Az angolok már most az önvezető autókhoz igazítanák a KRESZ-t

Az emberi sofőröknek kellene alkalmazkodni az önvezető járművekhez az angol javaslat szerint

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rengeteg érdekes megközelítéssel álltak elő az angolok az önvezető autók szabályozásának sürgetésével kapcsolatban: mutatjuk a legérdekesebb pontokat.

Jelenleg az Egyesült Királyság területén nagyon egyszerű a szabályozás a teljesen önvezető autókra, nem szabad használni őket. Mindez azért meglepő, mert eredetileg 2021-re volt kiírva az új közlekedési szabályrendszer megalkotása, amelynek már tartalmaznia kellett volna az önvezető autók kérdéskörét. Ezt először 2022-re, majd 2025-re halasztotta a kormány, ám így jelenleg a részben önvezető modellek szabályozása is szürke zóna. Ezt sérelmezi az Autocar információi szerint egy pártok közötti együttműködéssel létrejött bizottság, amely a kormány jelenlegi álláspontját is támadja a témával kapcsolatban. Az angol vezetők szerint ugyanis az önvezető autókra akkor lesz szükség, ha azok olyan szinten tudják majd átvenni az irányítást, ahogy azt egy kompetens, óvatos emberi sofőr is tenné.
Hirdetés
A bizottság szerint azonban ez egy utópisztikus elképzelés, és inkább a hús-vér sofőröket kellene felkészíteni az önvezető autók kezdeti "botladozásaira". Mindez a vizsgakövetelmények megváltoztatásával is járna, a javaslatuk alapján belekerülne a tananyagba az önvezető funkciók és a teljesen önvezető autók működésének, viselkedésének ismerete. A másik kérdéskör, amelyben sürgetik a döntéshozást, az a felelősségre vonás egy esetleges balesetnél. Ezen a téren szinte minden lehetőség jó döntés a bizottság szerint, függetlenül attól, hogy milyen esetekben és milyen mértékben oszlik meg a felelősség a sofőr és a szoftver fejlesztője között. Itt azt tartják a legfontosabbnak, hogy a kormány előre határozza meg a keretrendszert a döntéshez, ne az első valós eseteknél kelljen majd a bíróságoknak precedenst állítani.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?