Hibriddel, rögtön konnektorossal jelentkezhet a SEAT

Jöhet a konnektorból tölthető SEAT Leon Verde

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár még csak koncepcióként, de a VW-konszern spanyol márkája is bemutatta Golf-alapú konnektoros hibridjét.

Az eddig még hibrid modellt sem kínáló SEAT bemutatta az új Leon plug-in hibrid, azaz konnektorból tölthető változatát - egyelőre prototípusként. A szintén az MQB-padlólemezre épülő Golf plug-in verziója után ez persze nem meglepetés, ám a két modell messze nem azonos. Igaz ugyan, hogy a villanymotort mindkettőben 1,4 literes benzines egészíti ki, ám a teljesítmények már nem azonosak.
A SEAT Leon, egyelőre Verde utónévvel illetett konnektoros hibridje 120 lóerős, 1,4 literes benzinesen alapul, villanymotorja 100 lóerős. Utóbbi a 8,8 kWh-s lítium-ion akkumulátorokkal 50 kilométeres emissziómentes hatótávot adhat. Váltójáról egyelőre csak azt tudjuk, hogy 6 sebességes és a hibrid üzemhez optimalizált. A Golf plug-in hibridje DSG-t kap, furcsa lenne, ha a Leonban manuális váltó lenne, ám a kedvező vételár érdekében akár még az is szerepelhet majd benne.
Hirdetés

A konnektorból tölthető Leon bemutatásával a SEAT állítólag fel is hagy a hagyományos hibrid modellek fejlesztésével. A 20 kW-os, az akkumulátort akár nem egész 2,5 óra alatt telítő töltőhöz olyan, a hálózattal kommunikáló vezérlést társít, ami a legalább 12 órára töltőre rakott autókat nem feltétlenül rögtön a csatlakoztatáskor, hanem a völgyidőszakokban tölti, s ha a megugró áramfelvétel miatt épp a hálózat szorulna egy kis segítségre, a Leon Verde akár saját akkumulátorából is visszatáplálhat. Ehhez persze nem csak a SEAT, hanem a szolgáltató partnersége is szükséges. Spanyolországban már sínen van a projekt, amelyhez majd a felhasználók energiahatékonysági pontozása, az egyes útvonalak fogyasztási jellemzőinek megtekinthetősége is társul majd. Hogy mégis mikor? Ezt egyelőre sajnos nem lehet tudni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?