Barbi és a törött Jazz

Fizetett hirdetés

Nem feltétlen baj, ha egy autó törött volt, de jó tudni a múltját

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tipikus magyar használtautó-vásárlási sztori következik. Érdemes okulni belőle, még foglalózás előtt informálódni, úgy az alkura is több a lehetőség.

Barbi csak egy autót akart. Valamit, mert kinőtték a tizenhárom éves Kalost. Amúgy is ideje volt cserélni, bár eddig hiba nélkül üzemelt. Egyedül állt neki az autókeresésnek, mint egyedülálló anyuka. Minden kategóriában keresett, teljesen vegyesen válogatva a Használtautó.hu kínálatából, tekintet nélkül a származási helyre, a meghajtásra, az állapotra és a korra. Linea, Golf, Aveo és 407-es is volt a kinézettek között. A célfüggvény hamar világos lett: maximum másfél millióból valami használhatót, ami nem a világ végén van. És persze cuki.
Így jutott el – egyébként nagyon logikusan, egy kollégája tanácsára – a 2005 utáni Jazzhez. Most már, hogy végre csak egy típusra fókuszált, kezdett árnyaltabban látni. Felismerte, hogy az állapot fontos és azt is, hogy kicsit furcsán öregszik a Jazz, főleg az látszik meg, ha a napon állt. A jók roppant hamar elfogynak. És az is kiderült számára, hogy elég sok közöttük a korábban törött, ezeken többnyire friss rendszám van.
Mivel főállású munkája van, szabadidejében vágott neki a mustráknak, ismerősei segítettek megnézni egy-egy autót, így rögtön sokkal szélesebb merítéssel rendelkezett, mintha egyedül ment volna nézelődni. Messzebbről is gyűltek a képek a hegesztett lámpafülekről, a ragacsosra kopott kormányokról és a csálé lökhárítókról. Profi, nem? Amúgy is, mit nézett volna rajtuk egyedül, azt a képekről is látta, hogy a kolbászzsír-metál szín nagyon szép, de a padlizsán se rossz.
Hirdetés
Lassan körvonalazódott, mit is szeretne. A két ígéretes kocsit elment megnézni, a fiatalabbal kezdte, az első 2007-es volt, 1.4-es, Pesten állt egy kereskedésben. A kereskedő eléggé szimpatikus volt. A próbaúton minden rendben lévőnek tűnt, így Barbi gondolkodás nélkül kifizette a foglalót. Ekkor felhívott, hogy megtalálta a számára tökéletes Jazzt a világban.
Ezen a ponton kérdeztem meg tőle, hogy ugye mielőtt foglalót fizetett, átnézette a kocsit rendesen, valami műhelyben? Hosszú másodpercekig tartó hallgatás után jött meg a válasz: nem. Akkor vitt magával valakit, aki felismeri, ha az autónak két baloldala van? Nem. Legalább lekérdezte a voltetorve.hu oldalán? Azt sem, azt se tudja mi az. Elmeséltem neki, hogy mielőtt bármit fizet, ez az alap. Lekérdezni a kocsit a voltetorve.hu oldalán. Regisztrál, befizet egy ötöst (vagy akcióban kevesebbet, most például november végéig négyezer magyar forintocska is elég), és a kívánt autó alvázszám, vagy rendszám szerint lekérdezhető, hogy volt-e törve. Kiderül, az is, ha tekergetve volt, vagy ha a biztosítók látóterébe került, az is meglesz. Aznap, de legkésőbb a következő munkanapon jön az eredmény. Elbúcsúztunk.
Másnap kora reggel csörgött a telefon, Barbi volt. Tekintettel a korai időpontra, azonnal sejtettem, itt valami nagy gond lesz. Az is lett. Síron túli hangon szólt bele: megjött a voltetorve.hu oldaltól az eredmény. Idén tavasszal volt az autóra egy kárbecslés, a kárösszeg nem kevesebb, mint egymillió-kilencszázezer forint. Egy kicsit ízlelgettük ezt a számot, egy másfél milliós autó és a kifizetésére szánt összeg előteremtésének fájdalmai tükrében. Talán mégse kellett volna kifizetni a foglalót a lekérdezés nélkül?
Azt mondja, elviszi a közeli szervizbe, ott felemelik és körbemérik az összes lehetséges ponton. Ha nagyon rossz, esetleg fut egy kört a kereskedővel a foglaló visszaadásáról, legrosszabb esetben elveszti azt a százezer forintot (ez húsz lekérdezés ára, csak a viszonyításként), amit a rendberakásra szánt. De a kereskedő előző nap mondta, hogy sérült volt, sőt, azt is, hogy sérülten vették és ők tették rendbe, ekképp ez nem járható út.
Pár óra múlva felcsillant a reménysugár. A közeli Suzuki Varrónál megnézték, és az autó jó. Egy aksi kell bele, meg a szivargyújtó nem működik. Persze, megnyomták az elejét rendesen, főleg a bal oldalon, de teherviselő elem nem sérült, ami pedig igen, azt rendesen megcsinálták, amit kellett megvettek hozzá. Még a légzsák se nyílt. A fényezés vastagságán kivehető, hol és hogyan volt sérülve. Komputerre dugták, az óra nem volt tekergetve, a visszahívásokon részt vett az autó.
Tanulság? Több is. Nem kell menekülni a törött autótól, nem feltétlenül rossz az. A nagy kárkalkuláció inkább a javítószerviz ügyességét tükrözte ebben az esetben, mint az autó valódi állapotát. Nem szabad kihagyni vásárlás előtt a voltetorve.hu oldalt, csak egy ötezres (most épp csak 4...), és tudjuk, mit keressünk.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Akkor kérlek, mutasd meg nekem, melyik mondatban szaroztam ezeket és hol állítottam, hogy a nem prémiumokét nem szokták ugyanígy visszatekerni?
  Esetleg az 1 millió kilométert futott Fabiáról szóló cikket olvastad már?

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Egy lényeges dolgot nem írtatok, bármilyen vásárlás esetén foglalót soha sem adunk előre csak előleget, ami beleszámít a vételárba és elállás esetén vitán felül visszajár, a foglaló nem.Amennyiben ebben az esetben a kereskedő állt volna el az eladástól duplán kellene vissza adni a foglalót, azt ugye senki sem gondolja, hogy megtörténne!Szerintem ez a leglényegesebb ebben a történetben, persze akinek ez nem számít az nem ilyen autót keres.
  Az említett site sem tud külföldi adatokat beszerezni gondolom, ha a Magyar adatbázisban is csak a magyar életútja szerepel az autónak.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  “tinédzser korú német prémium bálnáját csilliárd kilométerről visszatekerve”
  Na itt a lényeg, ezt mindenki elismeri hogy X-szer volt visszatekerve az órája a prémiumnak, tehát csilliárd klilométer van benne, de mindenki szereti szarozni, hogy miért is prémium, miért is szar, de érdekes módon ezeknek lehet visszatekerni a kllométer órájukat úgy hogy a gyanútlannak semmi sem tűnik fel, ergo ezek csak jó autók amelyek 2X 3X annyit elmennek mint a többiek.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  mindegyik kocsiban vannak vakkacsolók, a 2DIN-es rádió helye is szabvány, lehet kapni gyári kamerás rendszámtáblakereteket, stb.
  te is csak a jajjdecsunya.hu -n láttál “szakszerű” átépítést 😀

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  2016 van “more”, 100 ezer forintból egy autóvillamosság szerelő úgy telerakja neked HI-TECH-kel a 3M-ós kocsidat, hogy Tomkrúznak érezheted magad a Topgun-ból :DDD
  az én villamosságszerelőm 50 felett van, most bevásárolt magának a 4M-ós Lancerből és már bele is b*szott egy-egy kamerát előre meg hátra, a rádió helyén meg egy 7″-os touchpanel van ami a VHS-en kívül mindent lejátszi 😛

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  ” ppgergőírta: 5 órája
  [b]Szegény Barbi arcát úgy megküldtétek direktben [/b] fénnyel a nyitóképen, hogy kicsit sok lett belőle…”
  szerinted, ha egy ekkora magaslabdát leütnék, hány másodperc alatt törölnék a hsz-emet ?
  mondjuk a “fénnyel” kifejezést, lehet, hogy tényleg szerepel az Üzletszerű-Kélyelgők Kézi Szótárában :DDD

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Szerintem a lényeg felett mindegyikőtök elsiklott pedig pont ezért szponzorált ez a cikk:
  -mint egyedülálló anyuka-
  Lehet bedobni az urak közül randi céljából pár tisztelettudó megjegyzést:))

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Nézd meg, hogy jól felszerelt (normális belső, tolatási segédlettel, kéziváltós, digit klímás) nőies autó, kevés km-rel 10.000 EUR alatt, és mindjárt ritkább a mezőny.

  Itt a hangsúly a jól felszerelten van, mert Sima “női autók”, mint a Jazz pl nem nagyon volt ilyen extrákkal, radar esetleg előfordult de nem sok. Ráadásul ezek sokszor egyszerűen igénytelen belsővel készültek, kemény műanyagok gagyi textil belső.

  Ez a két a két modell kö9zlpkategüriás alapő (nem gondoltam volna de a Venga pl egész nagy)

  A Kia csúcsfelszereltsége panoráma tetőablakos, navis érintőképernyős tolatókamerás (radar nélkül !!!) de a xenon ritka, bőrülés végképp. A C30-hoz meg nem volt kapható kamera, de sok a summum csomagos modell, minden jóval.

  Gyakorlatilag ebben az árfejkvésben még Lancia Ypsilonopk voltak amelyek szépek, bár a belső nem győzött meg, viszont már 2012-ben kapható volt magic parkinggal, ami relatíve tényleg működött.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Használtan tényleg más a keresés mint újonnan, gyakran egészen a végletekről dob ki a sors autókat.

  Nekünk a két döntős autó legutóbb a Volvo C30 és a Kia Venga volt, pedig a két autó egymás tökéletes ellentéte, de kb egy árban voltak az 5 éves modellek csúcsfelszereltséggel (ami nem jelentett sokat, mert még extrákban is teljesen más volt a politika), de valahogy nagyon hasonlóan “nőies” autókat lehetett belőlük találni.

  Egy időben már módszeresen kerestük ezt a kettőt.volt hogy 100km-t utaztunk azután a pár Kia után, de női autóknál teljesen mások a preferenciák.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Szerintem tök felesleges lamentálni ezen. Ezek szerint nem mindenkinek volt még a feltüntetés ellenére sem egyértelmű, hogy ez egy megrendelésre írt, szponzorált cikk, nagy valószínűséggel kitalált tanmesével.

  A Jazz az egyik legnépszerűbb típus a piacon a racionálisabb vásárlók között, talán azért esett erre a választás. Így mégis szimpatikusabb, mintha a másik tipikus használtautó-vásárlóról szólt volna, Béláról, aki élete befektetéseként megvette a tinédzser korú német prémium bálnáját csilliárd kilométerről visszatekerve, három hasonlóból összehegesztve, amire ráköltheti évente a vételárát, hogy havonta egyszer begurulhasson a helyi kútra, hogy kétezerér’ teletankolhassa.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Kinőtték a Kalost, de azért utódként felmerült a semmivel sem nagyobb Aveo és a szintén nem sokkal tágasabb Linea? A Golf sokaknál játszik, aki autót akar venni, ezt megértem, de a felettébb rizikós 407-eshez hogy lyukadtak ki? Nem igazán tudták benyomásom szerint, hogy merre akarnak továbblépni, de látszik, hogy a törökszedán-kompakt kategória volt a fő csapásirány. Végül eljutottak a legtutibb all-in-one játékoshoz, a Jazz-hez – akár “A Becsületesnepper ajánlásával” feliratú matrica is díszeleghetne rajta hátul:)

  Nem gondoltam volna, hogy a hölgyeket is képes meghódítani “cukiságával” ez a derék japán igavonó – szerintem inkább remek célszerszám, mint szívrabló:)

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Nem állítja, hogy kideríti a jármű múltját és azt sem garantálhatja, hogy a szerviz nem nyerészkedett anno a javításon azzal, hogy többszörösével túlszámlázott a biztosítónak. Erről pont nem a promotált cég tehet.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  amit ebből a meséből le lehet vonni, mint tanulság :
  – ha autósújságíró a barátod és autóvásárlás után megkérdezi vittél-e magaddal valakit aki ért a témához, nyugodtan kérdezzünk vissza : Mi a f*szért nem ajánlottad fel a segítségedet, ha ate vagy a NAGY AUTÓSÚJSÁGÍRÓ ?
  – minek fizessek egy online cégnek, aki azt állítja kideríti a jármű múltját, ha már a promo anyagából kiderül, a szakszervíz szerint FAKE adatokért fizetett 4000Ft-ot a kedves érdeklődő . . .
  – egy 1000€-s kocsiból ne akarjunk átülni egy 5000€-s másikba, ha az 1000€-s kocsi mellett 4000€(hitel? 1000€ kamat! ) és 80 ezer forint áll rendelkezésünkre, egy ilyen kalos után 3000€-s kocsi egy megváltás lesz
  – Trump nyert, már nem kellenek a feminista cikkek, itt az ideje a valóságszagú történetek megírásának :DDD

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Az én autóm is “törve” volt. Az első és hátsó lökhárító (vacakul megcsinálva, de) visszakerült, a jobboldali lámpabúra körkörösen “repedt”, illetve a csomagtérajtó volt cserés. Ezen kívül semmi.
  Nekem erről fényképeim vannak, de az említett adatbázist hiába is túrná bárki…

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  “Honnan származnak a kárelőzményre vonatkozó adatok?

  Szolgáltatásunkat kibővítettük, így a magyarországi károk több mint 90%-ára van rálátásunk. A válaszokat a gépjárműpiac szereplőnek adatbázisaiból küldjük.”

  Nem mondja meg, hogy hol keres, nem mondja meg, hogy pontosan mit keres, de fizess előre 4e-t, és akkor eljön a kánaán! Aki ennek bedől, az nagyon hülye.

 • 2017.10.28. at 00:10
  Permalink

  Tehát, ha jól értem a cikket, a következő történt:
  -elment megnézni egy autót,
  -a kereskedő elmondta, hogy törve volt,
  -utólag megnézték a reklámozott oldalt, és tényleg ott is látszik, hogy törve volt.
  És ebből az a konklúzió, hogy mindig meg kell nézni a reklámozott oldalt?

Vélemény, hozzászólás?