Nőttek a VW eladásai, de az első hely még mindig csak álom

A Volkswagen vezetése borúlátó, ennek ellenére kétszámjegyű növekedést értek el

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az ellátási láncok helyreállása és a kereslet növekedése együtt közel egymilliós növekedést hozott a Volkswagen-csoportnak.

Negatív hangulat uralkodik a Volkswagennél, az elektromos autók iránt a vártnál alacsonyabb a kereslet, emellett a kínai konkurencia is egyre erősebb. A 2023-as év viszont nem alakult rosszul, Európában, Észak-Amerikában és Kínában is nőtt az érdeklődés a cégcsoport autói iránt. A vezetés még nem dőlhet hátra, a 12%-os növekedés csak arra volt elég, hogy a tragikus 2021 és 2022 után az eladások egy normál szint aljára álljanak vissza. A Volkswagen-csoport legnagyobb piaca még mindig Európa, itt tavaly 3,27 millió autó kelt el, ami 27%-os növekedést jelent. Kína egy hajszállal maradt le, az ázsiai országban 3,24 millió jármű fogyott, ez csak szerény 2%-os többlet. Észak-Amerikában 990 ezer autó kulcsát adták át, ami 18% százalékkal több mint előző évben. Az egy családba tartozó márkák közül a Volkswagen végzett az élen, a 4,87 milliós eladás a cégcsoporton belül 53%-os részesedést tesz ki.
Hirdetés
Összességében 9,24 millió autót értékesítettek, ami jókora növekedés az előző év 8,26 milliójához képest. A csoport eladásai a 2012-től 2020-ig tartó időszakban 9,3 és 11 között mozogtak, így 2023-ban éppen csak sikerül megközelíteni az elfogadható minimum szintet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?