Dagad a botrány: a BMW is elhasalt az emissziómérésen

Nagyobbat csalt a BMW, mint a Volkswagen az emissziós normáért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sejthető volt, hogy nem csak a Volkswagen lesz érintett a dízelmotorok emissziós botrányában. Most itt az új áldozat, a BMW X3 is elhasalt.


Miután a múlt héten nyilvánosságra került az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének közleménye, mely szerint csalt a Volkswagen az emissziós norma teljesítéshez, most a BMW is elhasalt a közúti mérésen. A Volkswagent komolyan megviselő, Martin Winterkorn cégvezér lemondását, valamint a részvények nagyon jelentős bezuhanását is eredményező ügy pikantériája, hogy kiderült, a motorvezérlés a mérések felismerésekor módosított programmal futtatta a 2,0 literes dízeleket. Hogy a BMW-nél mi okozta azt, hogy az Euro 6-os normának megfelelő nitrogénoxid-emisszió tizenegyszeresét produkálta a korábban általunk is tesztelt, és amúgy méretéhez, motorméretéhez képest nálunk is meglepően sokat fogyasztó BMW X3 20d xDrive az ICCT International Council on Clean Transportation mérésén, azt egyelőre nem tisztázták, de aligha lehet más a háttérben, mint ugyancsak a méréshez optimalizált motorvezérlés. A BMW szóvivője szerint az ő motorjaik nem azonosítják a méréseket. Lehetséges, hogy egészen egyszerűen annyi van a háttérben, hogy azok más körülmények közöttiek, mint a közúti használat. Hogy miként is, talán mindegy is, emisszió szempontjából viszont tény, hogy a százalékos eltérés jelentősebb volt a BMW esetén, mint a Volkswagennél.
Hirdetés

Immár egyértelmű tehát, hogy nem csupán a Volkswagen érintett az emissziós botrányban, ami akár egészében is alapulhat csupán a mérési ciklus valós körülményektől való távoliságán. A német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt mindenesetre elrendelte, hogy minden dízeles autót vizsgáljanak át, várható tehát újabb márkák elhasalása, a botrány további dagadása.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 12:48
    Permalink

    Óh jaj de nagyon meglepődtem, csak neeeeem, még a magasságos koromcsászár bömbös is! :O
    Vagy várjunk csak, óh nem, mégsem, most ugrott be hogy egy jó kövér évtizede erről beszélek. 😉

    Nem vagyok annyira nagyon erősen hüllőszimpatizáns, de most nagyon-nagyon-nagyon kivételesen bár teljesen eltérő célokkal, de egyezik az érdekünk egy kis ideig és jól tolják a pikkelyes kecsegek, szépen lemészárolják a germán autóipart úgy ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. LOL! 🙂

Vélemény, hozzászólás?