KincsesLadára bukkant a Szövetség

Újabb diszkontmárkát vesz szárnyai alá a Renault

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Renault-Nissan Alliance növeli részesedését az AvtoVAZ cégben, jöhet a Lada másodvirágzása.


A Renault-Nissan Alliance 750 millió dolláros befektetéssel 67,13 százalékos, többségi tulajdonosa lesz egy, az orosz állami érdekeltségű Russian Technologies nevű céggel együtt alapított vegyesvállalatnak, amely a tranzakciók végeztével, 2014-ben 74,5 százalékát fogja birtokolni a Ladát gyártó AvtoVAZ-nak - adták hírül a minap Párizsban egyezségre jutó felek.A Renault 2008 óta 25 százalékos részesedéssel bír a Ladában, így "csak" 300 millió dollárjába kerül az üzlet, míg a Szövetség japán tagja, az AvtoVAZ-részvényekkel eddig nem rendelkező Nissan 450 millió dollárt fizet, hogy valamelyest egyenlítse a számlát. A Russian Technologies, ergo az állam teljesen tehát nem engedi ki markából az ország legnagyobb autógyártóját, s hogy teljes legyen a kép: az eladó az orosz Troika Dialog befektetési alap.
Hirdetés


A togliatti üzem rövidesen évi 1 millió autót lesz képes termelni, az új trojka (Renault, Nissan, Russian Technologies) további gyárak építését is tervezi szerte Oroszországban. Modelloffenzívára, a Lada márka másodvirágzására van kilátás - főképp persze a gigászi orosz piacon, ahol kishaszonjárművestül idén közel 3 millió új autót értékesítenek.
Oroszország a Szövetség harmadik legfontosabb piaca (nem meglepő módon Kína és az USA után), tavaly 879 ezer autót adott el, s ebből 578 ezer Lada volt. A húzómodell most a Granta, péntektől vasárnapig jó sokat láthat belőle az, aki kilátogat a hungaroringi WTCC-versenyhétvégére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?