Ezt nem ésszel, hanem szívvel fogod szeretni! – BMW XM teszt

Ha léteznek sportos SUV-ok, akkor a BMW XM mindenképp közéjük akar tartozni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Minden aspektusból túlzás, de a jó értelemben. Az XM megosztó külsejéhez egy mesés belső társul, de a mosoly így is akkor fog kiülni az arcodra, ha a gázpedálra lépsz.

Észérvek mentén beszélni az XM-ről képtelenség, de mindenképpen fölösleges, hiszen biztos vagyok benne, hogy már a tervezőasztalon sem a racionalitás játszotta a főszerepet. A BMW jelenleg kapható legdrágább modellje minden aspektusból sok, és ez már első ránézésre süt róla. A robusztus vonalak, a világító hűtőrács, és az elképesztő méretei mind arra utalnak, hogy a márka valami kirívót akart alkotni.
Hirdetés
Ízlés kérdése kinek mennyire tetszik az autó külleme, viszont azt nem lehet elvitatni a formatervezőktől, hogy sikerült a megszokottól teljesen eltérő vonalakat rajzolni. A nagy egészen túl pedig az apró részletek teszik igazán különlegessé, mint például a rombusz mintákkal telenyomott kilincsek vagy az autó minden pontján fellelhető XM logók, amelyekből éppen annyit használtak, hogy még ne tűnjön guruló reklámtáblának az autó. Ha a külső még bármi kétséget hagyna afelől, hogy melyik kategóriában játszik a BMW az óriás SUV-jával, akkor az utastér gyorsan világossá teszi. Mindenütt minőségi bőr Alcantara burkolat vár, egyszerűen mindenhez jó hozzányúlni. A szó átvitt és szoros értelmében is a fénypontot azonban a tető jelenti: a bajorok ezúttal elengedték a napfénytetőt, helyette pedig egy egyedi, és elképesztően látványos megoldással dobták fel az utastér tetejét. A kilincseken már emlegetett rombusz minták itt is megjelennek, a tetőkárpit két oldalán pedig igényesen elrejtve LED-ek futnak végig, amelyek ráadásul rengeteg színben tudnak tündökölni. Előzetesen féltem tőle, hogy ezek az éjszakai túrák során túlságosan is bevilágítják majd a belső teret, de még a maximális fényerőn sem zavaróak.
Hirdetés
Ha már a kirakatban nem fukarkodtak, a lemezek alatt is odatették magukat a németek. Az autó szívét egy 4,4 literes, ikerturbós, V8-as motor adja, amely már önmagában 489 lóerőt kínál, azonban erre jön még a villanyhajtás a maga 197 lovas erejével, a rendszerteljesítmény pedig 653 pacira jön ki a gyári adatok szerint. A 2,8 tonnás össztömeggel igencsak éhes jószágnak számítana, de mivel az XM konnektoros hibrid, így a BMW adatai szerint a kombinált fogyasztása csupán 1,6 és 1,9 liter között ingázik, mert az akkumulátorról akár 81 kilométert is képes a nyolchengeres motor beindítása nélkül megtenni. Ez egyébként meglepően szerény becslés a BMW-től, ugyanis a tesztidőszak alatt nálam a 91 kilométer is sikerült városban, a V8-as nélkül. A belvárosi poroszkáláson kívül sem vall szégyent, igaz a kanyarokat nem igazán szereti, a hatalmas tömeg miatt nehéz belőni a határait, de az elektronika ügyesen kordában tarja a dolgokat. Sajnos a magyar utakon szabályos keretek között nem igazán lehetett kipróbálni, valójában mire is képes az XM, ám a hanghatások még az autópályán is kárpótoltak valamelyest. A négy kipufogó közül kettő szabályozható, de néhány kilométer után inkább kiengedtem a fojtószelepeket, és csak élveztem a V8-as duruzsolását. Hivatalosan egyébként 4,3 másodperc alatt tudja álló helyzetből a százas sprintet, és egészen 250 km/óráig tud száguldani, ugyanis azon a ponton leszabályoz a rendszer, de némi felárért cserébe ezt 270-re módosítják gyárilag.
Hirdetés
Nem csak az élményautózás, a sima közlekedés is remek az XM-mel. Egy hosszú éjszakai utazás során próbára tettem a vezetősegédeket, a tempomat, valamint a sávtartó sokat segített a biztonságos közlekedésben. A táblafelismerője meglepően jól működik, ritkán jelzett rosszul, így összességében jól vizsgázott a rendszer. Még arra is figyelt, hogy ha az infotainment kijelzőjét babráltam, egy kis idő után egyszerűen letiltotta a képernyőt, majd jelezte, hogy jó lenne, ha az útra figyelnék, de a szankció csak átmeneti. Az egyetlen negatívum, amit fel tudok ellene hozni az éppen a kolosszális mérete. Országúton és autópályán teljesen rendben van, menekül előle, aki tud, de a városi dugókban rendszeresen azon szorongtam, hogy most éppen melyik busz vagy villamos fogja levinni a tükrömet, hiába álltam tökéletesen a saját sávom közepén. Ennél egy fokkal már csak a parkolás rosszabb, kisebb utcákban ugyanis lehetetlen vele megállni – legalábbis egy helyen biztosan – de még a tágasabb placcokon is valamerre biztosan ki fog lógni vagy az eleje vagy a hátulja. A 23 colos felnik miatt pedig az olyan szakaszokon is melós lehet vele a megállás, ahol félig a padkára kell felállni, mert biztos vagyok benne, hogy senki sem akar hetente rohangálni az egyenként 600 ezer forintos felniket rendbe rakatni. Ha már a sokkoló áraknál tartunk: a BMW XM alaphangon 71 640 000 forintról indul itthon, de ez könnyedén növelhető olyan extrákkal mint a felnik, a csomagtartóban található táska a töltőkábeleknek, vagy éppen az M-csomag. Ezekkel együtt a tesztautó ára már inkább a 80 millió forintot közelíti, mintsem a 70-et.
Értékelés
Pozitív
Gyönyörű utastér, kiváló vezetéstámogató rendszerek, hatékony energia visszatöltés
Negatív
Hatalmas mérete, rázós futómű a 23 colos gumikkal
Árak
Tesztautó ára
0 Ft (2023.10.19.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
4395 cm3
Teljesítmény:
480 kW (653 LE)
Nyomaték:
800 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
4,1 s
Végsebesség:
250 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
1,6-1,9 l/100km
Méretek
Hosszúság:
5110 mm
Szélesség:
2005 mm
Magasság:
1755 mm
Saját tömeg:
2785 kg
Össztömeg:
3300 kg
Terhelhetőség:
590 kg
Tengelytáv:
3105 mm
Karosszéria-kivitel:
SUV
Csomagtér:
527 - 1820 l
Motor és váltó
Motor:
hibrid (benzin)
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
4395 cm3
Hengerek/szelepek száma:
8/4
Sebességváltó:
8 fokozatú automata
Nyomaték:
800 Nm
Teljesítmény:
480 kW (653 LE)
Menetteljesítmény
Végsebesség:
250 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
4,1 s
CO2-kibocsátás:
37 - 43 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
1,6-1,9 l/100km
Fogyasztás a használónál:
10,3 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.10.21. at 00:34
    Permalink

    Félelmetes technika egy totálisan idióta formában. A Kia Sorentónál voltam úgy hogy bármennyi munkát is fektettek bele ezzel az idióta orral nem fogom megvenni.
    De ez egy teljesen új liga… Ezt a horvát csávót nagyon el kellene küldeni…

    • 2023.10.21. at 17:15
      Permalink

      “A hagyományos értelemben vett szépség mára túlhaladottá vált.” – ezt ő nyilatkozta. Ha megnézed a többi gyártót, elég sokan osztják a nézeteit. Elküldve meg majd gondolom, akkor lesz, ha valahogy ki tudják majd mutatni a főhadiszálláson, hogy az eladások csökkenésének egyik fő oka a design. Amúgy meg önként és dalolva is van lehetősége távozni, biztos lenne hova mennie(pl. kínai gyártók, a vietnami VinFast, a török TOGG és társaik). A feltörekvők fel tudnának vágni vele, hogy “ex-BMW-s formatervezőt sikerült leigazolnunk, ezt kapjátok ki” 😀

      • 2023.10.23. at 06:51
        Permalink

        “A hagyományos értelemben vett szépség mára túlhaladottá vált.” – ezt ő nyilatkozta”

        Igen? Csak nem egy woke-os bzi ez a BMW vezér?

        Azoknak a mottója ez: ” A rút az új szép, a régi szép az új rút”

        Akárhogyis, ezek a férgek mindent megfertőznek erőltetett ízléstelenségükkel, aberráltságukkal…úgytűnik az autóipart is.

        • 2023.10.24. at 18:23
          Permalink

          Ez ma már világjelenség. Európa sem kivétel. A mértéktartó harmónia, stílusos, elegáns, valamely nációra jellemző egyediség a múlté. Szép és ízléses autót nagyjából 2000-it, 2005-ig gyártottak. Azóta egy kezemen meg tudom számolni, hány szép, vágyható autót terveztek. Mondom:
          Peugeot 508
          Volvo S60
          Alfa Romeo 159 (és nem, nem a Guilia!)
          És kb. ennyi

  • 2023.10.24. at 17:55
    Permalink

    Szívvel szeretni?! Ezt?! Hogyan lehet ezt komoly ábrázattal leírni!?! ÉS ha ezt szívvel lehetne szeretni, akkor mivel lehet szeretni egy BMW 636 Csi-t, egy Alfa GTV6-ost vagy egy Volvo 480-ast?!

    Beteg egy világ ez.

Vélemény, hozzászólás?