Ezeket az autókat 320 000 kilométer felett is veszik Amerikában

Megvizsgáltak 11,8 millió eladást: ezekhez az autókhoz ragaszkodnak leginkább a tengeren túl

Egy közel 12 millió adásvételt vizsgáló felmérés kiderítette, hogy melyek azok a típusok, amelyek 320 ezer kilométeres futásteljesítmény felett is életben és piacképesek maradnak.

Vannak, akik minden évben lecserélik autójukat, a nagy többség három-négy évnyi használat után búcsúzik a kocsitól, az igazán hűséges tulajdonosok viszont úgy gondolják, felesleges újat venni, amíg még tökéletesen működik a régi. Náluk válik kérdéssé, hogy pontosan meddig is működik egy autó. Az iSeeCars.com elemzői kiderítették, hogy az észak-amerikai piacon mely típusok szolgálják megbízhatóan gazdájukat kilométerek százezrei után is, és melyek azok, amelyektől már jóval korábban megválnak tulajdonosaik.
Hirdetés
A legtovább tartott modellek (Forrás: iseecars.com
HelyezésModell320.000 km felett tartottak %-a
1.Toyota Land Cruiser16,30%
2.Toyota Sequoia11,20%
3.Chevrolet Suburban5,10%
4.Ford Expedition4,90%
5.Toyota 4Runner4,10%
6.Toyota Avalon3,90%
7.Chevrolet Tahoe3,90%
8.Toyota Highlander Hybrid3,80%
9.Toyota Tundra3,70%
10.GMC Yukon XL3,60%
A tanácsadó weboldal munkatársai ehhez összesen 11,8 millió használtautó-tranzakciót vizsgáltak meg, és szinte teljesen ugyanarra a végeredményre jutottak, amire más - jóval kisebb - felmérések a korábbiakban. Egyetlen járműtípus sem bírja annyira a gyűrődést, mint az alvázas terepjárók és haszonjárművek, valamint egyetlen márka sem gyárt annyi örökéletű típust, mint a Toyota. A vizsgálat során csak azokat a típusokat vették figyelembe, amelyek a 2021-es modellévben még elérhetők voltak, illetve kizárták a felmérésből a kis darabszámú, továbbá nagy teherbírású modelleket: kizárólag a hétköznapi amerikaiak számára ténylegesen elérhető modelleket vizsgálták.
Hirdetés
Aki figyelte a hasonló kutatásokat az elmúlt években, az már előre sejthette: most is a Toyota Land Cruiser vezeti a listát. A típus 2020 során tulajdonost váltott példányainak 16,3 százaléka - tehát minden hatodik autó - 200 000 mérföldnél többet futott már, ami 320 000 kilométernek felel meg. Ez három különböző jelentéssel is bír: egyrészt a Land Cruiser-vásárlók egyáltalán nem akarják eladni autójukat, másrészt sokan valószínűleg pont azért választják, mert előre tudják, mennyit fut majd, harmadrészt pedig azokat, akik használt Toyotát keresnek, egyáltalán nem riasztja el a szélsőséges futásteljesítmény. Az iSeeCars.com kutatói az egyes márkák futásteljesítményét is összesítették. A fenti adatok fényében nem meglepő, hogy a Toyota nyerte az összehasonlítást: típusai között átlagosan kétszer annyi extrém futásteljesítményű példány található, mint a piaci átlag.
A legtovább tartott márkák (Forrás: iseecars.com
HelyezésModell320.000 km felett tartottak %-a
1.Toyota2,00%
2.Honda1,60%
3.Chevrolet1,50%
4.Cadillac1,50%
5.GMC1,40%
Hirdetés
Hozzáteszem, senkit sem kellene, semmilyen autó esetén, hogy a számláló állása riasszon el. Amennyiben a kocsi vételára tükrözi a futásteljesítményét, de jó állapotban van, megfelelően karbantartották a kilométer-százezrek során, még akár jobb autó is lehet a kevesebbet futott, de gyérül karbantartott társainál. Az amerikai használt Toyota vásárlók valószínűleg már tudják, hogy így is kaphatnak végtelenül megbízható és hosszú életű autót a pénzükért cserébe. A Top 10-es listán egyetlen olyan típus szerepel a Toyota Land Cruiseren kívül, amelynek körében tíz százalék feletti arányban képviseltetik magukat a sokat futottak, ez pedig nem más, mint a Toyota felső kategóriás pickupja, a Tundra alapjaira épülő Sequoia. Ennek minden kilencedik példánya, azaz a teljes állomány 11,2%-a talál úgy új gazdára, hogy legalább 200 ezer mérföldet mutat a számlálója. Már 10 százalék alatt, de még a dobogón a Chevrolet Suburban, ami szintén egy alvázas, nagy batár. A fennmaradó hét helyen négy további alvázas típus, valamint három önhordó karosszériás modell szerepel, amelyekből kettő-kettő Toyota modell. Az ilyen magas futásteljesítményű eladott autók teljes piaci átlaga a vizsgált területen 1,0%, ennek ugyebár pont a dupláját hozza a Toyota, több mint 16 szorosát a Land Cruiser.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?