Féltékények a franciák a koreaiakra

PSA-kérelem az Európai Bizottság felé

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Francia kérésre az Európai Bizottság illetékesei átvizsgálják a Dél-Koreával kötött szabadkereskedelmi egyezményt. A PSA bajban, Hyundaiéknak jól megy.

Tavaly a dél-koreai autógyártók 24 százalékos növekedést tudtak felmutatni az Európai Unióban, méghozzá egy zsugorodó piacon. A francia márkák bezzeg különösen komoly bukást kénytelenek elkönyvelni az euróövezetben: a válság hatására a PSA Peugeot-Citroën például 8000 munkását tervezi kirúgni, üzemet zár be a Párizs melletti Aulney-ban, idén az első félévben 700 millió eurós veszteséget termelt. A franciák szerint mondjuk nem pusztán a válság tett be nekik, ergo hivatalos indítványban kérik az EU illetékeseit, hogy vizsgálják felül az ázsiaiakkal egy éve kötött szabadkereskedelmi megállapodást, pontosabban annak az autókra vonatkozó részét.
Hirdetés
"Az Európai Bizottság megerősíti, hogy valóban érkezett hozzá felülvizsgálati kérelem a francia hatóságoktól" - nyilatkozta John Clancy kereskedelmi szóvivő, az egyezmény megváltoztatására viszont annak ellenére sem látszik sok esély, hogy abban bármikor bevezethető vám lehetősége is szerepel egyes nehéz helyzetbe kerülő, kiemelt iparágak védelmében.
A dél-koreaiak 2007-ben még 640 ezer járművet exportáltak Európába, tavaly már "csak" 345 ezret - a bibi ott van, hogy élen a piacvezető (Cseh- és Törökországban is gyártó) Hyundai márkával helyben, azaz az Unióban készítik termékeiket: "Az itteni növekedésünknek az az alapja, hogy Európában tervezzük, fejlesztjük és építjük az autóinkat. Az idei év első hat hónapjában értékesített 232 454 példány kevesebb mint 12 százaléka érkezett Dél-Koreából" - mondta a franciák kérelmére közvetlenül nem reagáló Andreas Brozat Hyundai-szóvivő.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?