron itthon is bemutatta vadonatúj, egy teljes motorcsaládot jövendölő, 1,6 literes Energy motorját, melyet ősszel tesztautóban is kipróbálhattunk. Mostantól a két hónapja újnak számító tesztgép "frissítés előttivé" vált, ugyanis bemutatkozott a Scénic legújabb fázisa.
A 2009-ben érkezett harmadik generációs Scénicen újak a lökhárítók, divat szerint szerepel LED-es menetfény, fényes fekete és krómozott díszítések sora, friss alufelni- és dísztárcsa-készlet és a modellváltások közötti frissítés kötelező tétele a "két új szín", ami ez esetben a gránátvörös és halvány kék.

A friss katalógusok nem csak utóbbi külső színekről, hanem az immár az Expression ellátmányhoz is elérhető bézs, valamint a Privilége/Initiale verziók sötét kárpitjairól is felismerhetők lesznek, a beltér személyre-szabhatóságát egyébként új bő/Alcantra kárpitcsomag is kiegészíti.
Ahogyan azt az 1,6-os, 130 lóerős, Energy dízelmotor megjelenésekor ígérte a Renault, most megérkeztek az újabb, szintén Stop&Start rendszeres, fékenergiát hasznosító friss motorok. A 110 lóerős, a korábbi 1,5 literest váltó öngyújtós 4,1 l/100 km kombinált fogyasztásával 12 százalékkal lett takarékosabb elődjénél, miközben nyomatéka 20 többlettel 260 Nm-re nőtt.
Hirdetés
Természetesen nem hiányzik a már általunk is próbált, a korábbi 1,9 literes 130 lóerősnél 20 (!) százalékkal takarékosabb 130 lóerős 1,6-os sem, a benzineseknél viszont pont ez a méret lesz a múlté, a 110 lóerős alapverzió helyét tavasztól 1,2 literes, 115 lóerős TCe (turbós) benzinmotor veszi majd át, mely 6,2 l/100 km vegyes fogyasztásával és 135 g/km szén-dioxid emissziójával szintén ötödével lesz takarékosabb elődjénél.
A formai és motorikus frissítés mellett technikai is jut bőven a Scénic vevőinek. Elsőként itt mutatkozik be a Visio System névre keresztelt sofőrsegéd, ami sávtartó-funkcióval és automata lámpa-, illetve reflektor-kapcsolással segíti a sofőrt.
Noha a frissített Scénic a mostaniénál hajszálnyit finomabb anyagokkal, egyebek mellett elektromos, automata rögzítőfékkel kiegészített ellátmánnyal érkezik, a Franciaországban már december elejétől előrendelhető szériát a mostanival egyező áron ígérik – az európai szalonokban januártól bukkanhat majd fel. A tél végére várhatón hozzánk is befut majd, s noha árakat kalkulálni addig komoly jövőlátásnak bizonyul, a jelenlegi számokat látva, a regisztrációs adó csökkenése kompenzálhatja a jelentősebb áfát, azaz itthon is van arra esély, hogy megmaradjon a Scénic 4 240 000 forintos alapára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?